szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Vihar előtt

2007.08.17. 07:50 Sárvári János

Valami nagyon készül a szlovákiai magyar pártszíntéren. Az utóbbi napokban, hetekben egyre több tanújelét láthattuk annak, hogy a felvidéki magyar elit lényegében kettészakadt. Méghozzá menthetetlenül. Csáky Bugárnak Farkasa. Simon üti Durayt. Kialakult két ellenséges tábor, a tagok pedig szívesen megfojtanák a másik fél képviselőit egy kanál vízben.
Magyarországból, magyar szemmel nézve rettentően ismerős a helyzet - adott két szekértábor, a viták tárgyát pedig már régen nem a szakmaiság és nem is az értékek képviselik. Itt már tisztán személyeskedésről, hatalomvágyról van szó, oldalágon beúszik a képbe a "szomszéd tehene is dögöljön meg"- effektus.
Furcsa, de a konfliktusnak Magyarországon nem lesz látszatja - az MKP aktuális képviselői mindig is szervilisen kiszolgálták a mindenkori kormányt, az aktuális miniszterelnöknek meg teljesen mindegy, hogy Durayt, Bugárt, Csákyt, vagy egy Simon Zsolt nevű ismeretlent fogad, mint tárgyalópartnert.

A mostani mély politikai erkölcsi válság érdekessége, hogy tavaly ilyenkor semmi jele sem látszott a krízisnek. Erdélyben "legalább" már öt- hat éve marakodnak az "igazi" és a "még igazibb" magyarok, nálunk valahogy mindig szőnyeg alá söpörték a problémákat - egészen addig, amíg meg nem bukott Bugár Béla.
Mindenki Bélája azóta a szlovákok kirakatmagyarjává vált, Duray szelektív memóriakárosodást szenvedett, Csáky meg tökéletesen kommunikációképtelen. A szlovákiai magyar médiának hirtelen feltűnt, hogy az MKP-t akár kritizálni is lehet, a véleményét hirtelen mindenki blogban mondja el (én is), az állami televízióban pedig leépítik a magyar adást. Nem éppen így képzeltük el az uborkaszezont.

A következő héten reményeim szerint több bejegyzés is megjelenik majd a várható változások kulcsszereplőiről. Főleg azért érdemes sietni, hogy időben tudjuk majd, miért alakul meg a Nagyon Igazi És Kicsit Sem Nacionalista Magyar Párt.

5 komment

Címkék: politika szubjektív mkp

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr40140610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister 2007.08.17. 08:52:47

Én már azt sem értettem, hogy Bugár hogyan bukhatott meg. Őt egyébként nagyon csíptem, karakteres, intelligens és becsületes politikusnak tűnt/tűnik, akit tán még a tótok is tisztelnek. Amikor kint voltam Pozsonyban, láttam őt egy tévéműsorban, amelyet persze nem értettem, de látszott, hogy kiosztja a népet rendesen... (persze hallottam már magyarul is beszélni...:)

Parkanyer · http://parkanyer.blogspot.com 2007.08.17. 11:01:16

valahogy el volt fojtva a fiukban az indulat a 8 ev kormanyzas alatt, most meg kitort mindegyikbol, mint az Old Faithful gejzir. en azert meg latok valamit az "ertekek" meg "politikak" harcarol az MKPben, megha nem is olyan szepek.

amugy epp irni akartam Neked, hogy szivesen olvasnek az arckepcsarnokos cikkeidbol tobbet.

seboka 2007.08.17. 11:01:56

G.d.M: pont ez az a kep, amit a kulso szemlelo latott, es ez (volt) a felszin. talan nagyobbat billent a bili az elnokvaltassal, mint kellett volna. Duray erre azt mondana, hogy elvalik a... :D

Csaky szerintem jobban beszel (nyilatkozik) magyarul, mint Bugar tette, valasztekosabban fogalmaz es nem kovet el nyelvtani hibakat. Az, hogy "tokeletesen kommunikaciokeptelen" szerintem tulzas, de igaz, hogy nem eri el a szlovak mediaban bemutatott Bugar szintet es meg van hova kapaszkodni.

Ez a "kirakatmagyar" megnevezes talalo. :D

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.08.17. 11:19:24

seboka: Csákynak nem a verbális képességeit hiányolom, hanem a nyilvánosság felé tett "gesztusait" (lásd a bicskanyitogatóan semmitmondó beszélgetést az Új Szóban a múlt hétvégén).

Parkanyer: kösz a megjegyzést, jövő héten Simon Zsoltról biztosan lesz arcképcsarnok. Bugáron és Csákyn is gondolkodok.

G.d.M: Bugárnak rengeteg jó tulajdonsága volt (van), az utóbbi hónapokban azonban tett arról, hogy megrendüljön a köréje szőtt mítosz.

seboka 2007.08.17. 13:01:47

ez az osszehasonlitas igazabol G.d.M-nek szolt, csak osszefolyt a dolog a post kommentelesevel. szep magyar beszed...

ujszot nem olvasok. ;)

off
PUmet megkaptad? volt egy otletem az rss feedekkel kapcsolatban, de nem biztos, hogy atment.
süti beállítások módosítása