szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Walesi vész

2007.09.14. 09:05 Sárvári János

Ez a focihét eléggé siralmasra sikeredett mindkét nemzet szempontjából. A magyar válogatott Isztambulban zakózott egy durva bírói hiba miatt, a szlovák tizenegy pedig két otthoni meccsén összesen egy darab pontot szerzett az acélos Írország és Wales ellen. Az ír meccsen csak az utolsó pillanatban sikerült kiszenvedni a 2-2-es döntetlent, a nagyszombati, walesiek elleni találkozó pedig még ennél is nagyobb blamázzsal zárult. A derék britek 5-2-re pakolták el a "naši chlapci"-t ("a mi fiaink", gyakorlatilag bármilyen szlovák válogatott egyetemes megnevezése).

A szlovák tizenegy érdekesen szerepelt eddig a mostani  selejtezősorozatban. A kisebb csapatokon gond nélkül, többgólos különbséggel gázolt a tizenegy, a nagyok elleni tétmeccsek viszont egytől egyig csúfos kudarccal végződtek. Nézzük csak a listát:
Ciprus ellen 6-1 otthon
Csehország ellen 0-3 otthon
Wales ellen 5-1 idegenben
Németország ellen 1-4 otthon
Ciprus ellen 3-1 idegenben
Írország ellen 0-1 idegenben
Németország ellen 1-2 idegenben
Írország ellen 2-2 otthon
Wales ellen 2-5 otthon

Látható, hogy az utolsó pár meccs mérlege siralmas, a walesiek elleni pofon pedig különösen fájó. Pláne, hogy Cardiffban legázolták ugyanezt a válogatottat, azt az örömfocit jó volt nézni.

Ki a hibás mindezért? Először is tudni kell, a szlovák drukkerek sokkal passzívabban állnak a focihoz, mint pár kilométerrel délebbre. Mifelénk nem tört ki forradalom, mikor a legendás Slovan lekerült a másodosztályba, ugyanezt az utat megjárta a keleten hasonló szerepet betöltő Kassa is. A szlovák focinéző egy legyintéssel kikapcsolja a tévét, ha szenved a csapat, esetleg átkapcsol a csehekre. Pedig a játékosállomány nem rossz, a kezdő 11 tagjainak többsége rendszeresen játszik az európai középcsapatokban.

A baj legfőbb forrása a vezetésben van. Az utolsó két hazai meccs szervezése botrányosra sikerült - a drága jegyárak miatt a válogatott gyakorlatilag idegenben játszott, Pozsonyba például hétezer (!) ír jutott el, míg szlovák nézőből csak mutatóba akadt. A nagyszombati walesiek elleni találkozóra a híresztelések szerint ingyen adogattak jegyeket a meccs előtti napon, miután nyilvánvalóvá vált, hogy ismét csak sajnálni fogják a pénzt a belépőre. A végeredmény ismert, a hangulat már megint csak igen latymatagra sikerült. A szlovák válogatott biztosan nem lesz ott az Európa- bajnokságon, az előző selejtezősorozatban elért második hely kifutott eredménynek bizonyult.

A képet a Daily Mailtől vettem. A kedves fiatalember Craig Bellamy, romlásunk legfőbb okozója.

5 komment

Címkék: foci

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr33164483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seboka 2007.09.14. 11:07:09

"naši chlapci"-t ("a mi fiaink", gyakorlatilag bármilyen szlovák válogatott egyetemes megnevezése).

termeszetesen a ferfivalogatottake. ;)

Leeroy of SMV Design 2007.09.14. 17:59:32

Gondolom, nálatok a hokinak kiemeltebb jelentősége van a labdarúgáshoz képest, ezért e passzívitás. :)

Ede H. Bomber 2007.09.19. 04:56:22

A hullámzás hasonló.

Persze, ha Priskin nem a MI csatár - üdvöskénk lenne..

Tényleg, Kubala óta most van először FELVIDÉKI LAKOS MAGYAR a válogatottban!

Csakúgy, mint - Miriuta speciális esetét kivéve - erdélyi (Marosvásárhely) magyar! (csizmadia Csaba, 22 év, 1 évemagyar polgár, három éve jött át játszani.

Németh Szilárdot és Újlakyt, Polgár Tamást is 17 évesen át kellett volna hozni...

polak · http://www.bumm.sk/blog/poli/ 2007.09.19. 15:05:54

Hát engem őszintén szólva egyáltalán nem érdekel a szlovák válogatott, se a hoki, se a foci, sem más, soha nem drukkoltam nekik. Nehogymá egy adminisztratív határvonal, amiről kurvára nem tehetek hogy itt figyel, nehogy az határozza meg kiért szorítsak és melyik himnusz hallatán dobbanjon meg a szívem
. Szóval nekem a "nasi chlapci" semmit nem jelent, nem rám vonatkozik a dolog és kész. Egy szlovákiai lakos vagyok, de senki sem kényszeríthet arra hogy pl. egy szlovák nőt szeressek. Remélem jó az analógia.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.09.19. 16:05:18

Természetesen senkit sem lehet rákényszeríteni, hogy milyen csapat(ok)nak szurkoljon. A "nasi" ettől függetlenül a szlovák válogatott állandó jelzője, én felvidéki magyaroktól nemegyszer pejoratív értelemben is hallottam használni a szót.

A részemről szorítok a szlovák focinak -ugyanúgy, ahogy a magyarnak-, és remélem, hogy egyszer majd egy világversenyen is láthatom őket. Ennek megfelelően foglalkozok is vele a témákban - hátha olvassák ezt a blogot fociszerető emberkék is, akiket érdekelhet, mi történik ezen a téren mifelénk.

Ede H. Bomber: Marek Ujlaky csak a nevében magyar, Polgár Tamásról pedig még nem hallottam...

Jude Finisterra: Tény, hogy a hokival jóval több embert meg lehet mozgatni, majd ezzel kapcsolatban is fogok postolgatni a vébé idején, ha addig életben marad a blog. A legnépszerűbb tömegsport azonban ezzel együtt is a labdarúgás.
süti beállítások módosítása