szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Szlovák Gárda

2007.08.27. 07:53 Sárvári János

Manapság a kellőnél jóval több figyelmet szentelnek a zászlókat lengető, egyenruhában menetelő derék hazafiaknak/álruhás náciknak, ezért érdemes megismerkedni a Magyar Gárda szlovák variánsával. A Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitosť) nevű szervezet már 2003 óta létezik és tevékenységének híre nemegyszer a határokon túlra is eljutott.

Ez a népes gyülekezet elméletileg egy civil szervezet, korábban egy hasonló nevű pártot is működtettek. A politikai tagozatot később bírói végzéssel tiltották be - az aktivisták ugyanis a szelíd hivatalos programmal ellentétben (ez kellett a bejegyzéshez) a szlovák fasiszta állam politikájára hajazó elképzeléseket taglaltak propagaanyagaikban.

Az egész szervezet létét áthatja a szlovák bábállam iránt érzett nosztalgia - látszik ez az egyenruhájukból, a Testvériség vezetői tisztségeinek elnevezéséből, de a megrendezett akciókból is.
Ami az egyenruhát illeti - a sötétkék ing feketére cserélésével megkapjuk a Tiso- féle szlovák fasiszta államban ténykedő hírhedt Hlinka- gárda felszerelését. Erre az időszakra utal a kettős keresztet is tartalmazó címer, valamint a félkatonai tisztségviselői funkciók (a szervezet élén a Vezér áll).
A Szlovák Testvériség hivatalos kiadványa szintén egy szórakoztató olvasmány, jobbára zsidó-, nyugat-, valamint magyarellenes propagandaanyagokkal megrakva.
A Testvériség tagjai vonultak fel két éve nyáron Komáromban a Cirill és Metód szobor kapcsán, rendszeresen megkoszorúzzák a szlovák háborús állam vezetőinek sírjait, valamint demonstratív fáklyás meneteket tartanak a bábállamhoz kötődő évfordulókon is.

Végezetül idézném a társulat alapszabályát, azon belül is a Szlovák Testvériség hivatalosan meghatározott tevékenységeit:

A Testvériség feladata:
1, Támogatni a tagok testi- és lelki épülését, elmélyíteni a szlovákság és a szlávok történelméről, szokásairól való ismereteket.
2, Hirdetni a szláv együvétartozást, a szláv kultúrát és a tradíciókat.
3, Együttműködni a Matica Slovenskával, a Štúr-társasággal és egyéb, köztük határon túli szlovák szervezetekkel.
4, Védeni a közerkölcsöt és megakadályozni az alkohol, a prostitúció, valamint az uzsora terjedését.
5, Védeni a szlovák természetet.
6, Sergíteni a műemlékvédelemben és a régészeti kutatásokban.
7, Kulturális- és sportesemények rendezése.
8, Folyóiratok, könyvek, hang- és képhordozók publikálása, főként a szlávság témakörében.

Békeszerető egy társaság, nemde?

15 komment

Címkék: közélet szlovák valóság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr90149772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seboka 2007.08.27. 09:07:07

örülök, hogy valakinek eszébe jutott bemutatni a másik oldalt is. jó írás.

senki 2007.08.27. 10:14:58

Szép dolog a hagyományőrzés, a szerepjáték meg a herripotter. Minden azon múlik, a társadalom és a pártok azonosulnak-e ezzel a katonásdival.
Amennyiben a Fidesz nem táncol ki mögüle a gárda könnyen a SP önigazolása lehet.
A (szlovák/magyar) titkosszolgálat elvárt dolga mindkét gittegylet ügyében - azt hiszem - világos, igaz a SIS esetében nincsenek illúzióim.
Érdekelne, hogy részesülnek-e állami támogatásban (akár közvetve). Ahogy megér egy misét az is, hogyan uszít a - valaha magasztosabb célokat kergető - Matica Slovenská is adóinkból...

paulus001 · http://felvidek.blog.hu 2007.08.27. 20:25:38

A te blog bejegyzésed legalább pontosabban bemutatja a „szlovák legényeket”, én egy kicsit elhamarkodtam, bár inkább csak összegyűjteni akartam a „gárdákat”.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.08.27. 20:55:24

Ez nem verseny. Mind a két bejegyzésnek megvannak az előnyei meg a hátrányai is, én a tieden remekül szórakoztam. :)

Márk · http://www.magyarock06.gportal.hu 2007.11.15. 11:25:20

Ezekről az egyenruhás barmokról 2005 nyarán halottam. A híradóban láttam amikor Ciril és Metód tiszteletére Révkomáromban megemlékezést tartottak. Akkor kerűltek összetűzésbe magyar ellentüntetőkkel. Az érdekes az, hogy a szlovák skinheadek alkalmazták a náci karlendítést, ők ordították, hogy magyarokat a Dunába, ennek ellenére a magyarokat tartóztatták. Szóval Szlovákiában megengedett a nemzetiség verése, a nemzetiségek elleni rasszista kijelentés és a náci karlendítés. Ebből is látszik, hogy Szlováki a mai napig hű a Jozef Tiso-féle fasiszta bábállamhoz. Szlovákia egy soviniszta állam!

