szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

A törvény ökle

2007.11.08. 08:33 Sárvári János

Rendőrnek lenni Közép-Európában egészen biztosan egy furcsa jellemhiba. Remek példáját adják mindennek a nyitrai rendőrök, akik ismét egy remekül sikerült bűnmegelőző akciót tudhatnak maguk mögött - az eredmény egy kommandósokkal szétvert koncert és egy felhasadt száj. Mielőtt még valaki elkezdene büszkélkedni az eredményekkel, illik sietve leszögezni, hogy a koncert még véletlenül sem egy újfasiszta -esetleg szélsőbalos- banzáj, a száj pedig egy szerencsétlen fuvoláshoz tartozik, aki rosszkor volt rossz helyen.

A hivatalos sajtótájékoztatót sajnos nem tudom feliratozni, pedig megérne egy misét. A történet előzménye, hogy Nyitrán bizony elszaporodtak a kelleténél gyérebb hajzattal rendelkező úriemberekhez köthető erőszakos incidensek. Egy szórakozóhely előtt például egy cseh punkzenekar dobosát pakolták el a kopaszok - a rend derék őreinek persze több sem kellett és  munkához láttak. Szóvivőjük szerint kaptak egy fülest, miszerint egyfajta "revansként"  gyanús elemek provokálnak majd verekedést egy másik koncerten. Azt sajnos a rendőrfőnök mondanivalójából nem lehet kihámozni, hogy mégis a kopaszok, vagy az anarchisták kezdtek volna akcióba - az előbbi eshetőség ugyan valószínűbb, de  miért lenne szó elszámolásról? A baloldali aktivistákra meg nem vall egy teljesen szokványos rockkoncerten kirobbantott verekedés.

Egy szó mint száz, a füles beérkezett, a kommandósok pedig kiszálltak a helyszínre. A feketébe öltözött igazságosztók berontottak a terembe, hogy kiszűrjék a gyanús elemeket (nem mellékes tényező, hogy érdekes módon senkit sem vettek őrizetbe). A zenekar szerencsétlen fuvolása mégis tovább játszott pár taktust - egyes magyarázatok szerint a reflektorok a szemébe sütöttek, a fülén meg rajta fityegett a fülhallgató. Az egyik kommandós ezt persze nem hagyhatta annyiban és kiverte a szájából a fuvolát - egyesek szerint a kezével, mások úgy látták, a szolgálati fegyverével. Akárhogy is történt, a zenész néhány napra harcképtelenné vált. A rendőrség álláspontja szerint minden szabályosan történt, a zenekar érdekeinek védelmében. Vádemelés, letartóztatott személy ugyanakkor nincs - illetve dehogyisnem, a fuvolásnak várhatóan kétezer koronát (nagyjából tizenötezer forintot) kell majd fizetnie azért, mert nem hallgatott azonnal a hivatalos felszólításra.

UPDATE: A legújabb álláspont szerint már nem is a szélsőségeseket keresték a kommandósok, "mindössze" úgy értesültek, hogy fiatalkorúaknak is kimérnek alkoholt. Résen kell lenni...

Háttérlinkek:

A SME szlovák nyelvű tudósítása a rendőrség álláspontját tartalmazó videóval

4 komment

Címkék: szlovák valóság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr55221866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

senki 2007.11.08. 10:38:08

Arról, hogy mi a helyzet Nyitrán, talán egy helybeli többet mesélhetne. Viszont attól tartok, nem elszigetelt jelenséggel állunk szemben, ahogy J.Š. is említi: satek.blog.sme.sk/c/119501/Smrtelne-vazny-problem-Slovenska-policia.html .

Álljon itt egy kis összegzés (a bátrabbak elvonatkoztathatnak földrajzilag (Magyarország), vagy testületileg (SIS) is):
Először is, volt itt K-Európában ez a "rendszerváltás". A közélet legalább látszólagos megtisztulása nem gyűrűzött be a rendőrség köreibe. Magyarázható ez szakmai okokkal, hiszen "a szakember az szakember", illetve nem tételezhetjük fel, hogy az egykori VB összes funkcionáriusa kommunista pribék lett volna.
Aztán eltelt két évtized. Az akkor pályakezdők mostanra vezetőkké váltak (esetleg korkedvezménnyel nyugdíjaztaták őket, s most - a régi kapcsolatok segítségével - magánnyomozók, autó-importőrök, őrző védők, ritkábban lángossütők. Ez mellékszál, hagyjuk). Ők még a régi tűzön edződtek, viszonyuk az egykorú kollégákhoz elvtársi, szolidáris. Nem tartom valószínűnek, hogy a karrierizmus hajtotta volna őket, de egzisztenciálisan elvannak ők ezzel, köszönik szépen. Kapcsolatrendszerük, a régi szívességek mára kamatoznak - sokuk közvetve vállalkozó. Gyakorlatilag főállásban, ergo a bűnüldözést meghagyja az ambíciózus fiataloknak.
De kik is ők? Beleszülettek az "újba", ami inkább csak oszladozó "régi". A hivatás társadalmi/anyagi megbecsülése, feletteseik jó példája hamar meghatároztra, merre és meddig. Nagy részük szerintem nem rossz ember, szeretné kihúzni nyugdíjig - kicsiny hazánkbanmég mindig jobb rendőrnek lenni, mint szalagmunkásnak vagy pedagógusnak.
Mint minden struktúrában, ebben is vannak mélyen romlott elemek (pl. a védelmi pénzt követelő kommandósok), ezek a szervezetből rendszerint kilökődnek. Marginálitás, szerencsére.
És persze ott vannak azok, akik - a körülményekhez képest - felkészültek, tettrekészek, elhivatottak. Egyet legalábbis személyesen ismerek. Máig nem értem, mit keres ott...

De meséljen már egy "belsős" is...

seboka 2007.11.08. 11:39:34

azert ennyire nem eros a korona. ;)
www.mnb.hu/engine.aspx?page=napiarfolyamok
2e SKK az kb. 15e HUF.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.11.08. 11:42:51

Igazad van, a kérdés csak az, hogy miért számoltam én tudat alatt háromezet koronával...

hattyú 2007.11.08. 12:22:51

Szlovákiában ez megy körbe-körbe a rendszerváltás óta... "Jönnek a kommandósok!" A Szlovák rendőrségről sok negatív dolgot el lehetne mondani, de kevés lenne rá az itteni hely...és mindent nem ismerünk (csak nagyon keveset), tele van összefonódásokkal, fekete foltokkal, érdekekkel és politikával.

Az ún. kommandósok nem sok dologra voltak eddig jók...legfőképpen csak az erőszak és az erő demonstrálására, nem véletlen volt szerintem az sem, hogy a ds-i mészárlásnál az elkövetők annó ennek a testületnek a jelmezébe bújtak...tekintély, hatás és biztos alibi...

A rendőrség soha nem érzi magát hibásnak (hiszen bölcs, legitim és jól működő) , miközben világos, hogy az egész szervezet rohad (á, dehogyis...). Az embereknek millió története van korrupt, rosszindulatú és aljas rendőrökről, aminek ha csak 20% igaz már az is szörnyű és megérné átgondolni, hogy jogállam-e Szlovákia. Szerintem félig lenne az, ha létezne fél jogállam...de ilyet sajnos nem ismerek. Ne bántsuk szegény rendőröket, hiszen ez nem csak rájuk vonatkozik...

Nem értek egyet mindenben "Senkivel", túlságosan indulatos és mindent rákenne a kommunizmusra, ez nyilván erős sarkítás. Nagyon sok dolgot rá lehet kenni az előző rendszerre, ez tény, de mindent nem. Nem hinném, hogy Szlovákiában lenne a kommunizmus előtti világban egy olyan kultúrális múlt, amire hivatkozni lehetne, hogy pozítívabb és humánusabb volt...

Én nem látok semmilyen lehetőséget arra, hogy Szlovákiában ez belátható időn belül megváltozzon. Persze lehetne spekulálni meg magyarázni, de minek? Majd a politikusok megteszik ezt nekünk! :D Úgy szar az egész ahogyan van. És ez talán nem csak Szlovákiára igaz...

"UPDATE: A legújabb álláspont szerint már nem is a szélsőségeseket keresték a kommandósok, "mindössze" úgy értesültek, hogy fiatalkorúaknak is kimérnek alkoholt. Résen kell lenni..."

Ez szánalmas. Sajnos nem tudok rajta röhögni, pedig az egész rendőrségen csak röhögni lehet...
süti beállítások módosítása