szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

"Hősök" csarnoka: Dohányos Róbert

2007.09.28. 11:21 Sárvári János

A Zuschlag- botránnyal kapcsolatban újabban már Magyarországon is mindenki azt vizsgálgatja, hogy melyik szervezet mikor és miért kapott pályázati pénzeket. Nos, számomra a vádak teljességgel hihetőnek tűnnek, mert Szlovákiában hasonló baráti-bratyizós maffiajellegű társulások osztották és osztják ki a támogatásokat a civil szférának. Egy harmadik szektorbeli szervezet működéséhez elengedhetetlen, hogy a telefonban benne legyen néhány illetékes magánszáma és ha a döntnökök odaköszönnek az utcán/fogadásokon/rendezvényeken, akkor már lehet reménykedni.
A téma aktualitása miatt érdemes bemutatni azt az ifjú felvidéki titánt, aki a rendszerváltás óta a legérthetetlenebb módon került egy kulcsfontosságú pozícióba, majd ki is bukott onnan. Dohányos Róbert.

Dohányos a Duray- fiókák egyik prominens tagja, a jobboldali politikus által "kinevelt" és pátyolgatott nyitrai kötődésű fiatalok közé tartozik.* Hősünk a nyitrai egyetemen tanult politológiát (érthetetlen okokból az egyik legkedveltebb kváziszak), ebben a minőségében pedig aktivizálta magát a helyi magyar alapszervezetekben is.
A nyitra- környéki magyar klikkek belharcai külön bejegyzést érdemelnének, annyira tipikus és fájó, hogy a haldokló falvakban tíz- húsz magyar is képes összeveszni ahelyett, hogy összefogna. A lényeg az, hogy rejtélyes módon több faluban is új tagszervezetek alakultak alapszabályellenesen a régiek helyett, Dohányos pedig a surranópályáról azonnal katapultálta magát a nagypolitikába.

Dohányos végső állomását a kulturális tárca jelentette, ott is a Nemzetiségi Főosztály vezetői székére tartották alkalmasnak. Nagy ugrás egy friss diplomástól, számomra máig nem világos, hogy miért nem szúrt szemet senkinek sem ez a villámkarrier. Akármi is történt és akárhogy, Dohányos beült a nagyon fontos székbe (fontos, hiszen ebben a funkcióban remekül lehet irányítani a kisebbségi célokra szánt kormánypénzek elosztását). Hősünk durayista irányvonalának megfelelően a korszaknak megvoltak a maga kedvezményezettjei (például a MIK, minő meglepetés) és a maga bukásai (A Nemzetiségi Fesztivál- bohózat, de ez az ügy meg külön bejegyzést érdemel. Állítólag megint rendeznek majd egyet, ahol kultúra helyett sörözni lehet majd). Az elégedetlenek ugyanakkor spóroltak a kritikával, hisz mindenki szívesen odaáll a húsosfazék mellé, ha később engedik. Ha kinyílik a szája, akkor bizony később sem engedik.

Dohányos bukását közvetve a kormányváltás okozta, a főosztályvezető mindenesetre morálisan is nagyot zakózott. Miután tősgyökeres szlovák "szakember" került a kulturális miniszteri székbe, Dohányos pozíciója is ingataggá vált. Hősünk a felmondás, esetleg az ellenállás helyett megpróbált benyalni az új vezetésnek és a szlovák államnyelv fontosságáról szóló leveleket küldözgetett a magyar kulturális szervezeteknek. Szerencsére mégis kirúgták, kevés dolog elkeserítőbb annál, ha egy magát magyarnak valló kollaboráns ül ebben a pozícióban. Mivel Dohányos még mindig nagyon fiatal, előtte az élet, ki tudja, honnan kerül majd elő a neve - már ha a régi ismerősök még bíznak benne, a választóknak pedig kellően rövid a memóriája.


