szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Válság

2008.09.11. 08:19 Sárvári János

Dübörög a gazdaság. Mégis, az elmúlt pár hónap (...év?) egyfajta általános válság jegyében telt Szlovákiában, bármennyire furcsa is ezt kijelenteni. Értelmi és érzelmi válságban van a politikai és a közéleti elit, a média, valamint a szlovákiai magyarság is.

A kommunizmus bukása után sosem látott átrendeződés zajlott le a társadalom minden szintjén. A régi káderek – kevés kivétellel – eltűntek, az új, törekvő fiatalok pedig végre funkcióhoz jutottak. Az új csoportok között idővel kialakultak és megszilárdultak a korábban nem létező kölcsönös kapcsolatok. Húsz évvel a rendszerváltás után megteltek a kiadó posztok, a nyolc éves jobboldali-liberális kormányzás ideje alatt pedig végleg megszilárdultak a kapcsolatok. A Smer kormányra lépése merőben új helyzetet teremtett. Mint az kiderült, a régi konfliktusok nem merültek feledésbe, közben pedig újabb és újabb árkok nyílnak meg a társadalomban és a politikában is.

Válságban van a szlovákiai ellenzék. A nyolc éven át kormányzó elit elvesztette a lába alól a talajt és nem képes személyes konzekvenciákat levonni a kudarcból. Az összefogás és a közös fellépés helyett megszűnt a jobboldali pártok személyes egysége, ideológiújukban újfent megjelent a nacionalizmus. Az ellenzéki pártok a kormány helyett egymással küzdenek.

Válságban van a sajtó. A gazdasági eredmények szárnyalnak, morálisan a kormány viszont a béka segge alatt van. Mégsincs olyan ellenzéki álláspont, ideológia, amivel azonosulni lehetne. A reakcióként cikkek és reakciók egyre kevésbé szakmaibbak és egyre inkább személyeskedőek. A közhangulat miatt a higgadt, tényszerű érvelés helyett uralkodóvá vált a vulgaritás és az érzelmeskedés, ez hosszú távon szintén a nacionalizmust és a kocsmapolitikát erősíti.

Válságban van ugyanakkor a szlovákiai magyarság is, a politikusoktól kezdve egészen a társadalomig. Az MKP domináns személyiségei minden energiáját a kölcsönös pozícióharc és a személyeskedés köti le. Soha nem jön már vissza a tíz évvel ezelőtti látszategység, még a közös magyar érdekek képviselete terén is egyre nehezebb közös álláspontra jutni. A politizáló fiatalok nem önálló nézeteket képviselnek, hanem szektásodnak, ugyanez igaz a véleményformáló mikroközösségekre is.

Az általános válságból egyedül a nacionalista és autoriter hajlamokkal megáldott kormány profitál. Így lépünk be a következő parlamenti ciklusba.

5 komment

Címkék: közélet szlovák valóság magyar nyomorúság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr87657037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.11. 09:01:30

Sajnálom, hogy így áll most az MKP. Néhány éve még a Kárpát-medence legrokonszenvesebb magyar pártja volt.

jurgen · http://www.korkep.sk 2008.09.15. 18:20:21

Én még így is megkockáztatnám ezt a mondatot: Néhány éve még a Kárpát-medence legrokonszenvesebb pártja volt. Néhány éve...

polak 2008.09.16. 11:35:02

Akkor jól bedőltetek neki... na nem mintha a mostani mkp-ról jobb lenne a véleményem.

Philosophus · http://www.bumm.sk/blog/philosopher/ 2008.09.18. 06:39:41

Valóban ez a párt évekkel ezelőtt sem volt jobb, mint ma, csak a körülmények változtak. Az igazság az, hogy a korábbi képmutató játékosok most előjöttek a lapjaikkal, ez pedig már nem annyira szép, mint a képmutató arcocskájuk.
Az egységről meg annyit, hogy sajna sehol nincs, csak érdekek, azok tartják össze a politikai pártokat, kár is ideológiákat gyártani!

Tunde 2008.09.25. 07:05:05

Mekkora valtozast varhatunk egy olyan jatekban, ahol mar tobb mint 20 eve ugyanazok a jatekosok?
süti beállítások módosítása