szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Reform szlovák módra

2008.02.13. 08:26 Sárvári János

Reformlázban ég a magyar parlament, érdemes tehát nagyvonalakban ismertetni, miként sikerült a négy évvel korábbi szlovák egészségügyi reformkísérlet. A múltidézés azért is tanulságos, mert a szlovák verzió sok elemében hasonlít a magyarra.
Az egészségügy egy külön világ benne rengeteg, a kommunizmusból visszamaradt mechanizmussal. Érthető, hogy a legtöbb kormány nem is mert mit kezdeni az óriási adósságokat felhalmozó ágazattal - az első tíz évben a Tátra alatt legfeljebb az orvosok és nővérek érdekvédelmi szervezetei tiltakoztak az áldatlan állapotok ellen, az egészségügyi miniszter pedig tehetetlenül széttárta a kezét. Hiába, nehéz egy ilyen rendszert az alapjaiban megváltoztatni.

A második Dzurinda-kormányba meglepően sok kezdeményezőkészség szorult és az adó-, valamint a nyugdíjrendszer reformja mellett az egészségügynek is nekiestek. Csak éppen ebbe az egy területbe beletörött a bicskájuk. A szlovák nép alapjában véve jámboran tűri a megpróbáltatásokat, de nehezen viseli, ha rendszeresen húsz koronát kell fizetnie egy orvosi rendelőben. Pszichológia mindenek felett. Rudolf Zajac miniszter 2004-től kezdve stabilan vezette a legnépszerűtlenebb kormánytagok listáját, a nép máig nem bocsátotta meg neki a kísérletezgetést.

A reform egy hat törvénytervezetből álló csomagot foglalt magába, melyet a szlovák politikai hagyományoknak megfelelően egy csapat lefizetett ex-ellenzéki képviselő segítségével sikerült megszavaztatni. A törvényeket azóta számtalanszor módosították már a politikai széljárás vagy a józan ész függvényében.

A reformok alapvető hozadéka, hogy behozták a kapitalista versenyszellemet az egészségügybe. Zajac elmélete szerint az egymással versengő kórházak és egészségbiztosítók rendszere garantálja a minőséget és egyben az egészségügyi intézmények pénzügyi problémáit is megoldja (jó szolgáltatásokért jó pénzt kapnak majd, a kliensek pedig elégedettek lesznek a színvonallal). A minisztérium mindezt a következő eszközökkel akarta elérni:
- A piacra beengedték a magánbiztosítókat, az állami biztosítókat pedig részvénytársaságokká alakították át. A magánbiztosító gyakorlatilag a kliensei ellátását "intézi".
- A kötelező egészségbiztosítást mindenki fizeti, létrejön ezáltal egy mindenki számára ingyenesen elérhető gyógyszeres alapcsomag. Az alapcsomagba általában a leggagyibb termékek tartoznak, de alanyi jogon járnak minden betegnek (receptre, természetesen). A további gyógyszerek, kezelések ára kliens- és biztosítófüggő.
- A kórházak egyetlen egészségügyi szolgáltatása maga a kezelés. Minden egyébért fizetni kell (akár az egészségbiztosítóval megosztva) - nem sürgős esetekben való mentőhívás, ellátás, étkezés, recept kiírása, egyebek.
- Az új egészségbiztosítók működését szigorú szabályok korlátozzák és egy speciálisan erre a célra létrehozott szervezet felügyeli.

Látszik tehát, hogy a tárca egy világos(nak vélt) koncepció alapján váltott, a kommunikációval szintén nem volt gond. A magánbiztosítók komolyabb zökkenők nélkül beépültek a rendszerbe, az utcákat nem lepték el az orvosi kivizsgálásra be nem jutott betegek. Egy reform esetében azonban mindez messze nem elég
.
Három évvel később ki lehet jelenteni, hogy az újítások nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket - a szolgáltatások színvonala nem javult jelentősen, a kórházak továbbra is létfenntartási gondokkal küszködnek, a gyűlölt illetékeket pedig az első intézkedései egyikében szüntette be az új kormány.
Apró, biztató jelek persze vannak. A szlovák kórházak igazgatóinak némelyikében végre megjelent a menedzsermentalitás, ésszerűsödtek a legtöbb intézmény gazdasági mutatói. Paradox módon a rendszer legnagyobb gyengesége is a kórházak kezelésében rejlik - látszik ugyanis, hogy néhány, a peremvidékre szorult, mégis regionális jelentőségű intézmény képtelen gazdaságosan működni. A kis, vidéki kórházak egyelőre még léteznek, az adósságspirálok miatt azonban hamarosan bezárhatják a kapukat. Mivel ezek az intézmények sokszor az egyetlen alternatívát jelentik a régiónak, a megszűnésük akár fatális következményekkel is járhat - a rendszerbe tehát okvetlenül integrálni kell a szolidaritást.

Összességében a szlovák egészségügyi reformnak megvoltak a maga pozitívumai és árnyoldalai, de semmiképp sem eredményeztek látványos sikert. A reformok járulékos hatásai - főként a vizitdíj - különösen sokat rontanak az intézkedések megítélésén. Ha mindez egy elismert szlovák kormány hitelét ásta alá, el lehet képzelni, mi fog történni Magyarországon.

10 komment · 2 trackback

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr49336905

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dirección aquí 2017.10.23. 00:17:19

Diós kosárka diétásan - Fitness-diéta- fittdieta.blog.hu

Trackback: Konzervatórium 2008.05.10. 17:17:09

Szlovák banzájSzlovákia a jobboldali think-tankok igazi paradicsoma Közép-Kelet Európában. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy az 1998-ig tartó nyomott mečiari időkben a közszférából és az akadémiai talajról kiszoruló liberális demokrácia intellektüe…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hattyú 2008.02.13. 11:11:25

Nagy bátorság volt belefogni egy ilyen összefoglalóba. Én sokáig dolgoztam az egészségügyben (közgazdászként), pont a reformok alatt, végigcsináltam a rendelők, mentők, patikák privatizációjával járó szarakodásokat, a pontrendszerek átalakulását, a több biztosítási rendszer kialakulását, azt amikor egy-egy kis kórházról senki nem tudta eldönteni, hogy kihez is tartozik, lesz-e holnap pénze, becsuk-e a labor keddig, tudnak-e jövő hétre röntgen képekhez cuccokat rendelni és lesz-e vajon fizetés... Közben pedig láttad, hogy az orvosok közt micsoda kapzsiság, arcátlanság uralkodik és mennyire lazán, olykor állatként kezelik a betegeket - ellenlépésre pedig szinte esélye sem volt senkinek... Nagyon sok csúf dolog van az emlékemben, de elmondható a negatívumokról, hogy ezeknek a legtöbbje mind-mind az emberi kapzsisággal és butasággal van összefüggésben. Emlékszem például olyan határozatokra, amikor a kórház igazgató betiltotta, hogy az éjjeli ügyeleteken a legszükségesebb eszközökből csakis minimális mennyiség maradhat az ügyeleteken, mert a privatizáló orvosok minden műszak után elloptak mindent ami belefért a táskájukba, vagy amikor a mentősök benzinlopásai körül tört ki balhé stb. Zajacnak ebbe kellett belenyúlnia, nem tudom mennyit dolgoztál az egészségügyben, de én emlékszem a 90-es évek közepe és vége környékén milyen állapotok voltak és ahhoz képest nagyon is nagy a javulás...szinte összehasonlíthatatlan. És ennél gyorsabb javulást mint ami van nem lehet elvárni, hiába elégedetlenkedsz. A folyamatok lassúak. Egy 30-40 éves, beteg rendszert, ami tele van átszövődésekkel, ellenérdekekkel, korrupcióval és gazemberkedéssel nem tudsz hipp-hopp megváltoztatni, a lényeg azon van, hogy egy átlátható szabályrendszer legyen és elinduljon a folyamat. És ezt Zajac megtette, gyűlölik is miatta a mai napig azok akiknek elrontotta a kis pénzgyűjtő játékocskáit meg a sógor-koma lopoda szféráját (tudod hány felesleges, nem működő kórházi osztály működött?). A magyaroszági állapotokhoz nehéz hozzászólni, fene tudja. Már azt sem lehet Magyarországon eldönteni, hogy mi a normális, mert mindenki mindenki ellen van, mindenki okosabb a másiknál és húzzák a dolgokat mint a rétest. Ez a mostani, elfogadott törvény egy kiherélt verzió...szerintem. Több pénztár lesz, de egy biztosító... Miközben pont az állami biztosítónál van a legtöbb lehetőség a csalásra és itt már eleve el lesz szerintem rontva az egész, megint ki fog alakulni egy újféle pénzcsatorna, amit majd az okostojások megcsapolhatnak. És így tovább. Én nem hiszek ebben a törvényben amit elfogadtak, szerintem impotens. :-) De ez a mostani kormány gyengécske ahhoz, hogy keményebb legyen, mert már így is utálják mint a kakit. Mindegy. Az egészségügy nehéz dolog, mert akkora fejős tehén, hogy azt sokan el sem hinnék, sok-sok széthúzó érdekkel. Juj, de sokat pofáztam, bocsánat!

Pyf325 2008.02.13. 11:14:34

Tehát?
Ha ez az írás most a kormányra váró következményeket vetíti előre, nyilván igaza van a szerzőnek.
De ha a reformok szükségességét hivatott vitatni, akkor meg kell kérdeznem, hogy akkor mégis mi a megoldás?
Mert a másik alternatíva jelenleg az, hogy minden maradjon a régiben. Az lenne ám a szép siker!

kisi 2008.02.13. 11:17:20

Javaslom a blog írónak a részletesebb érdeklődést, számszerű és tényszerű adatokba is téved (vagy hazudik)
Felesleges ilyet írni, ha csak nem fizetnek meg igazán….
Ez egyszerűen annyira szánalmas, minbt a magyar nemzet, foglalkozni is kár ezzel….

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2008.02.13. 11:22:16

Hattyú: Örülök, hogy megosztottad a közvetlen tapasztalataid. Sokat adott a cikkhez, köszönöm :-)

Pyf325: Nem akarok javasolni semmilyen megoldást sem, az a politikusok dolga. Megpróbáltam a lehető legtárgyilagosabban ismertetni a szlovák reform sorsát, persze nem biztos, hogy sikerült.

kisi: Pontosan miben is tévedtem? Számszerű adatot még csak nem is adtam meg.

Bit Rot 2008.02.13. 11:22:57

Magyarországon a parkolás (budapesti) részben magánkézben van. Ehhez képest (feltételezések szerint) eszméletlen nagy lopások mennek ott.

Most akkor ki a legjobb gazda? A magáncég?

ynd 2008.02.13. 11:40:21

Azt írod, hogy "az újítások nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket". Nem tudom, ki mekkora reményeket fűzött az újításokhoz (és mégcsak a témához sem értek), de nem túlzás többet várni egy reformtól 3 (három) év elteltével, mintsem, hogy "a szlovák kórházak igazgatóinak némelyikében végre megjelent a menedzsermentalitás, ésszerűsödtek a legtöbb intézmény gazdasági mutatói." Nem több idő kell az ellátórendszer infrastruktúrájának a javításához, a gyengén teljesítő kórházak felszámolásához, újak megindulásához, a szolgáltatások színvonalának emelkedéséhez?

hkr 2008.02.13. 11:51:56

John42, a parkolás úgy van magánkézben, hogy közben örkormányzati kézben van. Sokan gyanítják, hogy a parkolási rendszer igazi haszonélvezői az önkormányzati politikusokhoz közelálló körök, hanem is ők maguk :-) A mostani magyar egészségügyi reformmal is az a gond, hogy csak az a célja, hogy síbolni lehessen belőle. Ha már reform, legyen több biztosító, több pénztár, az állam meg minimalizálja magát. De ez így???

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2008.02.13. 11:56:18

ynd:

Úgy gondolom, hogy a minimális elvárások listája a következő:
Megőrizni és legalábbis nullszaldóssá tenni a regionális kórházak hálózatát, általánosan emelni a szolgáltatások minőségét, kiküszöbölni a korrupciót, megőrizni a szakképzett orvosállományt.
Az első két pont csak részben teljesült, az utolsó kettő egyáltalán nem.

Muad'Dib 2008.02.13. 12:39:18

kisi 2008.02.13. 11:17:20
Aki nem azt írja, amit te gondolsz hazudik. Ha más véleményen van szánalmas....
Íme a magyar valóság 2008... ez megy mind2 oldalról...

Mellesleg az ember sokmindenbe tévedhet, pl. egy szép parkba tévedtem, de "adatokba tévedni" szvsz lehetelen...

seboka 2008.02.15. 14:07:04

ynd: "Nem több idő kell az ellátórendszer infrastruktúrájának a javításához, a gyengén teljesítő kórházak felszámolásához, újak megindulásához, a szolgáltatások színvonalának emelkedéséhez?"
egyértelmű, hogy egy reformot nem lehet megítélni rövidtávon, de azért három év után már le lehet/kell vonni bizonyos következtetéseket.
az idézetre reagálva: a gyengén teljesítő kórházakat felszámolni a legnehezebb, mert így területileg teljesen megszűnhet egyes területek szakorvosi ellátása és az új megindulása általában nagybefektetőt kíván, amit én csak úgy tudok elképzelni, hogy a befektető a kórházat "veszi meg" egy az egyben és modernizálja annak ellátórendszerét (mind az anyagi, mind szervezeti szinten).
én nem látom annyira negatívnak a rendszert, de elfogultan ítélem meg. :D
süti beállítások módosítása