szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Nevem Szlovákia, tizenöt éves.

2008.01.02. 08:37 Sárvári János

Mozgalmas év volt a tavalyi Szlovákia szempontjából. Voltak viták, majdnem kormányválság, állandó színház a parlamentben és azon kívül is szép számmal. Célpont a magyar kisebbség, a kevésbé hazafias szlovákok, a kapitalista karvalytőke megannyi reprezentánsa, házon belül pedig a jó és a kevésbé jó felvidéki magyarok.
Szlovákia végérvényesen belépett a kamaszkorba, nem csoda hát, hogy vannak ennek az állapotnak velejárói (identitászavar, önértékelési gondok, gyakori maszturbációra való hajlam). Tovább árnyalja a képet, hogy bizony mi is részesei lettünk a schengeni zónának, ezúttal már lassítás nélkül lehet áthajtani a határon. Decembertől fogva már csak egy bódénál kell megállni, az pedig valamelyik pénzváltó. Pár év múlva már ez sem lesz szempont, a délről Szlovákiába tévedő idegeneknek legfeljebb a Tátra lábánál fog feltűnni, hogy más országba kerültek.

Az év kulcsfontosságú fogalmai a hazafiság, a bizonyításkényszer és az alternatív valóság. Nem véletlen, hogy a Fico-kormány egyre erősebben sulykolja az egészséges (?) nemzettudat fontosságát és ennek hiányával vádolja a politikai ellenfeleit. Erőfitogtatás. Legutóbb - tegnap - a szlovák újságírók kapták meg a miniszterelnök kritikáját, szerinte ugyanis aki nem néz el a tizenöt éves születésnapi bulira, az nem is igazi hazafi. Így válik szépen lassan uralkodóvá az egész társadalmon a görcsös bizonyításkényszer, méghozzá a közvélemény előtt. Ismét bizonyítani kell tettekkel, hogy eléggé hazafiak, népbarátok, igazi szakértők vagyunk.
Az alternatív valóságok létezése pedig eddig egyfajta magyar sajátosság volt. A kormány próbálja meg most létrehozni az alternatív szlovák elitet, méghozzá minden téren - személyiségek, elvek, szervezetek. Szépen lassan ki fog majd alakulni az ellentábor, a válasz a jelenlegi "liberális" véleményformáló szereplők túlsúlyára. Mindössze idő és pénz kérdése, amerikai dollárból és euróból pedig leginkább a kormányon keresztül csordogál az adomány.

Igaz magyar hazafiaknak is akad téma elég, lehet elkezdeni félteni a magyar iskolákat és a civil szervezeteket. Csak idén dől el, hogy miként is alakul a magyar rádió sorsa, hogy szlovákul kell-e majd bemagolni a helyiség helységneveket. Az sem utolsó kérdés, hogy mi történik a szlovákiai magyar elittel. Vajon végleg kettészakad az értelmisék és begubózik az együttműködés vagy az elzárkózás frázisainak ismételgetésébe? Vajon teljesen elveszik a párbeszédre való hajlam félúton a kölcsönös személyeskedések között? Új évvel új kihívások jönnek. A kamaszkor kezdete is csak egy újabb lépcső a felnőtté váláshoz.

17 komment

Címkék: közélet szlovák valóság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr85281488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2008.01.02. 10:03:28

Nem tudom, minek kell kikérdőjelezni azt, hogy létezhet-e egészséges nemzeti öntudat.
Ha a t. cikkíró mondjuk január elsején vette volna a fáradságot a Kossuth rádió hallgatására, akkor hallhatott volna egy érdekes interjút egy társadalompszichológussal. A szakember kifejtette, hogy Magyarországon az irreálisan magas halálozási arány okai közé sorolhatjuk a legelemibb közösségi kapcsolatok totális roncsoltságát, a legelemibb közösségi célok hiányát.
Ugyhogy nem kéne már ezek ellen dumálni folyton. (hadd ne használjak a dumálás helyett erősebb kifejezést.)

2008.01.02. 10:09:35

Aki pedig a Kossuth rádiót nem hallgatja, sikeres ember nem lehet. És hazafi.
Punktum.

Carnivora (törölt) 2008.01.02. 10:12:09

Jó szegény tótoknak semmi múltja, nemzeti öntudata így igyekeznek költeni maguknak v.mi handabandát ...

Január elsején Kossuth Rádiót hallgat az max. nyugdíjas lehet , akinek az unokái még félrészegen kóvályognak v.merre, és nem futottak be látogatóba :D

turo 2008.01.02. 10:38:17

Gyerekek, azért ne durvuljon már el rögtön ez a beszélgetés, mert ezzel saját magunkat minősítjük! Miért nem lenne "hazafi", aki nem hallgat Kossuthot? Én se hallgattam azt a műsort, viszont azt se gondolom, hogy csak a nyugdíjasok hallgatják. Az igényes embereknek jó műsorokat kínál, én főleg a beszélgetőseket szeretem, amikor értelmes emberek fejtik ki a véleményüket valamiről. Ami a társadalompszichológus véleményét illeti: valószínűleg igaza van. Ha Szlovákia kamasz, akkor MO a nyugdíj és a halál felé tapogatózik valahol. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a működő világban nincs nyugdíj, és aki nem él, az meghal. Teljesen szétesett az országunk és a népünk, saját identitását már Mohácsnál elvesztette, így nem csoda, ha ma sem tudunk zöld ágra vergődni egymással (ld. az első bekezdésemet). Mit kezdjen magával egy olyan nép, amelyik már több mint 150 évvel ezelőtt arra programozta magát, hogy annyit bűnhődött a múltban, hogy a jövő már csak úgy jár neki (Himnusz)? Ez maga a depresszió és a halál. Ehhez képest nem csoda, ha elsorvadnak a közösségi kapcsolatok (is), főleg, ha nyomatják a tévét, mint a "fejlett" nyugaton. Nem hiszek abban, hogy MO és a magyar nép feltámadhat, és ez nagyon elszomorít. Mert magyarnak lenni jó, én szeretem. Kicsit elkanyarodtam Szlovákiától, de hát ott a jövő. A Római Birodalom is megbukott, és lett helyette sok-sok utódállam, meg kisebb birodalom. A latinok szépen taljánokká, majd olaszokká alakultak át. Itt is az lesz.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2008.01.02. 10:41:21

Köszönöm a megjegyzéseket. Amit szükséges leszögezni: nem a nemzettudat népszerűsítésével vagy meglétével van gondom, hanem azzal, hogy miképpen deformálja ez a szlovákiai társadalmat illetve a magyar kisebbséget a társadalmon belül. Magyarországgal kapcsolatban a jövőben sem akarok értékelni (bár ebben a cikkben épphogy idekerült egy beszúrás, késő bánat).

Pendemonda 2008.01.02. 10:41:55

Szlovákia tényleg tiszta pubertás - a kérdés csak az, hogy velünk ki néz szembe a tükörbe? Kamasznak öregek vagyunk, bölcs öregnek barbárok, halottnak túlélők, egészségesenk betegek.
Leginkább egy részeges 40-es, .. (epszilon meg 1200)

., (törölt) 2008.01.02. 10:44:06

Aki Január elsején, reggel Kossuth rádiót halgat, az biztos nem volt sehol az éjjel, ergo, nem közösségi ember, nincsenek barátai, nem hívták meg sehova. Tehát nem sikeres ember.
Hogy hazafi e, azt nem tudom, de leszarom. Úgy legyen hazafi aki az akar lenni, hogy befizeti az adóját, nem szemetel, és nem kiabál a korrupt rendőrségről, egyebekről hülyeséget, miközben azt meg elvárja, hogy ő korrumpálhassa az említetteket

Ethereal 2008.01.02. 11:03:10

Helyiségnév? Azmiaz?

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.01.02. 11:14:52

Helyiségnév? Hát kék szalon, tükörterem, WC, stb.

Csípősóbász 2008.01.02. 11:17:14

Aki január elsején Kossuthot hallgat, az lehet hogy az éjjel otthon volt kettesben valakivel (mért ne lehetne sikeres), vagy éppen egyetemista és tanul (nem röhög). Nem látom mért ne lehetne sikeres ember :P

Más részről meg nemzeti öntudatban sokkal nem térünk el a szlovákoktól. Nálunk is vannak agresszívak (gárda), náluk is vannak (méggárdább gárda). A "közemberek" viszont ugyan olyanok. Bp-en utáják a turistákat, Pozsonyban utálják a magyarokat.

Ha a parlamentben csücsülők nálunk olyanok lennének, mint náluk, akkor itt is lennének néger is zsidóverések, hál'Istennek nincsenek (vagy ritkák?). Csak az a gond, hogy amíg az ő vezetésük már átesett a ló túloldalára (keménytökűnek hiszik magukat, és igazából mindenki tudja, milyenek), addig a mieink a lónak még mindig ezen az oldalán szerencsétlenkednek (puhapöcsűek, és mki tudja, milyenek).
Szerintem a kérdés az, hogy ki eszmél fel előbb és kerül nyeregbe (avagy kinek lesznek jobb orális pozíciói nyugat felé)...

Komplikato 2008.01.02. 11:17:37

Biztosan van egészséges nemzeti öntudat, csak akinek ilyenje van, annak vélhetőleg nincs szüksége rá, hogy félméteres lángoló betükkel kiírja a kapu fölé.
Valószínűleg lehet egészséges nemzeti öntudata valakinek annélkül, hogy ... magyar zászlóba csavarva rohangáljon, rézveretes ővet hordjon, alkalomtól függetlenül rovásírásos polóban kezében ősi árpádházi zászlóval rohangáljon, reggel igaz keresztény módjára templomba este meg sámándobolásra járna, utálna mindenkit aki (szerinte) nem magyar.

A blogbejegyzéshez: Igen, nehéz a pubertáskor, de ha minden jól megy a "gyerek" kinövi. Szlovákia az összes furcsaságával együtt úgy előzte be kishazánkat több oldalon, hogy csak na. Ezért látok rá nem kis esélyt, hogy a további várható fejlődés magával vonja a társadalmuk felnövését.
No és itthon mire számítsunk???

turo 2008.01.02. 11:36:41

Sziasztok, bocsánat, ha nem kellett volna MO-ról beszélni Tótföld kapcsán, de nagyon ide kívánkozott. Egyetértek azokkal, akik nem sarkítanák le a siker kérdését arra, hogy ki mikor mit hallgat, és hogy ebből mire lehet következtetni. Vannak emberek pl., akik fix időben felkelnek, függetlenül attól, hogy mikor feküdtek le... :-) Azzal is egyetértek, hogy nem az a magyar, aki mondja, bár aki nem szemetel és nem korrumpál, az szerintem inkább csak normális ember, én nem hangsúlyoznám az ő magyarságát.
Szerintem is ki fogja nőni a gyerek a pubertáskort, erre vannak esélyei is. Ami Szlovákia identitáskeresését illeti: a gyerek identitásfejlődésében is kulcsfontosságú a két dackorszak, az első olyan 3 év körül és a második a pubertáskorban. A dackorszak arról szól, hogy a gyerek kinyilvánítja, mit "nem" akar - először nem akarja, hogy öltöztessék (bár egyedül öltözni még nem tud, mégis fontos ez a lépés ahhoz, hogy elkezdje megtanulni), később pedig nemet mond a szülei viselkedésében, értékrendszerében tátongó hézagokra és következetlenségekre. Bár jobbal helyettesíteni ezeket még nem tudja, mégis fontos ez a lépés ahhoz, hogy később kidolgozza a saját értékrendszerét és viselkedésformáit.
Így van ez a nemzeteknél is. Nemet mondanak a magyarokra (németekre, zsidókra stb.), de arra már megoldást kell találniuk, hogy mit kezdenek velük. A történelemben vannak sikeres és sikertelen példák: lehet nemet mondani Endlösunggal, ami a németeknek nem jött be a zsidókkal szemben, mert maga a rendszer bukott meg, de bejött az oroszoknak a maguk több milliós német kisebbségükkel szemben (amikor elbukott ez a rendszer, a németeknek már eszük ágában sem volt visszamenni - hasonlóan működött a dolog Románia német kisebbségével is). Vannak példák az integrációra is, ld. a finnországi 10%-nyi svéd kisebbséget. Az igazi kérdés az, hogy Szlovákia (és Románia) milyen választ ad majd arra a kérdésre a fejlődés következő stádiumában, hogy mi legyen a kisebbségeivel. Ez nagyban meg fogja határozni azt is, hogy ővele mi lesz.

Tarjáni László 2008.01.02. 11:46:13

Én is hallgattam az mr1-en a beszélgetést. Az egyik legérdekesebb volt, amit az utóbbi hónapokban hallottam. Többek közt arról (is) szólt, hogyan gyógyíthatja meg magát egy társadalom. Szóval minden magyar meghallgathatná és tehetne azért, hogy előbbre jussunk.
Mindahányan - együtt - előre

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.01.02. 12:54:48

Egy reményre okot adó megnyilvánulás:

Ezzel szemben a régész-történész Dusan Caplovic, a kormány kisebbségi kérdéseket felügyelő alelnöke Bugár szavaira reagálva a TASR-nek azt nyilatkozta, hogy 2008-ban a szlovákoknak is illene megünnepelniük Szent István halálának évfordulóját, elvégre "I. István a szlovákok királya is volt. Nemzeti hagyományaink annyira kötődnek a nemzetiségi hagyományokhoz, hogy a kisebbségek együtt emlékezhetnek a többségi nemzettel."

Na végre! Isten áldjon, meg, Dusan! Egy a múltunk, egy a hazánk. Dunának, Vágnak egy a hangja.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2008.01.02. 13:10:34

Čaplovič egy érdekes, ellentmondásos politikus. Összeszedegetem az információmorzsákat és írok majd róla egy hosszabbat.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.01.02. 13:45:04

oké, nem ismerem őt, de ez a kijelentése számomra katartikus élmény volt a sok korlátolt megnyilvánulás után (mindkét oldalon).

vivi 2008.01.30. 20:37:23

Caplovic egy magyargyűlölő fajbunkó. Olvasd el miket nyilatkozik. Pl. az ő fejéből pattant ki az, hogy Malina Hedviget meg sem verték, "mert ő beszélt egy orvossal, aki azt mondta, hogy nem voltak sérüései." Ezek után caplovic elmehet a búsba. Nincs az az épelméjű ember, aki ezt a lehetetlen baromságot ma elhiszi.. Ugyanolyan primtív barom mint fico vagy kubis vagy a belügymin.
süti beállítások módosítása