szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

"Hősök" csarnoka - Világi Oszkár (I.)

2009.07.13. 08:14 Sárvári János

Hosszú idő után oda jutott a blog, hogy foglalkozzon azzal is, akinek a személye megkerülhetetlen, ha a szlovákiai magyar politikáról és közéletről van szó. Világi Oszkár Szlovákia egyik leggazdagabb embere, ezer szállal kötődik a politikához, de valódi hatalmáról néhány kiválasztotton kívül senkinek sincs tudomása. Sokan félik, sokan egyszerre gyűlölik is, a kisebbség pedig lehet, hogy még nem is hallott a létezéséről.

Világi befolyását többnyire súlyosan alá-, vagy túlbecsülik. Nincs olyan felvidéki összeesküvés-elmélet, amelyben nem a fénykorában tucatnyi vállalat felügyelőtanácsában helyet foglaló jogász mozgatná a szálakat a háttérből. Közvetlen környezete és szimpatizánsai ugyanakkor azt gondolják, hogy a vállalkozó mindent látó szeme és hosszúra nyúló keze rosszindulatú pletyka csupán – önerőből ért el mindent, sikeres és befolyásos, nem véletlen, hogy rengeteg haragosa van.

Az igazság valószínűleg a két szélsőséges vélemény között található, de hogy pontosan hol, azt nagyon kevesen tudják. Világi kellemetlen szokása perekkel megfenyegetni azt, aki bármilyen pletykát vagy fél(?)információt közöl az ügyleteiről, ez sem segít a nagy rejtélyek tisztázásában. A hozzászólások között szívesen fogadok bármilyen pletykát, híresztelést csődbe ment cégekről, emberi sorsokról, érdekes húzásokról.

Mivel a képviselőből lett vállalkozó története hosszú és kacifántos, nem is lehet azt egy rövidke bejegyzésben elintézni. A héten három külön részben kerül nyilvánosságra a Világi-életút – mivel az érintett pályafutása is három különböző szakaszra oszlik. Világi felemelkedése és aktív, nyilvánosság előtti politikai szerepvállalása nagyjából 1992-ig tartott, majd ezt követte a második vonalban való ténykedés és a gazdasági machinációk időszaka. Végül az utóbbi pár évben, nagyjából 2005-6-tól az a folyamat figyelhető meg, hogy Világi szűkíti tevékenységi körét, „kifehéríti” tevékenységét és egyre több szerepkörből vonul ki.
 

Első rész – Fiatal ügyvédből a parlament alelnöke


Az 1963-as születésű Világi Oszkár a pozsonyi Comenius Egyetemen szerzett ügyvédi diplomát, igen szerencsés módon nem sokkal a rendszerváltás előtt. A kommunizmushoz már nem sok köze volt, a fővárosban és Dunaszerdahelyen viszont nagyon is ígéretes társaságba keveredett – a nála pár évvel idősebb értelmiségi generációval volt jó viszonyban. Ezek a személyek később is aktívan tevékenykedtek a médiában vagy a politikában és a szlovákiai magyar liberális elit magját alkották a későbbiekben.
 
Pozsonyból visszatérve Világi társadalmilag is aktív, az egyetem elvégzése után rendszerellenes és tiltakozó felhívásokat ír alá, majd tagja lesz a legfőbb rendszerváltó intézmény, a Nyilvánosság az Erőszak Ellen (VPN) magyar „tagozatának”, a Független Magyar Kezdeményezésnek (FMK). Ezen belül szülővárosában aktívkodik és egyre nagyobb megbecsülésnek és közismertségnek örvend.
 
Világit a helyi értelmiség vezeti be az FMK köreibe, elsősorban a később (főleg) újságíróként és laptulajdonosként befutott Barak Lászlót kell megemlíteni. Az FMK színeiben ténykedő értelmiségiek közül aztán sokan sokféle pályát futnak be. Mészáros Lajos képviselőségig majd alkotmánybírói posztig jut, Öllös László és Tóth Károly társadalomtudósként ténykedik, Hunčík Péter a nemzet pszichológusa és konfliktusmegoldója lesz, Szigeti László könyvkiadót alapít és különösen tevékeny Magyarországon is, Németh Ilona képzőművészként fut be, A. Nagy László a politikában marad. Ez a társaság személyes kapcsolati tőkéjének hála segíti és támogatja egymást a kezdetektől egészen a mai napig – komoly ideológiai és kapcsolati szálak fűzik őket egybe.

Világi Oszkár pontos ambícióiról nehezen lehet bármilyen képet adni, ami tény, hogy a fiatal jogászt kooptált képviselőként nevezik a Szövetségi Gyűlésbe. 1990. január harmincadikán. A kooptált képviselők nem közvetlen választások útján kerültek be a törvényhozásba, hanem delegálták őket a rendszer aláaknázásában jeleskedő szervezetek – Világi volt az FMK egyik jelöltje. Ebben a testületben „vezényelték le” a rendszerváltást különös tekintettel a jogi háttérre.

Az ambiciózus jogász számára igencsak jól sikerült a politikai kiruccanás, hiszen pozícióját a választások során is megtartja (az FMK és a VPN közös listán indul, így a szlovákiai magyar liberálisok számára is befutó helyek garantáltak), majd jogászi képzettsége miatt az alkotmányjogászi bizottságban tevékenykedik. 1991-től a Szövetségi Gyűlés elnökségi tagja, később pedig a Népek Kamarájának az alelnöke – mindezt alig 28 évesen, kisebbségi képviselőként éri el!

(folytatjuk)

 

1 komment

Címkék: világi

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr801242342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HIDverok 2009.07.13. 13:32:50

Oszikáról pár fasza dolog már megjelent a kukac.sk -n is! Érdemes rákeresni! Ha a fele igaz, akkor már büntethető a csákó! Azt még kifelejtetted, hogy az egyetemecskét 7-8 évig húzta, a papa-mama meg közjegyző, és azért azt tudni kell, hogy a pénz ott van a közjegyzőknél, de vastagon! Osziról meg csak annyit: "SIKER, PÉNZ, NŐK, de már nem akar csillogni, pedig elég gyakran suvickoltatja magát fényesre! :-) ja, és még egy: egy csomó cég igazgatója, vagy a csúcsvezetésben "tevékenykedik" azaz szopja rendesen pl. CEF, Slovnaft de sajnos az elmúlt 46 évben nem jutott neki egy rendes logopédusra (ingatlanmániáját a kataszterben megtaláljátok), habár most már annyi a fehér lova, mint ahány cégben 10 éve benne "ült"! Tény viszont hogy DS felfele ívelése bizonyos százalékig neki (is) köszönhető! S ha meg többet akartok tudni a mentalitásáról, kérdezzétek bátran a bedolgozókat, akik a Hotelkéét építgetik!
süti beállítások módosítása