szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Mesél az ellenzék

2007.11.02. 08:11 Sárvári János

Beszélgetést készített Simon Zsolttal a Plus 7 dní hetilap (és korábban a bumm is), az érdeklődő olvasók csak hüledezhettek a kemény, kompromisszummentes kritikát olvasva. Simon természetesen Duray Miklóst és Csáky Pált támadta, bár a rá irányuló kérdések eleve feltételezték, hogy itt MKP-akasztásra lesz kilátás. A legutóbbi kijelentésekkel kapcsolatban két érdekes gondolat merülhet fel az emberben.

Egyrészt Simon a maga opportunista politikájával egy az egyben másolja Duray Miklós korábbi húzásait. Minden témáról megvan a saját karakteres véleménye, ami jó eséllyel elüt a hivatalos állásponttól - némi rosszindulattal fel lehetne tételezni akár még azt is, hogy szándékosan. Keményen kritizálja párttársait és az MKP vezetőségét, ráadásul valamilyen rejtélyes oknál fogva biztos abban, hogy nem eshet semmilyen bántódása sem (egy magától adódó összeesküvés- elmélet szerint ki szeretné magát vágatni a pártból... de ezt a lehetőséget inkább hagyjuk). Simon akár tetszik, akár nem, komoly súllyal rendelkezik már a pártban, Bugár Béla az utóbbi időben ugyanis feltűnően inaktív. A volt mezőgazdasági miniszter mögött tehát akár ott is állhat a néma tömeg, ő maga azonban vehemensen tagadja, hogy elnöki ambíciói lennének. Mivel megosztó személyiségből ritkán válik pártelnök, pláne egy olyan pártban, mint az MKP, akár még hihetünk is neki. Ha Bugár nem jelentkezik, akkor viszont nem marad más alternatíva. A Simon- szárny ebben az esetben már tökön is rúgta magát - a bizonytalan párttagokat a harcos exminiszter személye aligha szólítja meg.

A másik zavaró tényező az önreflexió teljes hiánya. Odáig rendben van, hogy Bugár elvesztette az elnökválasztásokat, de igazán illene már túllépni a "Duray Miklós elcsalta" szemléleten. A kongresszusban legalább száz jelölt meggyőzésére volt szükség ahhoz, hogy Csákynak egyáltalán esélye legyen a győzelemre, a Duray - Csáky tandem (még mindig nagy fenntartásokkal veszem a számra ezt a kifejezést) pedig jócskán felülteljesített. A Bugár ellen szavazóknak valami nagyon nem tetszett az MKP-ban. Nem csak Világi, nem csak az állítólagos klientelizmus. A pártban valami nem volt rendben és  ebben bizony komoly szerepe van az előző garnitúra embereinek is. Amennyiben Simon megpróbálja kikaparni a gesztenyét Bugárnak, vagy esetleg magának, akkor nem ártana kicsit változtatni a kommunikáción. Nehéz elhinni egy politikusról, hogy nem hazudik, de azért képesek vagyunk rá - feltéve, ha az a bizonyos hang őszintének hangzik, nem pedig nyilvánvaló zöldségeket állít.

Háttérlinkek:

A beszélgetés magyarítása
Simon a bummon
Simon a szlovenszkón

1 komment

Címkék: simon mkp bugár csáky duray

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr63215495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hattyú 2007.11.04. 06:44:36

Simon Zsolthoz csak egy kedves és elnéző mosolyt tudnék hozzáfűzni - "jól van, mondjad csak Zsoltika". Szerintem is túl kellene már lépni az MKP-ban történt elnökválasztás körüli spekulációkon, egyszerűen nem értem, hogy miből gondolják egyesek azt, hogy a jelenlegi helyzet valamilyen formában változás lenne az előzőhöz képest - állóvíz, posvány, dagonya.
Duray szerintem a lehető legrosszabb politikus fajta, erőszakos és önreflexióra szinte teljesen képtelen, ráadásul hazudik mint a vízfolyás. (lásd. ÚjSzó-ban az utolsó vele készült interjút, brrrr) Persze mindenki azt gondol róla amit akar, szerintem egy jellemtelen, gerinctelen ember - persze ez a politikában előny, legyen neki glória és dicsőség ámen... Csáky lehetne még a legpozitívabb figurája az MKP-nak, de nem lett az, viszont még lehet. :) De nem lesz! :D
Bugárt meg nem lehet elfelejteni semmilyen formában, nagyon sok rossz is és jó is fűződik a nevéhez, de nem lehet valaki örökké pártelnök... Példát vehetne a leváltásáról az egyik nagy magyarországi párt...gyakrabban kellene leváltani, mielőtt a Nagy Vezír elv kialakulhatna és egyesek olyanokat kezdjenek éjjelente álmodni, hogy "ó, én mennyire nélkülözhetetlen vagyok" - és reggelre folt lesz a pizsamanadráguk elején - mert ez egy politikusnál végzetes...mozogjanak csak a dolgok!

Az MKP-ban valami nem volt rendben? Az egész szlovákiai magyar közéletben valami nincs rendben... És ez mitsem változott azzal, hogy az MKP-ban kicserélődtek emberek, én nem hiszek abban, hogy itt belátható időn belül valami változni fog a közéletben.
süti beállítások módosítása