szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Az összekacsintós maffia

2008.09.25. 08:21 Sárvári János

Bakfitty, nulla, zéró, semmi. Nagyjából eddig is sejthettük, hogy a szlovák kormány ennyire tartja a magyar kisebbséget, de az utóbbi időben történt események alapján számszerűsíteni is lehet mindezt. Szóval tényleg nulla, igazából egy fillért nem adnának a minisztériumokból délre, ha egyedül rajtuk múlna minden.

Az Európai Unió előszeretettel szervezi ki a lokális projektjeit az egyes érintett országokba. A programokra írt pályázatok országos szinten kerülnek elbírálásra egyes elvek alapján, az illetékes minisztériumokban. Egy jelenleg is zajló program például az elöregedett iskolák felújítását hivatott elősegíteni. Az Unió pénzt ad, a sikeresen pályázó iskolák pedig megkezdhetik a rekonstrukciós munkákat. A projektbe szlovák szinten az Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium lett bevonva, egy év alatt négy milliárd koronát (cirka harminc milliárd forint) osztottak ki több fordulóban az iskolák között. Ahhoz persze, hogy valaki kicserélje a rozoga tetőt, szükség van egy sikeres pályázatra, a magukra valamit is adó intézmények ezért előszeretettel veszik igénybe külsős pályázatíró cégek segítségét. Mindeddig összesen 172 iskola kapott juttatást.

Játsszunk egy kis játékot, vajon ebből a 172 iskolából mennyi lehetett magyar?

Aki arra tippelt, hogy egy sem, az jó helyen tapogatódzik. A szám egészen pontosan 0,5 - ugyanis egy ógyallai szlovák-magyar zeneiskola azért belecsöppent a jóba. Az illetékes miniszter, Marián Janušek (ejtsd Janusek) szerint egyszerűen csak nem adtak be színvonalas pályázatokat. Az illető egyébként a Slota-féle Szlovák Nemzeti Párt jelöltje. A következtetéseket mindenki vonja le maga.

Érdekes módon Slota szülőfaluja, a négy éve még csak 1769 lelket számláló Lietavska Lúčka két (2) pályázatot is megnyert, úgy néz ki, hogy északon a sok brindza és a hegyi levegő jobban inspirálja a pályázatírókat.

Az MKP állítólag közvetíti majd a panaszt Brüsszelbe, de ahhoz rendesen számba kellene venni a pályázó iskolákat és a sikertelen pályázatokat (nem hivatalos pletykák szerint a pályázatok negyede déli régiókból jött be, ezek persze nem mind magyar iskolák). Az intézmények félnek, hogy ha elkezdenek panaszkodni, végleg elássák az esélyeiket. Meg lehet érteni az álláspontjukat. Nem utolsósorban pedig az MKP-nak el kellene kezdenie végre módszeresen dolgozni, ezzel kapcsolatban sincs túl sok jó tapasztalata a felvidéki magyarságnak.

Persze Janušeknek aligha lesz félnivalója, pláne, hogy a kormányzati pénzek elosztásáról korábban Robert Fico miniszterelnök is megmondta a magáét. Őt azért szedték elő az újságok, mert a tartalékalapból előszeretettel osztogat pénzt a smeres kötődésű polgármesterek irányította városoknak, ráadásul a szociális minisztérium ténykedésével kapcsolatban is felmerült a klientelizmus gyanúja.

“Nem látok semmi rosszat abban, hogy ha a törvényes keretek megengedik, a saját polgármestereinket fogom támogatni”. A miniszterelnöknek volt egy másik aranyköpése is. “Nem diszkrimináljuk a sajátjainkat csak azért, mert támogatnak minket”. Szóval ha valaki a megfelelő oldalra húz, deklaráltan lesz mit a tejbe aprítania. Tiszta beszéd, így mindjárt más.

 

9 komment · 2 trackback

Címkék: korrupció szlovák valóság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr25680402

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: alternatíva 2008.09.28. 21:38:19

Európai párbeszéd vs. Slota pár beszéde Ki ne tudná, a 2008-as év az európai kultúrák közötti párbeszéd jegyében telik. Erre-arra csordogáló eurómilliók, programok, kiállítások konferenciák, arcok (többek között Paulo Coelho brazil író, Marija Serifović s…

Trackback: alternatíva 2008.09.28. 21:37:43

Európai párbeszéd vs. Slota pár beszéde Ki ne tudná, a 2008-as év az európai kultúrák közötti párbeszéd jegyében telik. Erre-arra csordogáló eurómilliók, programok, kiállítások konferenciák, arcok (többek között Paulo Coelho brazil író, Marija Serifović s…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szpal 2008.09.25. 13:02:06

pedig mennyit mondták, hogy az EU megoldja majd a határontúli magyarok problémáit. Most látszik, hogy nem oldja meg. Az EU-t az ilyesmi nem érdekli.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.25. 16:43:47

Most meg attól retteg Slota, hogy a magyarok lelövik a magángépét. Sírjak? Nevessek?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.25. 16:46:56

Az EU-t meg persze nem érdekli az egész, hiszen egyik nagy szlovák párt sem erőlteti a tiltakozást. Bezzeg amikor Ausztriában a Szabadságpárt miatt a szocdemek verték a tam-tamot...

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2008.09.25. 16:50:33

A blog indulásakor tettem magamnak egy ígéretet, hogy bohócokkal külön nem fogok foglalkozni a bejegyzésekben, azokat egyszerűen csak ignorálni kell. Slota borogatja a lécet.

Tunde 2008.09.25. 19:48:42

A szlovakiai magyar emberen csak a szlovakiai magyar ember segithet. Talan elkezdhetne azzal, hogy kijelentene: eleg volt. Mar nem kerunk, kovetelunk. Koveteljuk azt, ami jogilag, emberileg jar. Kezdhetnenk talan az igazsagos vagyonelosztassal (utak, iskolak), mert adot az a felmillio magyar is fizet.
Hol a francban van az MKP vezetese? Van egy nagyon jo angol szo: LEADERSHIP. Hat azt most nem nagyon latom az MKPn belul.

Zetek 2008.09.26. 08:48:14

Tünde! Tudsz egy angol szót, nagyon jó neked. Már megérte felkelned. Amúgy mi ebben a meglepő? Addig rugdossák őket a tótok, amíg hagyják magukat.

Tunde 2008.09.26. 19:19:55

Mar eleg regota rugdossak a magyarokat, az a baj. Szerintem a szlovakok felnek attol, h elveszitik azokat a teruleteket, amelyeket ajandekba kaptak annak idejen.... De most elesebb a jatszma, mert olyan dolgokat is megengednek egyes szlovakok maguknak, amiket azelott nem. Az MKP pedig gyenge. Puhany. Magyarorszag pedig folenyes.

Zatek a szemelyeskedesedrol meg annyit, nem jutott eszedbe az hogy mas idozonabol irok?

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2008.09.26. 21:27:47

Zetek:
Kommentálókkal kéretik nem személyeskedni. Legfeljebb velem.

elefánt 2008.10.02. 09:00:57

Azért kíváncsi lennék arra, mennyire retardáltnak kell lenni ahhoz, hogy ne fogja fel kollektív módon a szláv betüremkedés, hogy a primitív nacionalizmusukra csakis primitív nacionalizmus lesz a válasz. 15 éve még mindenki Szlovákiáról beszélt, és ím rövid idő alatt elérték, hogy egyre több a felvidékezés. Magam is, aki inkább tartom magam nemzeti érdekek felettinek, "embernek" a szó jó értelmében néhány szláv megnyilvánulás után úgy érzem, kardot rántani ösztönöznek. Egyre inkább. Szégyen rám nézve, még inkább rájuk nézve.
süti beállítások módosítása