*- Ez a generáció egyébként is roppant érdekes társaság, jobbára az MKP korábbi nemhivatalos (vagy sokkal inkább önjelölt) ifjúsági szervezete, a Magyar Ifjúsági Közösség (MIK) tagjai és szimpatizánsai alkotják.

6 komment

Címkék: politika korrupció mkp

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr63177331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seabeast 2007.09.28. 11:48:25

A dohányosokkal mindig csak a gond van, nem lepődtem meg ezen a cikken sem.

nyomkereso · http://www.korkep.blogspot.com 2007.09.28. 13:32:12

Janos, oriasi respekt ezert az irasert, melyet boven volna meg mibol folytatni!

parkanyer 2007.09.28. 22:51:18

hogy lehet, hogy csak ilyen bunkokat termelunk ki kozletei funkciokba? vagy tenyleg igaz a mondas, miszerint a szel csak a pelyvat hordja folfele...

nyomkereso · http://www.korkep.blogspot.com 2007.09.28. 23:44:16

Parkanyer, Dohanyos Robi egyaltalan nem bunko,sot. Raadasul abszolut gerinctelen. Ennelfogva meg veszelyesebb.

hattyú 2007.10.01. 07:13:23

Hajjaj, ilyen témáról kellene sokat írni! Gratula! A felvidéki mutyizásról sajnos nagyon kevés szó esik, mert az ÚjSzó nem nagyon foglalkozik tényfáltárással (nulla a "nem nagyon" helyett...), meg amúgy se hiszem, hogy belenyúlna olyan dolgokba mint ez, mert sok ember érdekeit sértené... Ott van pl. a nagymegyeri polgármester esete, akit a lefülelése után a drága és okos választók még ismét megválasztottak polgármesternek! Sőt még be is iktatták és még tisztogatni is kezdett - utána bevonult a dutyiba... De ez csak 1 eset. Hallomásból mindenki tud ilyen sztorikat, de nem nagyon kerülnek előtérbe és napvilágra, el sem akarom képzelni, hogy a kultúrában mi mehet... Az a gond, hogy ez természetes viselkedésnek van elfogadva. Bele van ivódva az emberek agyába, hogy "jól tette, megszedte magát" stb... Szerintem még sok-sok év mire ez eltűnik.

Mata Hari · http://www.felvidekforum.com 2007.10.01. 10:55:46

Ki ez a Sárvári János, mondaná az ezredes a Tenkes kapitány-ban :-)

János nagyon jó, de azért pontosítok.
Zoboralján csak egy klikk volt, a Duray kiválasztottjainak klikkje.
Oszd meg és uralkodj!!!! Ladányi és Paulis nem rúgtak volna labdába Duray főstratéga nélkül, ő szervezte meg Zoboralja eluralását, s ebben segítettek Dohányos és Zupkó Tamás, később jutalomból került az egyik a minisztériumba a másik pedig a MIK országos elnöke lett.
A hatalommal rátelepedtek minden pénzforrásra, így 2000 óta a támogatások csakis a Ladányi-Paulis megélhetési páros érdekeltségeibe folynak, valami morzsa jut a béreseknek.
A fórumokon ott a zoboralji valóság,
Senkinek nem szúrt szemet Dohányos villámkarrierje, csakhogy ez ellen senki nem tiltakozott!!!
De senkinek nem szúrt szemet Ladányi karrierje sem, pedig erről van elég nyomozati anyag a fórumokon - közben Lajkonak sikerült két fórumot kilőni!!!! Duray KERESZTAPA parlamenti képviselőt csinált Lajkonkból, aztán mégis segítetteka fórumok, mert 2002-ben már könnyűnek bizonyult.
Duray stratégiája valósult meg az MKP-belül, megbuktatta Bugárt, ezzel újra megnyílt a parlamenti kapu Ladányi előtt!!!
Nem értem, hogy miért szövetkezett Duray a zoboralji szélhámosokkal, igaz Ladányi az Együttélés járási titkára volt, így szoros kacsolatban voltak
A zsák mdig megtalálja a foltját!!!
süti beállítások módosítása