szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

A mi barna löttyünk

2007.09.24. 08:25 Sárvári János

A Kofola sikertörténete azt bizonyítja, hogy még az átkosban megalkotott legendák is túl tudják élni a dühöngő kapitalizmus első évtizedét. Manapság minden turistával itatnak egy keveset és jó eséllyel bármelyik szlovák kocsmában csapolják az ital valamelyik helyi mutációját. A Kofolát lehet nagyon szeretni és legalább annyira utálni, a legtöbben undorral dobják el maguktól ezt a barnás löttyöt. Nagy hiba.

A Kofola létrejöttét minden bizonnyal befolyásolta a Coca- Cola gyors térhódítása nyugaton, de ez a barnás trutyi a közhiedelemmel ellentétben nem kóla - nem is szabad rá így nézni. A hatvanas évek elejétől kezdték el gyártani, miután nem tudtak mit kezdeni a kávégyártás során felhalmozódott  melléktermékekkel. Mivel Coca- Colát továbbra sem lehetett kapni a keleti barakkban, ezért Csehszlovákia népe kollektíven függő lett a keleti népitaltól. A kólamámorban élő nyugati ifjúság helyett így a kommunista blokkban a kofolafüggők élettől kicsattanó nemzedéke nevelkedett ki.

A rendszeváltás után - a szokásokhoz híven - senki sem tudta, hogy mit is lehetne kezdeni a "kofola" licenszével, ezért a biztonság kedvéért minden helyi italgyár legyártotta a maga variánsát. Sok éves pereskedés után végül egy cseh gyártó boxolta ki magának az engedélyeket - ezek a Kofolák jelentek meg a magyar piacon is. A szlovák és cseh vásárlók persze jobban ragaszkodnak a népi italhoz, a Kofola népszerűsége továbbra is töretlen és az ital egyenrangú vetélytársa az amerikai márkáknak. Íme egy újkori sikertörténet.

29 komment

Címkék: slavicum

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr4174742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyomkereso · http://korkep.blogspot.com/ 2007.09.24. 09:59:47

Pontosan, a kofola Csehszlovakia sikertortenete, a Tesla, a Tatra, vagy a Horalky-t gyarto Opavia mellet. Mellesleg tavaly vagy tavalyelott a pepsit is ugy tonkreverte szlovakiaban, hogy az le is szereltette az itteni gyartosorait. Hala istennek :)

seboka 2007.09.24. 11:01:17

a Kofola bejott MOra is, de csak mas termekeivel van jelen (Kubu, vagy mi a neve), egyelore nem tudja, hogy mekkora ellenallasba utkozne a termek (valoszinuleg szondaztattak es nem nagyon izlik). ha olvasott lesz a post es erdeklodni fognak a forgalmazok, kerhetsz PR cikkert penzt. ;)

Tee 2007.09.24. 11:20:49

A kofola egyfajta életérzés, otthonra sosem vennék üvegben kofolát, de társaságban haverokkal mindig egy nagy kofola rendel. Aztán néha még egy nagy kofola. Kocsmában, focin, haverokkal a legideálisabb választás :)

I love kofola.

kisdubos · http://kisdubos.blogspot.com 2007.09.24. 11:26:41

Kofola rulez! Egyébként már Mo.-on is lehet kapni.

Amúgy pár éve volt az Indexen egy kóla összehasonlító teszt, és nagyon csúnyán lehúzták. Pedig ez a nem kólák kólája!

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.09.24. 11:28:45

kisdubos: igen, az indexes tesztre hivatkozni is akartam, na így nem szabad hozzáállni a kofolához.

seboka: szépen lassan kiderül, hogy ki pénzel :)

seboka 2007.09.24. 11:43:31

"szépen lassan kiderül, hogy ki pénzel :)"
ra kell gyurni, mert multkor mar olyat irtal, hogy "ha megeri a blog...". ;)

polak · http://bumm.sk/blog/poli 2007.09.24. 12:05:56

Pár hónapja mi is írtunk a kofoláról, a cég magyarországi terjeszkedése révén, akit érdekel:
www.bumm.sk/index.php?show=8943
pár plusz infó meg némi szubjektivitás...
kofola rulez!

baowah · http://baowah.blog.hu 2007.09.24. 12:36:22

ahogy az alabbi link kepei mogott lathato, mi szorgalmasan dolgozunk az ugyon, hogy az index-kozeli korok megfertozodjenek:

baowah.blog.hu/2007/08/19/gazmorzsolas

hattyú 2007.09.24. 13:01:43

érdekes volt látni, hogy a kubaiaknak is megvan a maga kommunista coca-colájuk, "tucola"-nak hívják és majdnem teljesen kofola ízű és illatú, remélhetőleg 20 év múlva már ők csak ilyen nosztalgiával fogják iszogatni, mint mi.

mechba · http://mechba.blog.hu 2007.09.24. 13:06:45

A Kofola image-a Szlovákiában... nagyon-nagyon. Az italból vehetsz 0,33-as dobozos, 0,5-ös, literes és két literes kiszerelésben, hagyományos és citromos ízben. 5-6 féle pohár, felszolgálóknak teljes öltözet. Poháralátétről, molinókról ne is beszéljünk. Becézik is: "igen, egy fél liter KOFI".
A helyi fogyasztási szokásokhoz igazodva a 3dl-es poháron van egy 4cl-es beosztás is. Igen, oda kell önteni a borovickát.
Nekem az ital is bejön, bár mióta nálunk is kapható, nem annyira unicum.

Tee 2007.09.24. 14:00:15

mechba, a legjobb mégis a csapolt kofola, ami mindenhol más, és mégis mindenhol nagyon jólesik. Egyszer másfél liter frissen csapolt kofolától görbén mentem a folyosón :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2007.09.24. 14:28:21

Én a nyáron Komárno-ban kostóltam meg. Én általálban nyitott vagyok az új ízekre, de ezt nem bírtam meginni...

inneni 2007.09.24. 14:44:44

MO.-ra bejöhet, de nem gondolom, hogy nagy térhóditásba kellene kezdenie. Ez egy mo.-i számára nem bír akkora múlttal, mint a Gyöngy, a Márka, a Traubi stb. Szlovákiában és Cseho.-ban igen.
Amúgy nekem izlik. :))))

josefk 2007.09.24. 14:44:51

nekem szimplán nem ízlik. egyedül jéghidegen elviselhető, de egy picit is melegebben már undorító. bocsi...ízlések és pofonok.

pít 2007.09.24. 14:50:08

kofolát bárhol-bármikor. az erdélyiek egy román gyógyszerhez hasonlítják... széki szilvával a legtutibb.
Én maximális csapolt kofola rajongó vagyok, mert az az igazi.
az üvegesnek van citromos változata is, de az inkább a "dinnyés fanta" kategória. mondjuk nagy móka lenne, ebből csapoltat szerválni.

Gazuzem 2007.09.24. 15:20:57

Akik az első korty után undorodva köpték ki a Kofolát, azoktól kérdem, hogy milyen volt, amikor kamaszkorukban először ittak sört vagy bort?
Mint már más indexes topikokban is leírtam, az szinte természetes, hogy a Kofola elsőre nem ízlik. Akárcsak a sör, vagy a bor, legyen az pilseni vagy kékfrankos. Meg kell belőle inni egy bizonyos mennyiséget, hogy az ember ráérezzen az ízére. Utána már nagyon lehet élvezni.
A többi kólável ellentétben nincs benne foszforsav, kevesebb cukrot tartalmaz, és az ízét egy bizonyos fajta gyógynövény adja.

seboka 2007.09.24. 15:22:07

Fedor: maradjunk a Komaromnal, annak jobban orulnek. vagy szlovakul kerted a Kofolat? ;)

Szálem Alejkum 2007.09.24. 15:35:08

Ha jól emlékszem, megvolt a mo-i "kofola" is, de az igen gyorsan befuccsolt, még a hetvenes években, amikor bejött a rendes kocakóla kishazánkba.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2007.09.24. 15:41:59

"Akik az első korty után undorodva köpték ki a Kofolát, azoktól kérdem, hogy milyen volt, amikor kamaszkorukban először ittak sört vagy bort?"

Nem köptem ki, mert jól nevelt vagyok, és étteremben ültünk :-) A kérdésre válaszolva: pocsék volt, és azóta se iszom alkoholt egyáltalán.

"Fedor: maradjunk a Komaromnal, annak jobban orulnek. vagy szlovakul kerted a Kofolat? ;)"

Azért írtam így, hogy tudni lehessen, melyik országban történt a dolog. Párkányt Párkánynak hívom, a szlovákiai Komáromot, meg Komárnonak, minden politikai felhang nélkül. Amúgy meg az óvárosi részen abszolút minden olyan volt, mint itthon, már szinte giccsbe hajlóan...

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.09.24. 15:48:14

Fedor: Most lehet, hogy félreértelek, de a Kofolában nincs alkohol. Amire te gondolhatsz, az a Fernet (brrr...). Komárnot mi egyszerűen csak Komáromnak, esetleg Rév-Komáromnak hívjuk, mint ahogy például Pozsony is csak a szlovákok számára Bratislava. Persze hozzáállás kérdése.

baowah: Kezdem érteni, miért ment ki a főoldalra a cikk... ki egyébként a kofolával pózoló úriember?

Gazuzem 2007.09.24. 15:56:45

Szerintem félreértetted, Fedor az én hozzászólásomra reagált, amiben azt írtam, hogy a Kofola olyan, mint a sör, vagy a bor, aki először issza, annak nem ízlik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2007.09.24. 16:03:11

Gazuzemé a pont.

Pozsonyban is voltam, és annak hívom, nem Bratislava-nak, mint ahogy minden várost a magyar nevén hívok, ha van neki. Még Bécset is :-) Tényleg csak azért hívtam így ,hogy ne keveredjen a két Komárom...

seboka 2007.09.24. 17:00:12

Fedor:
nem kell mindenben politikai felhangot keresni. :peace:
akkor maradjunk a Rev-Komaromnal, persze vannak, akik ezzel is vitatkoznak, de ez egy ujabb post lehetne, hogy melyik Komaromot hogy kellene hivni. :D van errol topic mashol, nem kivanok offolni.

Lac 2007.09.24. 22:48:06

Szubjektív, de eddig két dolog fogott ki rajtam: a paprika pálesz meg ez. Előbbi szörnyű, utóbbi borzalmas... Lehet persze, hogy az a 4cl hiányzott az üveg aljáról... :) Kár erőltetni szerintem, ez nem fog tarolni nálunk.

polak · http://www.bumm.sk/blog/poli/ 2007.09.25. 08:18:54

Fedor: Komárom eredetileg az északi parton fekszik, azaz a mai szlovákiában. A túlparton, amit ma Magyarországon Komáromnak hívnak, Szőny illetve Újszőny nevű település állt. Trianon után, mivel Komárom Szlovákiábaa szakad, egyszerűen összevonták azt a pár kis települést a déli parton, és elnevezték Komáromnak, ha jól tudom így történt. A történelmi Komárom mindigis az északi parton volt. persze azóta a Mo-i részen is kiépítették úgy-ahogy a várost, és kezd a kettő egyként funkcionálni. Viszont minket észak-komáromiakat rettenetesen idegesít, ha magyarok komárnózzák városunkat. Valahogy jó volna ezt elterjeszteni a magyar köztudatban, mert borzasztó zavaró... Szóval Réévkomárom, vagy Észak-Komárom ha legy mód van rá, így megkülönböztethető. (egyébként ezzel meg sok révkomromi nem ért egyet, mondván hogy Szőny ez esetben elbitorolja az ősi város eredeti nevét, de sztem ez még mindig jobb megoldás mint a komárnózás..)

kisdubos · http://kisdubos.blogspot.com 2007.09.26. 01:51:13

Ez már nagyon OFF, de én a "brnózástól" szoktam a falra mászni. Brnonak van magyarul is kiejthető, nem mássalhangzó-torlódásos neve: Brünn.

Wyfli 2007.10.14. 17:41:30

Főiskola alatt sokat jártunk Komáromba és mindig egyértelmű volt, h. a sörös-knédlis-kofolás helyről van szó, a magyar oldalon lévő Komáromban csak vasútállomas van, meg állítólag tengerhajózási múzeum ...

Brno magyarul Brünn? Nekem jó brünónak is :) Majd megkerdezem az ott dolgozó ismerősömet mi erről a véleménye ...

1punk 2007.10.14. 19:59:12

Magyarul a Brno is helyes (sőt, talán még helyesebb is), mert bár a Brünn tényleg magyarabbul hangzik, de ez a város német neve. A magyar neve egyébként Berén, bár ezt már nem használja senki (hu.wikipedia.org/wiki/Brno).

nyistapista 2008.05.25. 22:04:22

Na jó, ma is tanultam valamit.
süti beállítások módosítása