szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

A civil kezdeményezés, ami nem is volt

2007.03.13. 09:06 Sárvári János

Szlovákiában – Magyarországgal ellentétben – mindeddig nem számított divatnak, hogy a politikai pártok holdudvarát harmadik szektoros szervezetek alkotják. Persze néha akadhatunk nyilvánvaló érdekközösségre (például az előző kormány idején a gazdasági reformok az INEKO illetve a M.E.S.A. 10 nevű liberális elemző szervezetek programját vették át), de csak ritkán merült fel a szervezetek pártatlanságának kérdése.

A múlt hónap végén Robert Fico miniszterelnök ellátogatott Líbiába, ahol kénytelen- kelletlen szóba hozta az AIDS tudatos terjesztésével vádolt és halálra ítélt bolgár nővérek ügyét is. A kormányfő érvelésének egyetlen szépséghibája volt – tudatosan tettesnek (illetve elkövetőnek) nevezte az érintetteket. A bolgár nővérek bűnrészességéről most inkább ne nyilatkozzunk, de jelzésértékű, hogy Kadhafi mintegy 170 millió dollárért felmentené mind az ötüket.

Ficóra kijelentései miatt megorrolt a sajtó, a kormányfő egyébként is rossz viszonyban van a honi médiákkal. A kormány oldalán aztán a napokban megjelent egy közlemény az orvosokat tömörítő Helios civil szervezet nevében. A szervezet álláspontja szerint Fico valójában remekül védte a nővérek ügyét, talán csak Romano Prodi fogható hozzá. A kormányszóvivő a nyilatkozattal kiosztotta az újságírókat és leszögezte, hogy márpedig a hazai sajtó előszeretettel beszél baromságokat.

Az állásfoglalás apró szépséghibája, hogy a Helios valószínűleg nem is létezik. A szervezetnek a SME napilap szerint nincs irodája, alkalmazottjai, weblapja, a nemzetközi szervezetek pedig még nem hallottak róla. Az egy szem elnököt azért megtalálták, aki kijelentette, hogy sokkal fontosabb efféle adminisztratív hívságok helyett a kisgyerekek életét menteni. Egyébként is, van egy rakatnyi orvosuk, akik egymással többnyire oroszul (!) kommunikálnak.

Úgy néz ki, hogy fokozatosan kiépülnek a baloldali civil szféra árnyékszervezetei. Vagy nem, és ez az incidens egy szórakoztató kis melléfogás volt a smeres píárosok részéről.

Szólj hozzá!

Címkék: politika fico smer

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr10045977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása