szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Autonómiakomédia

2009.05.22. 08:18 Sárvári János

Egy évre is elég lenne az utóbbi hetek pár botránya, de vegyük elő talán a legaktuálisabb témát. Van benne emberi kicsinység, irigység, titkosszolgálat, magyarkodás. Szlovákiában -a többi környező országbeli magyar közösségtől eltérően- már régóta indexlistán van az autonómia fogalma és erről a szlovákság ugyanúgy tehet, mint az önjelölt autonómiaharcosok. De mindent csak szépen sorjában.

Az autonómia lényege nem ördögtől való, Szlovákiában pláne nem. A déli, magyarok lakta régiókat már ötven éve szivatják a hatóságok. Igaz, senki sem ünnepelte meg tavalyelőtt a jubileumot. Utat, gyárat akkor irányítanak csak ide, ha nagyon muszáj, a magyar közösség pedig évtizedek óta élvezi a többségi nemzet "gondoskodását". Egy autonóm terület önálló költségvetéssel, struktúrákkal és képviselettel kollektíve levetetné a környék lakóiról az államilag rájuk adott szopóálarcot. Más kérdés, hogy a szlovákság ebbe magától sosem fog beleegyezni.

Az első és egyetlen épkézláb autonómiakoncepciót pár évvel a rendszerváltás után tette le az asztalra az Együttélés, Duray Miklós pártja. Az 1994-es komáromi nagygyűlésen több ezer akkori magyar polgármester és tisztviselő fogadott el közös nyilatkozatot - benne egy kezdetleges tervvel. A tervezet egy hosszabb bejegyzést is megérne. Röviden csak annyit - az  elképzelt autonóm tartomány az összes nagyobb magyarlakta régiót magába foglalja és a végletekig erősítette volna az önkormányzatiságot. Aprócska bibi, hogy a szlovákiai magyarság nem egy blokkban él - az autonóm terület lyukacsos lett volna, mint egy ementáli sajt, a szakembereket pedig a térképre pillantva vérmérséklettől függően elkapta a röhögőgörcs vagy a dühroham.

Egyetlen dologra azért jó volt a 94-es tervezet - ijesztgetni a szlovákokat. Négy évvel később a már egységes magyar párt csak azzal a feltétellel léphetett be a kormányba, hogy vállalta, ki sem ejti többet azt a kellemetlen a-val kezdődő szót a száján. A szerződést vérrel írhatták alá, mert a következő nyolc évben (amit egyébként az MKP a kormányban töltött) meg sem mukkantak a pártpolitikusok. Az autonómia egy teljesen elvont fogalommá vált a közéletben, amit a nacionalistább lelkületű demagógok használtak ijesztgetésre.

Az autonómia jelentése tehát Szlovákiában: a magyarok függetlenek lesznek és elszakítják a déli részeket. A nemzeti károgást csak tovább fokozta, mikor Koszovónak sikerült az autonómia-függetlenség halálkombó. Egyébként akkor is egy szláv testvérnemzet, a szerb nép volt a károsult, úgyhogy az egyszeri szlovák jól megijedt - és máig fél ettől a furcsa szótól.

Az autonómiát legközelebb egy sufnitársulás hozta elő 2006/7-ben. Bósza János és a Commora Aula kis csapata dinamikusan változó terveivel, zászlóival, újromantikus képzelgéseivel és határtalan lelkesedésével többet nem is árthatott volna az ügynek. Igazából senki nem tudta, mit is akarnak ezek a fura emberek, de a szlovák átlagpolgár már megint megijedt és vérengző kistermelőket vizionált a déli régiókba.

Bósza kifáradásával egy új társulás mutatkozott, a Harmónia AT - és itt válik aktuálissá az ügy. Cséfalvay Pál, a társulás vezetője a hétvégén bontott zászlót Dunaszerdahelyen. Elmondta, hogy "mindenki" autonómiát szeretne délen és "rengeteg politikus valamint szakértő" is hasonlóképpen vélekedik. Persze csak a szlovákok háta mögött. A többségi nemzet meglepő módon nem spontán szeretetrohammal válaszolt Cséfalvay szívből jövő vallomására.

Extra csavar a történetben, hogy az Új Szó (az egyetlen felvidéki magyar napilap) kiderítette: az eredeti Word-dokumentum adatai szerint a Harmónia AT alapító okiratát egy ex(?)szlovák titkosszolgálati ügynök számítógépén írták meg. Igor Cibula, az állítólagos értelmi szerző ráadásul Ján Slota puszipajtása. Slota -milyen meglepő- azonnal letámadta a szerdahelyi autonómiázókat, úgy kellett neki ez a téma, mint egy falat kenyér. Pláne azután, hogy pártja kormányzó miniszterei kétharmadát (!) a hetekben rúgták ki korrupciós vádak miatt.

Egyelőre tehát itt tart a szlovákiai magyar autonómiaharc. Valami azt súgja, hogy nem lesz túlzottan sikeres.

10 komment

Címkék: autonómia szlovák valóság magyar nyomorúság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr531136207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem nemsiker_s 2009.05.22. 09:55:10

Hát ez lett a határon kívüli magyarságból. Riogatási alaptéma, jó kis politikai pofozógép. Én őszintén sajnálom őket.

szépmező 2009.05.22. 10:02:33

dehát valamit akkor is kéne tenni!

persze egy erős, nemzeti érdekeket képviselő Magyarország nélkül nehéz ezt keresztülverni.

cameo 2009.05.22. 10:26:48

akarnak az ottani magyarok egyáltalán ide tartozni? lehet, hogy a sok baszogatás ellenére jobban élnek ott, nem?

cameo 2009.05.22. 10:27:56

vagyis nem is magyaro-hoz akarnak egyesek tartozni, hanem önállósulni... vagy mi...?

Dezsőjóska 2009.05.22. 10:34:49

És ha erősen képviseled a nemzeti érdekeket, akkor mi lesz jobb?

Támogatni kell a magyar oktatást és a kultúra megőrzését pénzzel! Ennyi. Nem pedig kimenni pofázni és az ellentéteket szítani.

A romániai magyarság kezdett felocsúdni a politikai szétszabdaltságból, erre Viktorunk kiment kampányolni...

Brátiszlává · http://napersze.blog.hu 2009.05.22. 11:00:39

rajtatok múlik sikeres-e lesz. ha ilyen kontextusban látod, látjátok igazad van, a büdös életben nem lesz semmi belőle.
amugy a szlovák titkosszolgállat elébe ment a dolgoknak, ezért vannak kitalálva.
@ dezsőjóska: azistenbasszonmeg. a politikai szétszabdaltság iskolapéldája amit leírtál..

Dezsőjóska 2009.05.22. 11:18:53

@Brátiszlává: Kicsit kanyarodjunk el a politikai vitákban meghonosodott hangnemtől, légyszíves! Minden szomszédos országban lévő magyar kisebbség csak 1 politikai pártot tud fenntartani, mivel a 10% körüli lakosságarány azt jelenti, hogy a két pártból csak 1 lépi át az 5%os küszöböt. Ez azt jelenti, hogy 0-4,99% szavazat egyszerűen elveszik.
Nagyon nem értem, hogy a demokrácia zászlaja alatt anatómiát követelők miért nem olyan pártot csinálnak, ahol demokratikusan történik a vezetők választása, és nem puccsokkal/kizárásokkal alakul ki!
Erre tesznek rá egy lapáttal a magyar politikusok, amikor tisztán belpolitikai indíttatásból (mivel vastagon leszarják a határon túli magyarokat), vagy az egyik, vagy a másik határon túli politikus mellé áll! Orbán Viktor sajnos erre a magatartásra a legjobb példa!

Tudod demokráciában lehet kritizálni is azt a politikust akire az ember a voksát adja a rendszerváltás óta! Hiszem, hogy a kivezető út ITT A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HATÁRAIN BELÜL a fidesz kezében van, de ez nem jelenti azt, szó nélköl elmegyek amellett, hogy mindenféle machinációkkal ártsanak a magyarságnak, bárhol is éljen!

Megmondtam 2009.05.22. 11:58:25

Jó kis írás lenne, ha nem hagynának kis pár nagyon is fontos eseményt, amelyek még a leg-leg elején történtek!

A felvidéki magyarság helyzete nagyon bonyolult . . . Másképp éli meg a nyugat-szlovákiai magyar, a közép- és a kelet-szlovákiai is. Ahogy egy ismerősöm mondta: Nyitrától keletre egyre jobban látható a házak falán a szegénység . . .
Ezt most tetézik az MKP-n beüli "harcok", jah meg a kedves Magyar Gárda toborzásai és hétvégi "kirándulásai", egyes magyarországi politikusok megnyilvánulásai is, szóval ez egy igazi jó magyaros gulyás! Benne van minden és mindenki!
Nah de visszatérve, amit kihagytak (szerintem): az elnyűhetetlen Beneš bácsi dekrétuma (ami még MOST is évényben van), pozitívumként említem viszont a Pázmány Péter Alapítványt (ami Fideszes kezdeményezés, és nélküle bizony jóval szorultabb helyzetben lenne a felvidéki magyar oktatás, kultúra és ifjúság) és persze a Bermuda 3szög rejtélyével felérő Malina Hedviges mizéria!

Ezek mind mozgatói és felelevenítői az "autonómiának" (ami csak pár "lelkes" személy torz szüleménye, hiszen az egyetlen magyar pártban sincs összetartás, hát még a 3 régió között sem)! Szóval ez egy olyan "magyar kártya", ahogy ezt Radičovának felrótták az elnökválasztáson, amit mindig elő lehet húzni, és újra át lehet nyalni az elejétől a végéig . . .

És így utógondolatként megjegyezném: Duray Miklós legalább akkor "géniusz", mint a kedves Slota bácsi + neki köszönhetően anno nem valósult meg a Beneš dekrétumok eltörlése, amin Hunčík Péter annyit fáradozott . . . (ha valakit érdekelne a könyve: konyves.blog.hu/2009/01/28/hun_ik_peter_hatareset_reszlet)

Megmondtam :)

csallokoz 2009.05.22. 13:57:49

Nagyon jo! En ott voltam Dunaszerdahelyen! Elhittem Cséfalvay Pálnak hogy komolyan gondolja! Aztan jott ez a Cibula! Most vilagos magyarazta kellene hogy ez hogy kerulhetett elo! hol az a szamitogep kinel van miert kapta Cibulatol! Sajnos barmennyire faj is nekem ez ugy erzem valami nincs rendben! Lehet hogy Cséfalvay Pált palira vettek hiszen egy korosodo ember honnan is tudna hogy hol mi van a Wordban! De barhogy is van meg kell nevezni azt aki a dokumentumot szerkeztette! Anelkul nem vallal es valalhat senki kozosseget a Harmoniaval!

Autonomia pedig kell mert szepen lassan eltununk! Az MKP szegyene hogy nem tett semmit es autonomia helyett penzehes behodolo korrupt Bugar Belakkal arasztotta el az amugy is mar megnyirbalt felvideki magyarsagot!

De az irasodra visszaterve komolyan ilyen partatlan eszmefuttatast meg nem olvastam errol a temarol.

Megmondtam 2009.05.22. 14:29:27

@csallokoz:
Nah, pont errőL beszéltem . . . és mit érnénk az autonómiánkkal? Semmit . . . Az emberek többségét most abszolút nem ez foglalkoztatja, hanem a gazdasági válság, a munkahelyek megszűnése, stb. Az autonómia kifejezést meg csak úgy dobálják itt egyesek, mintha épp a banán kilónkénti áráról lenne szó . . .

Az MKP Bugár alatt rendben volt, vagy legalábbis ilyen belső problémák nem szivárogtak ki, és a Dzurinda időszakban a 4 párt közül az MKP-nak volt a legstabilabb belső helyzete (ugyebár az ÁNO-nak annyi, a KDH és az SDKÚ meg sebeiket nyalogatják, képtelenek egységesen politizálni).

Csáky mindaddig volt számomra szimpatikus, amíg nagyobb teret nem engedett a "kedves" Duraynak, valamint nem volt képes megoldani az elnökválasztás alatti "magyar kártya" ügyét. Én szeretném, ha az MKP a következő parlamenti választásokon is újra erős, 10% körüli eredményt érne el (mellesleg egyre több szlovák szavazott a pártra az utóbbi választásokon), de ha ÍGY folytatják, akkor ennek nagyon nem lesz jó vége.

És most jöhetne az EU-s szöveg, de hiszen nincsenek határok . . . de vannak, mégpedig Dél-Szlovákia és Szlovákia között van határ, hiszen "csak" a közép-szlovákiai magyar járosokban (Losonc, Rimaszombat, Tornalja) megközelítőleg 30-40%-os a munkanélküliség! És ezzel a "kedves" autonómiával csak még jobban stabilizáljuk a "határt" az országban . . . De lesz még ennek böjtje.

Megmondtam :)
süti beállítások módosítása