szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Kormányválság-zanza

2007.12.04. 08:24 Sárvári János

Elsősorban magammal toltam ki, de egyszerűen nem volt lélekerőm a billentyűzethez ülni a múlt héten - pont azokban a napokban, mikor kis híján megbukott a szlovák kormány és bőven lett volna miről írni. Nagyon röviden illik összefoglalni a kulcsfontosságú eseményeket, hogy aztán a következő bejegyzések időben is kicsit közelítsenek az aktuális eseményekhez. A szlovák politika ugyanis forrong, ráadásul a változatosság kedvéért ezúttal nem a magyaroknak, hanem egymásnak estek a mélyen tisztelt politikusok.

Bevezető

Az egész kis minikrízis nem történt volna meg, ha novemberben nyilvánosságra nem hozzák, hogy Miroslav Jureňa (HZDS-es) mezőgazdasági miniszter hathatós segítségével milliárdos értékű tátrai telkekhez jutott néhány pártközeli vállalkozó. Robert Fico, a terminátort és Jánosíkot egyaránt szívesen játszó miniszterelnök azonnal felelősségre vonta miniszterét, aki leginkább az osztogatásban nagy szerepet játszó Földalap Smer-delegálta tagjait hibáztatta. Az ügyért közvetlenül felelős személy önként távozott a posztjáról, Fico egy hétre rá - november 23.-án - leváltotta a minisztert. A sértődött Jureňa egy istállóban tartott sajtókonferencián verte ki a balhét (szó szerint, lásd az előző post videóját).

A háború

A HZDS miniszterét tehát tulajdonképpen a kormánypárt akarata ellenére váltották le. A sértődékeny és szintén diktátori hajlamokkal rendelkező Vladimí Mečiar pártjának pedig szinte azonnal lehetősége nyílt a látványos bosszúra. A következő napokban került a parlament elé a Pavol Paška smeres házelnök leváltására irányuló javaslat (az ok szintén megért volna egy külön bejegyzést, Paška ugyanis önkényesen megváltoztatott egy, a parlament által megszavazott törvényjavaslatot és így nyújtotta be azt az államfőnek). Fico a biztonság kedvéért megfenyegette a partnerét, hogy bukik a kormány, ha netalán mégis meg merészelnék szavazni a javaslatot. Mečiar ugyanakkor nem szereti a fenyegetéseket, legalábbis ha ő a szenvedő alany. Miközben kinevezték az új mezőgazdasági minisztert (Zdenka Kramplová személyében, aki mellékesen a hírhedt Mečiar-kormány utolsó két évének külügyminisztere volt), Paška a helyén maradt - a HZDS nem szavazott. A távozó, sértődött Jureňa ugyanakkor a kelleténél jóval több hidat is felégetett maga mögött, a riporterek előtt húzott ugyanis elő néhány, Ficóra kellemetlen korrupciószagú ügyet. Mečiarnak így a soron következő koalíciós ülésen is végig kellett hallgatnia a miniszterelnök menetrendszerű alázását. Nem is ment neki sokáig, pár perccel az ülés kezdete után kisétált a teremből, a meglepett riportereknek pedig elmondta, hogy itt a válság. Fico nem sokkal később ugyanebben a szellemben nyilatkozott - hivatalosan pedig senki nem erősítette meg, hogy a HZDS távozna. A mérvadó újságok mindenesetre azonnal a megoldáson kezdtek el spekulálni, amiből több is kézenfekvő volt - kisebbségi kormány (a KDH csendes támogatásával), idő előtti választások, vagy a válság gyors elsimítása a két lobbanékony elnök között.

Befejezés:
Végül az utóbbi forgatókönyv valósult meg, a botrány vesztese egyértelműen Mečiar. A volt kormányfő némileg hidegebb fejjel gondolta át az egészet és belátta, hogy neki csak vesztenivalója van - pártjának a támogatottsága nagyot zuhant az utóbbi hónapokban (pont a Smer szerezte meg a szavazóit), egyedül arra van esély, hogy kevesebb feltűnéssel még néhány milliót megpróbáljon lenyúlni a megfelelő helyekről. A párt biztosan támogatja a költségvetést, valamint az euró bevezetése körüli mizériában is tevékenykedik majd. Utána állítólag újból elgondolkodnak a kilépésen. A nyilvánosság számára pedig máris itt van egy újabb szaftos kis konc, Fico állítólagos telekmanipulációi.

1 komment

Címkék: politika meciar fico smer szlovák valóság hzds

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr6251505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hattyú 2007.12.05. 07:32:05

Helló, jóreggelt!

Szerintem ezt az egész ügyet a sajtó fújta csak fel, nem nagyon látok benne többet mint egyszerű politizálást, színjátékot és a sajtónak dobott mócsingokat amin az szépen el is rágódott ahogyan azt a játékmesterek várták...Meciar mint vesztes. Ez aranyosan naiv. El tudod képzelni, hogy Meciar vesztes maradjon? Ugyan, ugyan... a háttérben szépen folyt a telefonálás, kávé melletti nevetgélés, megegyezés. Kicsit morogtak, a felesleges embereket kidobták az ólból és ennyi. Külön öröm, hogy Zdenka Kramplová nevét újra lehet majd olvasni az ÚjSzóban. Nevetek. Még majd a Dél-Afrikából visszaimportált Lexa urat kellene viszzaállítani, lehetne mondjuk emberjogi biztos. Ez az egész egy nevetséges hazugsághegy. Szlovákia 19. századosdit játszik 21. századi kosztümökben. És akkor még magunkról, szlovákiai magyarokról nem is beszéltünk, de ez nem passzol ehhez a témához, úgyhogy ennyi. :)
süti beállítások módosítása