szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

"Hősök" csarnoka: Duray Miklós II. - A bukás

2007.07.26. 08:33 Sárvári János

...folytatás.

Duray az egyesülés előtt "csak" egy jobbára volt kommunistákból álló, de szimpatikus programú párt feje volt. 1998 után ellenben az MKP és a szlovákiai magyarság bohóca lett.

Az új magyar párt vezető funkcióit az MKDM politikusai foglalták el, de Duray pozíciója nem gyengült annyit, mint az első pillantásra tűnhetett. Az Együttélés továbbra is megtartotta támogatói bázisát vidéken, a helyi szervezetekben is voltak aktivistáik szép számmal.

Duray személye ugyanakkor lassan a háttérbe szorult, a politikust már csak a média képviselői faggatták akkor, ha hírre volt szükségük. A kedves kommunistaellenes bácsi ugyanis előszeretettel nyilatkozott olyan dolgokról, amelyek egyáltalán nem illettek bele az MKP stratégiájába, uborkaszezonban tökéletes hírt lehetett farigcsálni egy- egy  aranyköpéséből.

Az átlagos szlovák választó lelkiállapotát meg lehet érteni: jön egy szemüveges ember és tört szlováksággal beszél autonómiáról, arról, hogy nem is érzi magát errefelé itthon - sokkal jobb Magyarországon. Miután Duray néhányszor eljátszotta ezt az előadást, nem véletlen, hogy a "csúnya gonosz magyarok" tipikus megtestesítőjévé és Ján Slota magyar megfelelőjévé vált a médiában.

Duray második aranykora márciusban kezdődött, de remélhetőleg nem fog sokáig tartani. Rossz esetben az egész MKP-t szétverheti, már ha nem ez a célja valójá ban. A radikálisok Miklósának napjai meg voltak számlálva - ha Bugárt választják újra, röpül a pártból. Duray minden- mindegy alapon Csákyra tett és nyert, jelöltje pedig hálából adott neki egy újabb alelnöki helyet.

Durayyal nagyjából az elnökváltás óta nem lehet bírni: azt hiszi, hogy nyeregben van, pedig nem. Csáky ugyanúgy rühelli, csak le van neki kötelezve, ugyanez már nem igaz a választókra és a többi emkápésra. Nyilatkozatai újabban mindig a kabaré határait feszegetik. Lehetne rajtuk éppenséggel nevetni, csak a magyar kisebbségen csapódik le a hatása. Tudta valaki például, hogy Bugár is kommunista ügynök volt? És hogy ki akarta őt záratni a kezdetek kezdetén az MKP-ból (ezt eddig a politikusok, sőt az MKP-sok sem tudták...)? És amikor a múltkor részegen vezetett megtagadta, hogy belefújjon a szondába, az is a titkosszolgálat műve volt, meg a rosszakaróié. Ráadásul a Bószáék elvették a kedvenc játékát, az autonómiatémát, úgyhogy különösen frusztrált lehet ezekben a napokban.

Duray még összekaphatja magát a szokásos módszereivel. A stratégiáért felelős alelnöki poszton elmüttyöghet egy darabig anélkül, hogy csinálna is valami érdemlegeset. Ha a többség át mond, ő csakazértis bét, ezzel talán még néhány választót is maga mögé tud állítani, akik bebiztosítják, hogy ne dobhassák ki a pártból.

 ...az MKP sajnos nem kaphatja össze magát, ha Duraynak sikerül.

Szólj hozzá!

Címkék: politika mkp bugár csáky magyar nyomorúság duray

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr17123916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása