szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Autonómia, barrikádharc! Autonómia!

2007.07.17. 07:27 Sárvári János

Ebben az évben rengetegszer adhatott hírt a gonosz magyar kisebbségről a szlovák sajtó. A hétvégén egy újabb esemény borzolta a jobb érzésű szlovák hazafiak idegeit, Dunamocson (Moča, bocsánat - a cenzor) a "Dél- Fölvidéki Önrendelkezési Tanács" vetette fel egy autonómiaügyben tartandó népszavazás lehetőségét. Tekintsünk most el attól, hogy ez a csapat egy dilettáns bagázs (bejegyzés róluk holnap), és vizsgáljuk csak meg, mennyire reális az autonómiáról beszélni ma Szlovákiában.

Az első szembeötlő dolog, hogy Szlovákiában egyáltalán nem divat az autonómiát szóba hozni ellentétben Vajdasággal és Erdéllyel. Ennek történelmi, területi és társadalmi okai is vannak. Az utóbbi két területi egységnek vannak tapasztalatai az önálló közigazgatással - Vajdaság státusza még mindig viszonylag egyedi, míg az erdélyi székek területén ott található a székelyek nagy része egy tömbben.

Szlovákiában ugyanakkor nem. A magyarajkú kisebbség a határ mellett él egy geográfiailag teljesen heterogén térségben. A képen a valaha volt egyetlen konkrét autonómiatervezet látható, ezt még a kilencvenes évek első felében dolgozta ki az Együttélés. Na igen, ha a térkép alapján kéne megvalósítani az etnikai autonómiát, akkor egy abszurd képződményt kapnánk igazi központ és infrastruktúra nélkül. Az etnikai autonómia tehát gyakorlatilag halott ügy.

Persze a politikusok nem hagyják a feledésbe merülni ezt az ötletet, ahhoz túlságosan is sok lehetőség rejlik benne.  Az autonómia fogalma az utóbbi évtizedben egyenlővé vált a megtestesült gonosszal.

 Ján Slota, az SNS elborult agyú elnöke szerint a magyar kisebbség például Európa legveszélyesebbje és mindent megtesznek az autonómiáért, hogy aztán jól elszakadjanak a szlovák államtól. Fenti okokból kifolyólag a Párkány... izé, Štúrovo és Esztergom közötti hidat vékonyra kellett tervezni, nehogy átférjenek a megszálló tankok.

Magyar oldalról főként az Együttélés korábbi elnöke, Duray Miklós dobja be a köztudatba az autonómia lehetőségét. Persze azt már senki sem tudja, vajon pontosan mire is gondol a derék politikus, de ködösítés nélkül már nem nagyon lehet választói preferenciákra gyúrni.

Durayt egyébként a magyar választók nem nagyon szeretik, ez egyben mutatja a szlovákiai magyar polgár egyszerű lelkületét is. Autonómia nem kell, ha van munka és kenyér, magyar iskola és jólét (Apró zavarra ad okot, hogy sok helyütt bizony nincs munka és jólét, sőt magyar iskolából is egyre kevesebb. Szóval illene végre kihasználni is az állampolgári jogokat). Egyelőre tehát nincs előrehaladás, de az autonómiáról azért még (már?) beszélünk.

3 komment

Címkék: politika mkp autonómia magyar nyomorúság duray

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr50118709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paulus001 · http://felvidek.blog.hu 2007.07.17. 08:00:23

Hát igen a fent vázolt (mármint a területi jellegű autonómi stb) adja az egész "autonómiásdi" problematikáját, mertha nem területi szinten, akkor mégis hogy képzelték el a dolgot ??? Aztán itt olvasoma ( www.felvidek.ma ) hogy a dolog nem is úgy áll, mint ahogy azt a sajtóban szanaszét vázolták. Vagy csak a "Slotisták" csináltak maguk alá és annak bűzétől mámorosan hadonásznak, kapálódznak mindenfele???

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.07.17. 09:06:51

A Slotisták jó szokása az ilyen, ettől függetlenül - szerintem - badarság előjönni az autonómiakövetelésekkel.
Egyébként meg ha az autonómia szó jelentésénél tartunk, mindenkinek van bizonyos fokú személyi autonómiája, ennek a kiterjesztése lehetséges, de semmi köze sincs az eredeti fogalomhoz (például a hivatalokban beadhatsz magyar nyelvű kérvényt - csak tőled függ, megteszed-e, bárhol megteheted, mégse hívják autonómiának).

Vuk · http://www.erdolako.hu 2007.07.28. 11:59:14

Miért jó a kiválóságainkat rögtön dilettánsnak, nímandnak, szarkeverőnek, elmebetegnek vagy gyűlölet-keltőnek aposztrofálni?!
Amíg a szlovák titkos-magyarok tevékenysége kifullad a megfigyelésben, jegyzetelésben, jelentések körmölésében, addig mások kreatív elképzeléseken dolgoznak.
Ez kinek fáj a néhány megélhetési politikuson, az előbb említett megtévesztetteken és a médiatápon hízlalt balgákon kívül?
süti beállítások módosítása