szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Szívnak a Szívek

2007.07.14. 08:16 Sárvári János

Annyit ragozza ezt a témát manapság a szlovákiai magyar média, hogy az embernek szinte nincs is kedve belekezdeni. És mégis, valami fontos dolog történik itten. Tönkremegy egy jobb sorsra érdemes, államilag finanszírozott társulat, az illetékesek pedig tétlenül nézik mindezt. Vagy röhögnek a markukba, felfogás kérdése.

Mi is az Ifjú Szívek? Egy, felvidéken a legjobbnak tartott magyar néptáncegyüttes, ráadásul (fél)profi - szlovák állami támogatásból él. Az ISZ igazgatói posztján - párhuzamosan a választásokkal - változás történt. Az új szerencsés, Papp Sándor a Szlovák Rádió magyar adásának igazgatói székéből jött. Szóval egy "szakmai" jelöltről beszélhetünk komoly kádermúlttal és hajmeresztő koncepcióval, már ami a táncegyüttes működését illeti. Ezt nem fogom mélyebben bogozgatni, akit érdekel a kapcsolódó flamewar, az elmerülthet a www.kukac.sk illetékes topikjában, vagy az Új Szó tematikus cikkjeiben.

A képen a Szívek legújabb programja. Az előadás neve: Haláltánc.

Papp Sándor tehát jött, látott és győzött... volna, ha nem kerül azonnal ellentétbe a táncosok öntudatos vezetőjével, Hégli Dusannal. És - csak úgy mellékesen - az összes szlovákiai és magyarországi szaktekintéllyel, már ami a táncot illeti. Az újdonsült gonoszmanó a legnagyobb szerencséjére rendelkezik néhány nagyon fontos skillel. Az egyik az ignorancia, a másik pedig a megfelelő személyekkel való barátkozásra lévő hajlam. Hégli pár hónapig maradt a társulatban (kirúgták), mostanra pedig már a táncosoknak is kézbesítették a felmondást. Mert nem voltak hajlandóak táncolni. A másik fél véleménye szerint éppenséggel igen, csak hiányoztak a technikai feltételek. Például a tervezés, meg ilyenek.

Hogy került a funkcióba Papp Sándor és miként lehet az, hogy még mindig igazgatóként rombol tevékenykedik? Befolyásos barátok és sajátos érdekek állnak a háttérben. A rendszerváltás (illetve már a kommunizmus) óta összetartó klikk. A választóbizottság, amelynek összetételét az utolsó pillanatban változtatták meg. A kulturális minisztérium, amely kéjesen szemléli, miként omlik össze a magyar táncegyüttes. Az MKP, benne Papp néhány puszipajtásával.

Inkább nem összegzek, mert már megint az jön le a cikkből, hogy a honi közösség a velejéig rothadt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: közélet magyar nyomorúság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr76116564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása