szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

MKP For Dummies

2007.03.09. 10:23 Sárvári János

A szlovákiai magyarság az egység jegyében egy politikai pártra szavazhat igazán, ha érvényesíteni akarja nemzetiségi jogait a parlamentben. Idén kilenc éve, hogy megalakult az MKP, a párt szétesésére meg még egy darabig semmi sem utal – ellentétben Erdéllyel és az RMDSZ-szel.

Gondban lennék, ha  párt politikai irányultságát kéne meghatározni. Biztosan nem jobboldali, nem baloldali és nem is liberális. Olyan, mint a három ideológia egyvelege. Vagy mint egy nagyon taktikus kaméleon.

Az MKP (Magyar Koalíció Pártja) három elődpártból jött létre 1998-ban, mikor a Meciar-kormány olyan választási törvényt fogadott el, ami de facto ellehetetlenítette a kisebb pártokból álló koalíciókat. Mivel egy magyar koalíciónak tizenöt százalékos küszöböt kellett volna túlugrania a parlamentbe való bejutáshoz, egyszerűbbnek látszott egyesíteni a három nagyobb pártot. Ez a művelet olyan jól sikerült, hogy – bár már semmi akadálya nem lenne – valahogy senkinek sincs kedve kiugrani a botcsinálta szövetségből.

A párt liberális szárnyát az MPP (Magyar Polgári Szövetség) adta, ez a párt adja a szakmai értelmiség java részét, az újgazdag vállalkozók is leginkább ide köthetők. Cserébe a támogatottságuk a béka segge alatt volt az egyesülés idején. A jobboldali, Duray- fémjelezte Együttélés pontosan ellentétes problémákkal küzdött. Volt egy karizmatikus vezetőjük (akit úgy igazából senki sem tartott igazi tárgyalóképes partnernek), némi kiugrott kommunistákból álló politikai derékhad, valamint a népszerűségük, ami viszont egyre csökkent. A szövetség harmadik tagja a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (MKDM), ezt a pártot Bugár Béla vezette. Ez a centrista párt adja azóta is a vezetők derékhadát, a népszerűséggel sem volt gondjuk.

A három párt politikusai, hogy megőrizzék politikai önállóságukat, két platformot hoztak létre a párton belül. Némileg árulkodik a politikusaink elvhűségéről, hogy ezek a platformok nagyon rövid időn belül megszűntek, és azóta sem hiányoznak senkinek. Egység van és erő. Egyelőre.

Szólj hozzá!

Címkék: politika mkp

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr3944593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása