szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Rögszlovák valóság - bevezetés a pártszíntér rejtelmeibe

2007.07.06. 10:13 Sárvári János

A szlovák pártrendszer sajátossága, hogy - a magyarral ellentétben - nem csak két- három formáció halászik a zavarosban, hanem ennek a duplája. Túlságosan következetes, ideológiahű politizálásra azért ne számítsunk... a Mečiari időkben ugyan kialakult két tábor, mára azonban már össze is mosódtak a pártérdekek. Vannak persze szélsőségek, elképzelhetetlen például, hogy az SNS (a Szlovák Nemzeti Párt) együttműködjön az MKP-val.

Na de soroljuk csak fel, ki mindenki rúghat labdába a szlovák politikában:

Smer - A jelenlegi legnagyobb kormánypárt, Robert Fico, egy kiugrott baloldali képviselő alakította. Pár év alatt eljutottak a harmadik úttól a szociáldemokrácián át a nemzeti szocializmusig (jobb szót nem tudok rá, nem keverendő a német változattal).

HZDS - Vladimír Mečiar egyszemélyes pártja. Az aranykor már elmúlt, a diktátori ambíciókkal megáldott politikus most már csak másodhegedűs, ráadásul politikai nézetein is finomított. Ez a párt is érdekes utat járt végig az ideológiák terén - nemzetiből átment látszatjobbosba, most meg állítólag az európai liberálisok pártjába igyekeznek.

SNS - A kormánykoalíció harmadik tagja, a hírhedt Ján Slota- féle párt. Ők legalább hűek maradtak az elveikhez, szomorúbb, hogy a támogatottságuk stabilan tíz százalék körül mozog.

SDKÚ - A legnagyobb szlovák (liberális) - jobboldali párt. Egykor a Mečiar-ellenes demokratikus erők fúziójából alakult ki, vezetőjük Mikuláš Dzurinda. Nyugdíjba kéne mennie, csak még nem hajlandó belátni.

KDH - Kereszténydemokrata beállítottságú párt, az SDKÚ legnagyobb potenciális szövetségese (legalábbis elvben). Meglehetősen stabil párt, bár az utóbbi hónapokban okozott némi fejfájást nekik az elnökválasztás körüli mizéria (ez megér majd egy postot).

MKP - A magyar párt, róluk már röviden írtam néhányszor.

 

A parlamenten kívül maradt (szerencsére) néhány vicces mozgalom, mint például a kommunisták (KSS - korábban még bejutottak), vagy a HZD, a jelenlegi államfő egyszemélyes pártja. És volt még egy rövid életű liberális vállalkozópárt is, az ANO, míg az MSZP szlovák megfelelője, az SDL idővel szétesett.

 

Hosszas fejtegetések helyett itt egy rövid lista a szimpátiákról:

Párt neve A párt kimondottan utálja
Smer SDKÚ
HZDS KDH
SNS MKP, SDKÚ
SDKÚ Smer, SNS
KDH HZDS
MKP SNS

Szóval kis hazánkban gyakorlatilag bármilyen koalíciót össze lehet hozni, amennyiben nem tagja két olyan párt, ami kimondottan utálja egymást. Egyszerű választási matematika. A politológusoknak bizony akad munkájuk elég.

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika fico mkp smer szlovák valóság kdh sdku sns hzds

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr64112725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása