szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Commora, au! - avagy kik csinálják az autonómiát

2007.07.18. 08:11 Sárvári János

Mint azt tegnap kifejtettem, a politikusoknak nagyon is jó, ha az autonómia fogalma megmarad a ködös homályban. Tökéletesen alkalmas pánikkeltésre, uborkaszezonban is elmegy a hírek között - ahogy tudós barátaim mondanák, "ideális issue". És akkor jött Bósza János.

Commora Aula. Ez a polgári társulás a komáromi intelligencia legmélyebb bugyraiból került a napvilágra valamikor egy- két éve, ha nem tévedek. A társaság tagjai először esküdöztek a komáromi identitásukra és a volt vármegye autonómiáját követelték. Aztán rájöttek, hogy sokkal nagyobb biznisz egyesíteni a nyugatszlovákiai magyarságot. Később az egészet (el is nevezték Dél- Fölvidéknek mondván, hogy a Felvidék kifejezés túlságosan érzékenyen érinti a szlovákokat). Most pedig, legújabban, meglebegtették, hogy a salgótarjáni szlovákokra is gondolnának. 

A kis kitalált egységnek saját zászlaja és himnusza is van. A zászlóhoz egy kis magyarázat a hivatalos oldalról:

"Piros szeretet, fehér hit, zöld remény, kék az eget jelképezi. Sárga az éltető erőt a Nap sugárait teriti ránk és a kereszt formában az Élet keresztje, amelyet vállalnunk kell ez vezet el a szabadságra. A fölkelő Nap bal oldalt a pirkadatot jelzi a távolban jobb oldalt a fehér szin a hit erejét, amely nélkül nem érünk célba a cél a fényben van! "

Tegyük hozzá, hogy a díszes társaság a szlovák sajtó, meg a politikusok szemében az MKP különleges részlege - itt gyülekeznek azok, akik hivatalosan is hangot adhatnak a párt irredenta törekvéseinek. Az MKP politikusai pedig a legszívesebben tudomást sem vennének a kínos kezdeményezésről, elvégre a legszívesebben saját maguk játszadoznának ezzel a kínos jelentésű szóval. Meghagyva persze igazi értelmét a feledés homályában. Végszóra nem tehetek mást, mint igaz felvi.... fölvidéki hazafiként bemásolom a himnuszt, zengedezzen mindenki örömére.

 

Ha fölkel a mi napunk, Isten a mi Urunk, szabadság tölti el Dél-Fölvidék minden lakóját, s egét.
Nem fog rajtunk más nép járma, csak a szabadságunk vágya.
Szép Dél-Fölvidék, édes (szűkebb) Hazánk!

Gyönyörű szép Dél-Fölvidékünk a sik mezők és dombok tája.
Ha nincsenek is hegyeink a szabadság csúcsán kivül nincs más számunkra.
Vezérelj utadon szabadság!
Isten fénye, lelkünk fényét árasztja ránk, a lelkiimeret szavát hallassa bennünk újra és nem lehet többé elhallgatni, ez a szent Világszabadság!

Tükörben lelkünk szivünk érzéseit érezhetjük újra(láthatjuk vissza).
Hallhatatlan a lélek, mert fénye csak az Isten tükrében látható.
A lelkiismeret szava, lelkünk trombitája,
Hiv újra csatára.
Szent szabadság, Világ szabadság!
Köszönts Népedre.
Éljen és virágozzék Dél-Fölvidék!
Édes Hazánk Dél-Fölvidék!

Zászlónk a Napba öltözött vidék!
Sárga arany a cél és sugarait terjeszti ránk.
Zöld a föld, mely éltet.
Kék az ég, mely áldását közvetiti ránk.
Pirkadattól a hit erejével tölti be zászlónk szineit.

Nem vagyunk többé árvák.
Van Istenünk, s Hazánk!
Édes Hazánk, Te szép Dél-Fölvidék!
Ragyogtasd ránk fényedet.
Hozdd el nekünk a boldogság állapotát!

(H.Róbert)

3 komment

Címkék: politika autonómia magyar nyomorúság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr76117460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paulus001 · http://felvidek.blog.hu 2007.07.22. 11:21:01

Szűz Mária édesanyám, kia mennyekben lakozol (titokban). Emá osztán a himnus .

johny work on 2008.01.19. 17:12:29

Minden kétséget kizárva nem az egyik legsikeresebb polgári társulást tisztelhetjük személyükben,de ennek ellenére elindítottak vmit,amiröl választott képviselöink az idök folyamán megfeledkeztek,
érdeket érvényesíteni nem egyet jelent azzal,hogy úgy hajlítjuk az elveinket,hogy az idomuljon ahhoz a lehetöséghalmazhoz amit mások felkínálnak.
Építkezni egy állandóan védekezö pozícióba kényszerített reakciós közösségben nem lehet.
Sajnálatos,hogy vezetöinknek nincs olyan politikai programja ami megoldást keresni volna hivatott olyan problémákra amelyekkel választóinak szembesülnie kell a mai szlovákiai társadalomban.
És dicséretes,hogy akad még vki,aki ki mer állni önmaga és mások igényei mellett,mégha ezt naiv és meggondolatlan módon is teszi.
Kritikát megfogalmazni egy biztonságos felállás,programot felvázolni a lehetséges megoldásokkal már veszélyesebb megnyilvánulás.
Számomra ennnyi mutatkozik meg tanulságként.

johny work on 2008.01.19. 17:30:31

Ha elfogadjuk azt,hogy kezdeményezést egy egészséges demokratikus polgári közösségben maga a polgár is indíthat,miért kell felháborodni azon ,ha ez olykor nem egyezik meg mások elvárásaival,avagy abból kifolyólag,hogy adott polgár nem hivatásos politikus,már nincs is joga életterén formálni.
Bósza úr egyszerű polgár,erényekkel és hibákkal,olyan mint bármelyikünk,egy kis eltéréssel hogy ö gondolatait még fel meri vállalni,másokkal szemben.
A világot az ellentétekre alapozott viták mozdítják elörébb,nem az egységes gondolkodásmód.
süti beállítások módosítása