szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Szlovák Nemzeti Számlagyár

2009.04.30. 08:25 Sárvári János

Szó szerint drágán megfizeti az ország, hogy Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (tulajdonképpen a magyarok helyett) beugrott a koalícióba vagy három éve. Az SNS minisztereinek tevékenységét vizsgálva egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ezek az emberek nagyon amatőr módszereket használva, nagyon pofátlanul lopnak. Miközben Slota a magyarokra köpköd minden elérhető alkalmat megragadva, a párt miniszterei a háttérben eurómilliókat nyúlnak le.

Ján Mikolaj oktatásügyi minisztériuma az egyetlen olyan intézmény, amelyet eddig elkerültek a nagyobb közbeszerzési botrányok. A derék miniszter (aki nemrég a magyar óvodáknak címzett ajánlásában követelte a szlovák nyelvű foglalkozásokat) persze igyekszik. Mikolaj új törvénytervezete a felsőoktatásról lehetővé teszi, hogy magáncégek lépjenek be az egyetemek gazdálkodásába. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy néhány lukratív egyetemi épület fű alatt vált majd tulajdonost a jövőben. A törvénymódosítási javaslatot már kétszer is átdolgozták, még mindig a parlament vitatkozik róla - addig is Mikolaj minisztériuma lesz a legkevesebbet sikkasztó nemzeti felügyelet alatt található tárca. Kétes dicsőség.

Kisebb szerencséje van Ján Chrbet környezetvédelmi miniszternek. Chrbet a nyilvánosság számára szinte láthatatlanul ténykedett, mikor derék újságírók kiderítették, minisztériuma áron alul, gyanús körülmények között adott túl az ország széndioxid-kvótáin. Beszédes, hogy Chrbet maga már a második miniszter ezen a poszton. Elődje, Ján Izák egy másik korrupciós ügy miatt távozott a tisztségből, pártközeli vállalkozóknak osztogatta szét a Környezetvédelmi Alap pénzét. Chrbet hatvan millió euróért szabadult Szlovákia széndioxid-kvótáján. A miniszter nem közvetlenül egy másik államnak adta át a kvótával kapcsolatos jogokat, hanem érdekes módon egy közvetítő cégnek. Apró szépséghiba, hogy az átadott mennyiség kétszer ennyit ér (tehát kilenc milliárd forint tűnt el a süllyesztőben), a vevő céghez vezető szálak pedig visszavezetnek Szlovákiába. Chrbet nem is annyira bölcs döntése miatt az SNS-nek sikerülhet az a bravúr, hogy a második miniszterét is ki kell cserélni egy korrupciós ügy miatt három év alatt.

A környezetvédelmi minisztérium tevékenysége mégsem a jéghegy csúcsa. Az építésügyi- és régiófejlesztési tárcánál egészen a múlt hétig úgy nézett ki, hogy a második SNS-miniszternek is csomagolnia kell. Minő meglepetés, korrupciós vádak miatt. Marián Janušek egy több tíz milliárd forintos uniós közbeszerzési pályázatot hirdetett ki igen furcsa körülmények között. A felhívás pár napig fityegett a minisztérium egyik faliújságján, majd nagy hamarjában le is zárták a pályázatot. Az egyetlen pályázó győzött - egy SNS-közeli vállalat, ami nagyjából a piaci ár duplájáért volt hajlandó elvégezni bizonyos "fordítási és tanácsadási" (Magyarországon ismerős helyzet) munkálatokat. Janušek több hónap után belebukott a kalandba, pártja ugyanakkor az addigi helyettesét tette meg miniszternek. Igor Štefanov saját maga is nyakig sáros volt az ügyben és szépen a feledésbe is süllyedt volna a kétes pályázat, ha nem az Európai Unió avatkozik közbe.  Štefanov személyes ultimátumot kapott a kormányfőtől a pályázat beszüntetésére, így "csak" a korábban kifizetett mintegy három milliárd forint ment veszendőbe. A második miniszter itt is a posztján maradt.

Az SNS-nek még egy éve maradt ellopni, ami mozdítható, a fogadóirodákban nem adnának rá túlzottan nagy szorzót, hogy lesz még minisztercsere a párt három tárcájánál.

1 komment

Címkék: szlovák valóság sns

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr261093753

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: körkép.sk » Blog Archive » Hol a pénz, Robi? 2009.05.05. 14:06:59

[...]csak ott van, hogy  kizárólag külső nyomásra reagál, miután az egyre pofátlanabb és durvább lenyúlások a közvélemény, és az Európai Komisszió[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2009.05.01. 09:30:08

Mit csodálkoztok? a1848 háborubeli politikusok, emlékirataiban, még szempont volt, hogyan ítéli meg őket az utókór, D e ők még vallásos nevelést kaptak, nem istentelen szocialistát.Ezek célja meggazdagodás, és utánam az özönvíz.
süti beállítások módosítása