szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Szlovákok a Bundesligában

2007.08.21. 09:17 Sárvári János


Az idén egy kicsit (egészen pontosan eggyel) kevesebb szlovák játékos focizik a német első ligában, mint azt megszokhattuk. A szlovák idegenlégió különböző okok miatt tavaly kudarcot vallott, most azért egy kicsit optimistábban tekinthetünk a jövőbe. Amennyiben nem történik változás, összesen négy szlovák focistát találunk majd a Bundesligában - egy új játékos jött, ketten pedig különböző okok miatt távoztak.

A legszlovákabb csapatnak a maga kéttagú idegenlégiójával a Nürnberg számít (ez a szám alapesetben három lenne, de erről majd később). Robert Vittek előkészítő csatárként stabil tagja a kezdő csapatnak, Marek Mintál pedig szerepköre szerint afféle támadó középpályás. Mintál korábban gólkirály volt a német ligában, de különböző sérülések miatt másfél évig alig lépett pályára. Az előző szezonban sem volt stabil tagja a kezdőnek, azóta remélhetőleg visszaküzdi magát oda. Vittek esete kicsit más tészta - ő mindössze négy gólt rúgott a múlt szezonban, de így is nagy volt iránta a kereslet. A Nürnberg semmi szín alatt nem akarta elengedni, így kerülhetett végül Stuttgartba a román Ciprian Marica.

A Nürnbergi légió harmadik tagja az Vratislav Greško volt (a veterán Spanyolországot is megjárt szélső, Samuel Slovák még  egy évvel korábban hazatért Szlovákiába). A 30 éves balszélsőt júliusban elvitte a Bayer Leverkusen, egyelőre egy kupameccset és egy bajnokit is végigjátszott. Greško korábban már járt ebben a csapatban, de azóta volt az AC Parma és a Blackburn Rovers (meg persze a Nürnberg) játékosa is.

A negyedik szlováknak ez az első szezonja a ligában. Stanislav Šesták a zsolnai bajnokcsapatból érkezett Bochumba és az eligazolt Gekkasz pótlását várják tőle. Szerintem egy kicsit túlzottak a remények vele szemben, Šesták mindenesetre az első ligameccsén lőtt egy gólt.

Emlékezzünk meg azokról is, akik már nincsenek a német első osztályban - a Hannover az idény végén lepasszolta Jendrišeket a másodosztályú Kaiserslauternnek, a fiatal támadó nem nagyon tudott beilleszkedni a csapatba. Németh Szilárd, a komáromi magyar srác esete már szomorúbb példa. Szili az Alemannia Aachennel esett ki az első ligából, de súlyos betegsége miatt csak az utolsó fordulókra vált harcképessé. Egy gólra azért jó volt így is, ebben a szezonban a másodosztályban magához térhet. Németh egyébként a legnagyobb focistakarriert befutott szlovákiai magyar (mármint az ország önállósodása óta), több éven át játszott az angol Middlesbroughban.

Szólj hozzá!

Címkék: foci

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr75144866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása