szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Békejobb

2007.09.11. 08:32 Sárvári János

Meg vagyok döbbenve: az MKP hosszú idő után végre letett valamit az asztalra, a közös szlovák- magyar megbékélési nyilatkozat terve pedig kimondottan tetszik. Sőt, minél tovább gondolkozik rajta az ember, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy a magyar párt ezzel nyer, a szlovák kormány pedig alaposan meg lett cumiztatva. Néhány ésszel gondolkozó honpolgár ráadásul átgondolhatja, hogy mennyire tetszik/ nem tetszik neki az új vezetés.

Az MKP eredeti ötlete, hogy a két parlament közös nyilatkozatban kérjen bocsánatot a múltban elszenvedett sérelmekért. Kolumbusz tojása. Minek kölcsönösen bocsánatkérésre felszólítgatni a másikat, ha előkerül a nemzetiségi kártya, miért nem lehet néhány fontos témára egyszer s mindenkorra a létező legmagasabb szinten pontot tenni?

Az MKP imidzsének is kimondottan jól jön, hogy egy ilyen kezdeményezés miatt kerül be a sajtóba. A mezei szlovák szabadságharcosok terroristák radikális bandájának véli a pártot, Csákyt és a bandáját korábban kizárólag Duray miatt szekáltak a médiában. Egy ilyen kezdeményezés azért mutatja, hogy sokkal több is rejlik abban a pártban, ami még mindig a szlovákiai magyarok nagy részét képviseli.

A nyilatkozat jól mutat, de alig kellett energia (és jó értelemben vett politikai szakértelem) ahhoz, hogy összehozza valaki. Nemzetstratégia? Az egy csomó fáradtságos munkával teleírt papírral és vesződséggel jár... Gazdaságpolitika? Ne röhögtessenek, az MKP-ban senki nem ért hozzá. Megbékélési nyilatkozat? Az csak egy pár oldalas rövidke dokumentum, egy délután alatt meg lehet fogalmazni (jellemző, hogy Csáky már nagyon régóta utalgatott az irat elkészülésére, szóval ez az egyszerű művelet inkább hónapjaiba került az illetékeseknek).

Szerencsére azért a megbízottak úgy-ahogy megoldották a feladatot, az egyszeri polgár pedig a homlokára csaphat, hogy miért nem jutott ilyesmi eddig senkinek sem az eszébe? Miért érdeke a két nemzetnek, hogy továbbra is a múlt ködös homályából kapargasson elő mondvacsinált, vagy nagyonis valós sérelmeket - természetesen akkor, ha valami gebasz van a gazdaságpolitikával, szívatja a sajtó a minisztereket, vagy éppen drágul a kenyér?

A nyilatkozattervezetben egyébként a szlovák fél az első köztársaság létrejötte utáni, magyarokkal szembeni visszaélésekért, az 1945 utáni deportálásokért, valamint a 45-48 közötti korszak jogfosztottsága miatt kérne elnézést. Megannyi fontos téma. A magyar parlament a monarchia alatti téves nemzetiségi politika, a bécsi döntések utáni atrocitások, valamint az 1968-as bevonulás miatt kérne elnézést.

A labda tehát átkerült a szlovák oldalra, a kormányzó hármas pedig nem is tagadta meg magát - az előzetes reakciók alapján úgy néz ki, hogy a nyilatkozattervezetet nem fogják elfogadni. Mellékesen pedig a szlovák kormány egy rakatnyi nacionalista, kétszínű bunkóból áll, ami később remekül jön majd az MKP-nak (íme a tervezet sokadik hozadéka).

Az tervezetet elutasítók indokai vegyesek (és most nem a kocsma emberéről, hanem felelős politikusok kijelentéseiről beszélnük):

- Kérjenek előbb bocsánatot a magyarok.
- A szlovákoknak nincs miért bocsánatot kérni, ellentétben a magyarokkal.
- Jó, jó, de miért nincs benne a szövegben, hogy magyar zsandárok 1455-ben megverték Mariska nénit az utcán és elvették a két tehenét?

A végkövetkeztetés mind a három esetben ugyanaz: Szlovákia felelős kormánya tele van nacionalistákkal. Az MKP-nak sikerült minimális erőfeszítéssel bebizonyítania mindezt, szép munka volt. Remélem, akad még más is a tarsolyban.

11 komment

Címkék: politika mkp szlovák valóság szlovák magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr56161315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jalso 2007.09.11. 10:14:26

Ezt akkor is az MKP cseszte el. Az idozites teljesen rossz, es varhato volt, hogy lesoprik az asztalrol. Legalabb ha kozosen lett volna elokeszitve az ellenzekkel, lett volna valami eselye, de mint ilyen partizanakcionak semmi. Nem nyertunk vele semmit, azt hogy a kormanyunk idiota f.szok gyulekezete azt eddig is tudtuk, nem kell ehhez mkp kezdemenyezes.
Az MKP a benes dekretumos es a duray-s szarkeveres utan akart valami pozitivval elojonni, de szervezetlenseg hianyaban ez lett a vege.

seboka 2007.09.11. 10:52:30

egyetertek sarvarival, hogy van mit elkonyvelni a nyeresegoldalon. mivel azonban mar elore megszelloztettek, ezert az SNS is jol felkeszult es sajat torvenytervezetet nyujt be _gyorsitott_eljaras_kereten_belulJ_ a benesi dekretumok serthetetlensegerol. az, hogy ez nemzetkozi szinten milyen fogadtatasra talal, ez szerintem masodlagos (ugy, mint a nacionalista kormanyra utalo bizonyitekok is), mivel azt csak kesve es mas frontokon lehet felhasznalni. fontosabb - sajnos -, hogy egysegfrontba tomoriti a szlovak partokat es hamarabb bukik meg a "beketerv", mint az asztalra kerult volna. ezeket szem elott tartva azert mindenkeppen udvozlendo, hogy a part vegre letett valami konkretumot az asztalra.

most akkor johet a "mentsuk meg a felvideki magyarsagot" projekt. :) kivancsi leszek, mit otlenek ki.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.09.11. 11:14:01

jalso: Valóban lett volna rá alkalmasabb időpont is... egészen pontosan az a nyolc év, amíg az MKP kormányon volt. Akkor valahogy senkinek sem volt fontos, hogy összehozzon egy ilyen nyilatkozatot. Ellenzéki pártként az MKP-nak nincs túl sok választása - muszáj különböző témákkal láthatóvá válnia. A szlovák- magyar megbékélés ötlete magasan a legszalonképesebb mind közül, ráadásul komoly, politikai készpénzre (szavazatok) váltható üzenetet közvetít a választók és a szlovák közvélemény irányába is. Gondolom én.

jalso · http://jalso.com 2007.09.11. 15:04:08

igen, tudom...csak valahogy jobban kellett volna megszervezni. lasd vonnegut papa bolcs mondasat:

Semmi ok nincs rá, hogy a jó miért ne diadalmaskodhatna éppoly gyakran, mint a rossz. A győzelem mindig szervezés kérdése. Ha vannak angyalok, remélem, úgy szervezkednek, mint a maffia.

polak · http://www.bumm.sk/blog/poli/ 2007.09.11. 15:28:32

Nagyjából egyetértek a cikkel (nemsokára én is elkészülök a magaméval), de seboka meglátása is érdekes: vajon hogyan tudott ilyen gyorsan lépni az sns? Csak nem segített be a SIS egy kis kémkedéssel, lehallgatással? Aztán leadták a drótot, és időben léphetett a slota...

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.09.11. 16:05:14

polak, seboka: A SIS-szel kapcsolatos feltételezések azért durvának tűnnek. Szerintem egy törvény kidolgozása alapjában véve nem vesz igénybe túl hosszú időt (a paragrafusok megírására gondolok). A minisztériumok véleményének a kikérése már jóval tovább tart - ezt küszöböli ki részben a gyorsított eljárás. Én elképzelhetőnek tartom, hogy néhány SNS-es a homlokára csapott, ukázba adták a tennivalókat, majd megszületett pár nap alatt a fércmű. Ettől még fércmű marad, csak a parlamentben a kormányoldal bármit át tud passzírozni, ha a képviselők engedelmesen nyomkodják a gombokat.

jalso: Ebben igazad van. Sajnos én már annyira beletörődtem a szlovák valóságba, hogy már a kicsinek is tiszta szívvel örülök :(

seboka 2007.09.12. 01:10:29

egy pillanat, en nem a SISre utaltam, de poli gyarthatja az osszeeskuveselmeletet, nem fogom benne megakadalyozni. ;)

en csak arra szerettem volna felhivni a figyelmet, amit SJ is szerintem lat benne: az SNS _gyorsan_ lepett. ez a fontos, le tudta reagalni a dolgot, meg ha a vegeredmeny egy olyan fercmu is lesz, amit a _szlovak_ parlament el fog fogadni es puffoghatnak majd itt nemzetkozi szinten egyes szervezetek, akkor is ervenyes lesz a mi kis szemetdombunkon. varjuk ki a veget, ugye...

polak · http://www.bumm.sk/blog/poli/ 2007.09.12. 02:42:01

Sejtettem, hogy erre gondolsz, de a szlovákok magyarfóbiájából és autonómia-paranoiájából kindulva egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ne figyelnék meg minden lehetséges eszközzel a felvidéki magyarokat és szervezeteiket. A megszerzett infóknak viszont csak akkor van értéke, ha felhasználják őket. Hiszen még Bugárnak is volt olyan sztorija a Dzurinda időkből is, hogy valamiről beszélt reggel valakivel (telefonon, vagy személyesen, most nem ugrik be, de a történet szempontjából mindegy), és délután a parlamentben pedig már azt az infót felhasználva az MKP ellen érveltek. Szóval lehallgatták, vagy valaki súgott. Úgyhogy nem az a nagy kérdés manapság sztem, hogy ki volt kommunista besúgó, hanem az, hogy ki dolgozik a SIS-nek, mert hogy itt vannak köztünk az tuti...

seboka 2007.09.12. 17:44:45

termeszetesen nagyon valoszinu, hogy minden eszkozt bevetnek. ezzel egyetertek.

paulus001 · http://felvidek.blog.hu 2007.09.12. 20:46:28

Hmm ez érdekes. Szerintem is bűzlik a dolog. Viszont ha már a hírszerzésnél vagyunk tényleg az a kérdés: valaki köpött, vagy a SIS végez közvetlen megfigyeléseket. Mert ugye nem mindegy. Lehet hogy tégla van az MKP-ban????????

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.09.13. 08:28:53

paulus001: Ha nem gond, akkor az utolsó két megjegyzésed kimoderáltam. A blogmotor furcsán viselkedik már jó ideje, szerintem túlnőtte magát a blog.hu a technikai keretein.

polak: Érdekes teória, idővel remélem megtudjuk, mennyire helytálló...
süti beállítások módosítása