szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Az északi kapcsolat

2007.10.31. 08:24 Sárvári János

Lecsengett a dekrétumok ügye által keltett felháborodási hullám, így az MKP egy újabb programtervet rakott a nyilvánosság elé - ezúttal a párt által előnyben részesített infrastrukturális fejlesztések kerültek szóba. Hálás téme, hiszen a déli régiókat ebből a szempontból (is) elhanyagolták az elmúlt években.

Van persze egy kérdés, amit mindenki fel fog tenni, mikor az MKP politikusai faarccal ismertetik a követeléseiket: miért nem volt elegendő energiája küzdeni a pártnak ugyanezekben az ügyekben nyolc, vagy éppen négy éve? Mi a garancia arra, hogy viszontlátjuk valaha a beígért fejlesztéseket? Ellenzékből nagyon kényelmes dolog politizálni, mikor azonban a megvalósításra kerülne sor, valahogy elsikkadnak az ígéretek. Nem csak az MKP problémája ez a dilemma, nézzük a programot magát.

A déli régiók úthálózata jelenleg kritikán aluli állapotban van, így aztán nem jön errefelé semmilyen komolyabb befektető. A Mečiar- és a Dzurinda kormány is ugyanazzal a koncepcióval állt elő a közlekedésfejlesztés terén: előnyt élvez a Vág völgye, majd az északi hejszlovák területek, minden más régió másodlagos szerepet játszik csak a fejlesztések terén. Az autópályák és a jobb minőségű utak így szépen felkanyarodnak a Tátrába, ahol egyrészt jóval kevesebben használják ki őket, másrészt pedig még többe is került őket megépíteni, mint száz - százötve kilométerrel lejjebb. Az MKP egyszer verte ki komolyabban a hisztit a déli gyorsforgalmi út ügyében, akkor is tökéletesen hasztalanul.


















Jobb híján itt van egy szemléltető térkép a szlovákiai úthálózat állapotáról. A félreértések elkerülése végett érdemes tisztázni: a szürkével jelölt szakaszok legfeljebb az építészek képzeletében léteznek, a munkálatok elkezdéséről a legtöbb esetben még döntés sem született. A vastagabb sárga vonal az autópályákat, a vékonyabb a gyorsutakat jelenti. A nem is olyan közeli jövőben a zölddel jelölt útszakaszok befejezésére van esély.

Ennek a fényében különösen fontosnak tűnik a programban megfogalmazott néhány pont - az R2-es, az R7-es és az R4-es gyorsutak mielőbbi munkálatainak megkezdése és a befejezésük. A Pozsony és Dunaszerdahely közötti útszakasz szintén kritikus stádiumban van, az autópályáról az északi régióból mintegy feleannyi idő alatt lehet eljutni a fővárosba, mint keletről, de ez igazából nem sok politikust érdekel (A faramuci helyzetet ironikus módon a sok somorjai szlovák betelepülő és a véget nem érő panaszáradat oldhatja meg. Egyszer talán).

A nyilvánosságra hozott tervezetben foglalkoznak még az elhanyagolt vasútvonalakkal, a folyami hajózással és az Ipoly- hidak megépítésének szükségességével is. Pozitívumként lehet értékelni, hogy az MKP egy könnyen érthető regionális programot tett le az asztalra. Kimondott hátrány ellenben, hogy a megvalósítás feltételeiről és a konkrétumokról egy árva szó sem esik jó szokás szerint, a tervezet továbbra is csak papíron létezik. Egy jól hangzó infrastrukturális programot pedig még én is össze tudok dobni pár óra alatt.

A teljes dokumentum elolvasható itt:

http://www.mkp.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=356&Itemid=1

2 komment

Címkék: politika mkp

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr19213716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hattyú 2007.11.02. 06:08:46

Helló! Az utakkal kapcsolatos gondolataid eléggé felszínesek. Ez színtiszta politika, így nem nagyon merülnék ebbe bele, viszont az tény, hogy a magyar lakta területeken gyengus a gyorsforgalmi út hálózat - finoman szólva. A Pozsony-Komárom út pedig túlterhelt, főleg Somorja és Pozsony közt borzalmas! Komárom környékén elviselhető és a minősége is jobb.

Node. Elolvastam az MKP zagyvaságait, amin csak röhögni tudok.

"Munkahelyet keresve Dél-Szlovákia régióit erőteljesebben hagyják el a fiatalok és a közép-generáció képviselői mint más régiókat"

Én is ezek közé tartozok és nem azért mentem el a környékről, mert nem voltak utak, IGEN tudom, hogy ez közvetlenül összefügg a munkahelyek számával és minőségével, összefügg a munkaerő szabadabb áramlásával stb.

Ha jól tudom akkor az MKP 8 évig kormánypárt volt! Vajon mi az amit el tudtak érni? Mármint a saját zsebük megtömésén kívül. :D A képviselői és polgármesterei ott ülnek a magyar többségű településeken és nagyon jól végzik ám a dolgukat! :D Nem vádolnék ezen a helyen senkit csalásokkal, mutyival stb., mert minek csak üres duma lenne... Szerencsére úgy is tudják az emberek mi a valóság és elmennek külföldre, őket ugyanis nem lehet becsapni, a birkák meg otthon maradnak és elfogadnak mindent amit lenyomnak a torkukon! Sajnos. A birka szó tán durva, de mit lehetne használni helyette? Áldozatot? Megfélemlítettet? Jogaikat nem ismerők tömege? A birka jobb.

Az MKP kenné az elvándorlás ügyének bűzét megint másra!!! Hát ne kenje is szorgoan, mert az MKP nagyon is ludas ebben az egészben, attól függetlenül, hogy a szlovák pártok soviniszta politikájába nagyon is belefér a déli részek megkülönböztetése. A két dolog egymástól függetlenül létezik.

Mindegy, nem mérgesítem magam ezzel. Hazudozzunk csak saját magunknak tovább! (Nem csak ebben a dologban.) :D Felesleges erről beszélni, mert úgyis lehazudják még a csillagokat is az égről, egy dolgot lehet tenni: elmenni minél messzebbre és nem törődni ezzel az egész primitív játszótérrel! Hajrá MKP! :D Hajrá Szlovákia! :D

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.11.02. 09:14:56

Szia!

Nem valamilyen MKP- propagandaszövegnek szántam ezt a bejegyzést, a szlovák úthálózatról akartam írni röviden a laikusoknak. Az MKP új stratégiájáról (meg a régi visszásságokról) a jövőben biztosan fog még szó esni, tulajdonképpen ez a legfontosabb téma, ami minket, felvidéki magyarokat érint.
süti beállítások módosítása