szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

A média meghódítása

2008.01.08. 11:48 Sárvári János

Hirtelen nem is tudom, hogy értékeljem vagy elítéljem a szlovák kormány álláspontját a médiával kapcsolatban. Gyakorlatilag az fog történni a következő hónapokban, hogy nyíltan kisajátítják a közszolgálati tévét és a rádiót. Más posztkommunista kormányok is meghúzták ugyanezt a lépést,  csak éppen fű alatt, szégyenkezve, a demokrácia látszatát fenntartva. Robert Fico szakított ezzel a módszerrel, ő éppenséggel nyers erővel éri el a célját. A kormányfő álmainak netovábbja a közszolgálati médiából gyártani egy "objektív, korrektül tájékoztató" gépezetet létrehozni - pont ezért szeretne kormányjelölteket ültetni a felügyelőtanácsok székeibe. Az egyetlen aprócska gond azzal van, hogy a törvények kizárják a közszolgálati média és a kormány közötti bármilyen összefonódást.

Fico fő indoka, hogy a honi újságok egész egyszerűen nem tájékoztatnak a kormány eredményeiről, híján vannak az objektivitásnak, szándékosan kiforgatják a szavait. Nos, ennek az oka leginkább az, hogy a kormányfőben egy zsebdiktátor veszett el. Fico már jópár éve háborúzik az összes nagyobb sajtótermékkel és egész egyszerűen képtelen a normális párbeszédre.
A kormányfő stratégiája vérlázítóan egyszerű: ellenféllel erőpozícióból vitába nem bonyolódni, a kritikákra viszonttámadással válaszolni, a kérdezőt hiteltelenné tenni, a kérdést pedig ignorálni és elhallgatni. Szemezgetésképpen jöjjön néhány a kormány húzásaiból az utóbbi időszakban:
- A Smer választási győzelme idején az újságírókat egész egyszerűen kizárták a pártközpontból, hogy "visszaadják azt, amit korábban a médiától kaptak". Ekkor már lehetett sejteni, hogy rossz idők jönnek.
- Robert Fico miniszterelnökké való kinevezése óta nem volt hajlandó megjelenni a politikai vitaműsorokban. Állítása szerint az ellenzéknek nincs morális joga őt kritizálni.
- Cserébe ugyanakkor kibokszolta, hogy szombatonként személyesen magyarázhatja el a Szlovák Rádióban, mi jót is cselekszik a néppel.
- A kormányfő egyik híres magánszáma, mikor a nyugdíjpénztárak kritikájára válaszul sajtókonferencián tette közzé az intézmények vezetőinek fizetésére vonatkozó adatokat (!), majd kijelentette, hogy ezek után az őt ért kritikának nincs helye.
- A sajtótájékoztatókat egyébként is szereti a kormány, hiszen a belügyminiszter és a rendőrfőnök ugyanilyen bombasztikus körítéssel "leplezte le" Malina Hedviget.
- A kormányfői iroda az érvényes szabályozások ellenére az év elejétől nem hajlandó semmiféle adatot sem szolgáltatni a liberális SME napilapnak.

A listát kisebb stiklikkel tovább lehetne folytatni, de ebből is látszik, hogy valóban háború dúl a kormány és a média között. Fico - lojális médiaszereplők híján - ebben a küzdelemben nem számíthat sok támogatásra. Mint azt a kormány lépései mutatják, már nem sokáig.

A közeljövőben egy áttekintő bejegyzés jön a legismertebb és legbefolyásosabb szlovák újságokról, valamint az ideológiai hátterükről.

4 komment

Címkék: politika fico smer szlovák valóság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr71287446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbandee 2008.01.08. 16:01:38

hat ez eleg felszines volt :) kicsit tobbet is lehetett volna irni, nem?

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2008.01.10. 15:46:26

Utólag visszaolvasva igen. Mentségemre szolgájon, hogy nagyon sokat lehetne erről a témáról beszélni, ez az írás meg jó arra, hogy a laikusok képbe kerüljenek.

seboka 2008.01.10. 18:58:32

"A közeljövőben egy áttekintő bejegyzés jön a legismertebb és legbefolyásosabb szlovák újságokról, valamint az ideológiai hátterükről."


érdekes ötlet, várom.

kata 2008.01.30. 20:31:41

..csak a "nagy leleplezés" kurvára nem úgy sikerült, ahogy azt a belügy elképzelte. Konkrétan tiszta hülyét csinált magából k.robika. Mint amikor a 4-5 éves ovisok veszekednek, hogy: nemigaz, a Pistike volt!- Közben mindenki tudja, hogy miről van szó. Szépen megeszik azt a mocskot, amit főztek a primitív fasisztái. Bennem semmilyen ijedtséget, tiszteletet nem ébreszt egyik "államférfi" sem. Inkább szánalmat és undort.
Egyébként az írás jó lett, legalább van valami polin meg barakon kívül.... :-)
süti beállítások módosítása