szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Hogyan tovább, szlovák pártok?

2009.06.08. 08:08 Sárvári János

A szlovák EP-választás már azért is kuriózumba illő, mert egy magyar párt kezdte el és kettő fejezte be. Persze nem csak az MKP életében jelent majd változásokat a Brüsszelbe való szavazás, több párt is bukott egy nagyot, vagy éppen megerősítette pozícióit. A választópolgárok többsége szavazás helyett kiszivattyúzta a vizet az elöntött pincéből, aludt egy jót, vagy éppen elment kirándulni és szitkozódva hazament, mert elkapta az eső. Ez egyben azt jelenti, hogy a 19,63 százalékos részvételi arány európai viszonylatban is a leggyengébb. Nem baj, Szlovákiát legalább megjegyzik.

Smer 32,1 százalék - 5 mandátum


A legerősebb kormánypárt koppant egy nagyot, többszörösen is. Ugyan szereztek öt helyet, de nem tudták mozgósítani a választóikat, ellenfeleiknek és ellendrukkereiknek megadták azt a (valószínűleg hamis) érzetet, hogy igenis, le lehet őket győzni. A listavezető, Last Minute angol nyelvleckét vevő Boris Zala lekarikázta magát a harmadik helyre. Monika Beňová továbbra sem lesz a szlovák parlament szexbombája, hanem Brüsszelben játszhatja a szőke nőt.

SDKÚ 16,98 százalék - 2 mandátum

A legnagyobb ellenzéki párttól már öt éve is csoda volt, hogy három helyet tudtak szerezni, most a helyükre kerültek a dolgok. Az Európai Parlamentet  boldogítja Peter Šťastný, a jobb sorsra érdemes hokilegenda és Eduard Kukan, bukott elnökjelölt.

MKP 11,33 százalék - 2 mandátum


Lehetne írni arról, viszonylag mennyire jó eredményt ért el az ezer sebből vérző magyar párt, de sajnálatos módon Bugár Béla és Csáky Pál ezt az ünnepélyes alkalmat választotta arra, hogy elváljanak útjaik. Bugár egy szlovák-magyar egymás nyakába borulós pártot alapít (ha lett volna esze, beáll egy szlovák pártba magyartagozatnak), Csáky pedig tovább folytatja az MKP felszámolását. Vagy elkezd végre dolgozni.

KDH 10,55 százalék - 2 mandátum


Lehetne írni, hogy milyen szép eredményt ért el a párt, de valójában nem ugrik be egyetlen óriásplakátjuk sem. Az egyszeri délszlovák azt hinné, hogy ők már nem is léteznek, aztán meg tessék, minden tizedik szavazó kereszténydemokrata.

HZDS 8,97 százalék - 1 mandátum


Mečiar haldokló pártja önmagához képest szép eredményt produkált, legalábbis nem tűnt el a süllyesztőben. Sergej Kozlíknál boldogabb embert aligha lehetne találni Szlovákiában. Neki akkor is lesz munkája, mikor kollégái azon gondolkodnak majd: mihez kezdjenek magukkal, miután kiestek a parlamentből.

SNS 5,39 százalék - 1 mandátum


Látványos bukáson van túl Slota pártja, de ennek igazából nem kell örülni. A nacionalistáknak az égvilágon semmit nem mond Európa és az a gondolat sem vonzó, hogy a Jobbikkal egy frakcióban üldögélnek majd - de csak ha szerencséjük lesz.

Futott még: Szabadság és Szolidaritás, 4,71 százalék. A csontliberális újonnan alapított kispárt az alacsony részvételi arány miatt majdnem bekerült a parlamentbe. Sajnálatos módon a következő időszakban csak egyre több szavazót tudnak maguktól eltántorítani a kompromisszumoktól mentes álláspontjukkal, de azért elmondhatják, hogy egyszer majdnem sikerült nekik.

3 komment

Címkék: politika mkp bugár csáky smer kdh sdku sns hzds

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr421170066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.06.08. 09:11:31

Ahogy nálunk sem sokan voltak el, de sajnos ez is elég volt a jobbik térnyeréséhez.

charlie 2009.06.08. 09:33:31

Az SNS a UEN csoportba lesz, a Jobbik meg az egyébbe. Viszont a nagy-román párt is az egyébbe lesz. na, ott lesznek majd érdekes dolgok.
süti beállítások módosítása