Király · http://index.hu/politika/belfold/grd1134/ 2007.11.20. 23:17:18

Nem semmi ez a nagyfokú magyar ellenesség! Az a jó kérdés , hogy ez hová vezet? Szerintem , ha így haladunk megalakul mág néhány ilyen csoport itt Közép-Európában és ez elég is lehet egy háborúhoz! Nem értem mire fel újre ez a nagyfokú nacionalizmus! Ez az első és a második világháborút is átitatta! Fontos a nemzeti öntudat, de az sem jó ha túlárad a nacionalizmus , főként ha az más nemzetiségeket gyaláz! Pl a szlovákok szerint mi magyarok rákos daganat vagyunk Európa testéáben! Ezt viszont már nem kéne eltűrnünk! Ne feledje a szlovák nemzet kikbe kapaszkodtak 900 éven át! Kik haltak meg a török megszállás alatt azárt , hogy az ő területeik megmaradjanak sértetlenül!

Király 2007.11.20. 23:26:49

Nem értem igazán , hogy a Szlovákok mire olyan nagyon büszkék? Mi okuk van rá? Ez a pár év a módszerváltás óta? Vagy a korábbi bábállam öntudata? Marha nagy büszkeségre ad okot a kb 25 év! Nekünk Magyaroknak itt van több mint 1000 !!!! Mi nagy nemzet vagyunk , hisz nem 25 év áll a hátunk mögött!!!! Szerintem ez sokmindent elárul! A Szlovákok kb ott tartanak mint mi magyarok a reformkor kezdetén!!! Van mit pótolniuk! Bár szerintem a Szlovák nemzet teljes egásszében életképtelen és primitív gondolkodású!!!!! Főként , ha így állnak hozzá a dolgokhoz, gőként a Magyarokhoz!!!!!

1punk 2007.11.20. 23:59:38

Erről, amit a magyarokról írtál, egy idézet jutott az eszembe Schopenhauer-től:
"A büszkeség legolcsóbb fajtája a nemzeti büszkeség. Aki ugyanis ebben szenved, az önmagáról menten elárulja azt, hogy semmi olyan személyes jó tulajdonsága nincs, amivel büszkélkedhessék, különben nem nyúlna olyasvalamihez, amiben millió emberrel kell osztozkodnia.
Aki számos személyi kiválósággal van felruházva, saját nemzeti hibáit inkább belismeri, mert azokat mindig szeme elott látja.
Viszont minden szánandó balga, akinek semmije sincs a világon, amire büszke lehetne, mint utolsó eszközhöz, a nemzethez folyamodik, amelynek tagja, s aztán ezzel kérkedik:
az illetonek ez nagyon jólesik, s hálából nemzete hibáinak és ostobaságainak, öklével és sarkával, legerosebb védelmezojévé csap fel."

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.11.21. 13:17:20

Király: Azért egy bizonyos csoport alapján ne minősíts kollektívan egy egész népet. Javaslom továbbá a történelemkönyvek alaposabb áttanulmányozását, mert a 25 év az egyáltalán nem 25 év. Nem mintha a nemzetiségi konfliktusok megoldásánál annyira számítana, hogy kinek nagyobb a... zéletkora.

1magyar 2008.04.08. 11:14:05

1punk! Szánalmas amit idéztél!Ez elárúl rollad is mindent és akitöl ídéztél(Schopenhauer egy sérült ember volt nem csodálkozom,hogy ilyet írt)....de te ugyan olyan vagy, vagy csak szánalmasan primitiv. Mond már meg úgyan miért nem lehetnénk büszkék történelmünkre múltúnkra,nagyjainkra???? Ilyet csak az ír aki nem ísmeri a történelmet!!!!! Valamint szerintem nem kellene a Magyar Gárdát összemosni ilyen primitiv tót gyülekezettel..... üdvöztettel: 1magyar....a sok közül....

Pista 2008.06.05. 21:12:03

1magyar! Amint megtanultál helyesen írni magyarul, rátérhetsz a történelemre is. Csókoltatlak!

hanvay szilárd 2008.11.15. 17:44:48

Halál a Magyar Gárda tagjaira.

hanvay szilárd 2008.11.15. 17:45:43

A Magyar Gárda szomszédaink ellenségei.
süti beállítások módosítása