szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Médiakörkép - a gyakorlat

2007.11.21. 08:21 Sárvári János

A tegnapi bejegyzésben röviden össszefoglalásra került, hogy melyik hírcsatornát melyik ideológiával rokoníthatjuk. A mindennapi életben persze sokkal finomabban jelentkeznek ezek a változások - néhány példán keresztül érzékelhető, hogyan is működik ez a gyakorlatban:

Alapeset: Dzurinda játékos barackot ad Csáky Pál fejére egy ellenzéki egyeztetés után.

Új Szó: Miért nézik le Csákyt a partnerek? (kommentár)
Bumm: Vidám a hangulat az ellenzék körében (beszámoló)
Felvidék.ma: Meddig hagyjuk még a nyilvánvaló provokációt? (publicisztika)
Paraméter: Erre futja, Palikám (blogbejegyzés)

Alapeset: Duray Miklóst béke Nobel-díjra terjesztik fel

Új Szó: Skandallum vagy szükség? (elemzés egy tetszőleges szlovák politológussal)
Bumm: Az MKP nagy nemzetközi sikere (ismertető)
Felvidék.ma: "Itt nem állhatunk meg" (exkluzív beszélgetés Duray Miklóssal)
Paraméter: Svéd farkak társasága (blogbejegyzés)

Alapeset: Bugár Bélát megválasztják a legnépszerűbb szlovák politikusnak

Új Szó: Egy váltással csak nyerhetünk (beszámoló, rövid interjú Simon Zsolttal, Csáky Pállal és Duray Miklóssal)
Bumm: Mire jó a megalkuvás? (blogbejegyzés)
Felvidék.ma: Falunapok Perbetén (helyszíni riport)
Paraméter: Slotát és Durayt eszi a fene (beszámoló)

Alapeset: Magyarokat vernek meg egy kis közép-szlovákiai falucskában

Új Szó: Példátlan incidens (helyszíni riport)
Bumm: Az SNS ifjúsági szervezete áll a támadás mögött? (összefoglaló youtube videókkal frissítve)
Felvidék.ma: A Felvidéki Önvédelmi Kör állásfoglalása (átvett anyag)
Paraméter: Nesze neked, Magyar Gárda (szubjektív megjegyzésekkel tarkított beszámoló)

10 komment

Címkék: közélet fikció reakció

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr36232929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hattyú 2007.11.21. 08:47:44

Ez egy nagyon derűs és pozitív összehasonlítás - több ilyen kellene. Remélem, hogy néhány újságíró is elolvassa majd, bár abban nem hiszek, hogy tükörként fogja értékelni és rácsodálkozik majd saját maga gyengeségeire és korlátoltságára. Az újságírás sajnos nem erről híres :) a média meg pláne nem. De nekem mindenképpen vidám pillanatokat okoztál ezzel az írással :)

polak · http://bumm.sk/blog/poli 2007.11.21. 11:05:57

Szép, jót szórakoztam rajta, nagyából ül a dolog, utólagos engedelmeddel feltettük a bummra is. Bár szerintem nálunk az MKP is megkapja azért a magáét (mármint a jelenlegi vezetésre gondolok). Ami kimaradt az összehasonlításból, az egyes portálok tevékenységének mozgatórugói.
Azt szűrtem le az összehasonlításodból, hogy szerinted is a bumm a legkevésbé elfogult, középre tendál - javíts ki ha tévedek. Ez talán abból adódhat, hogy nem követünk ideológiát, egyszerűen úgy csináljuk ahogy gondoljuk, de nincs olyan, hogy akkor most ezt vagy azt jól lealázzuk kötelességből, vagy ennek meg annak jó fényesre nyaljuk.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.11.21. 12:54:21

hattyú: Köszönöm.

polak: Én nem látom miből következne, hogy a bumm a legkevésbé elfogult, ilyet biztosan nem akartam írni. Szerintem meg is indokoltam, miért látom "pártosnak" a portált. Ha valaki mégis úgy érzi, hogy nincs itt semmi probléma, azzal kapcsolatban sincs semmi kifogásom.

polak · http://bumm.sk/blog/poli 2007.11.21. 14:17:48

Nekem ez jött le, olyan szempontból, hogy a felvidékma és a paraméter a két "szélsőség", a bumm pedig valahol köztük. Persze ez is lehet az elofultság egy formája, és hát vannak tagadhatatlan kötődések, de szerintem ezt a másik két portálnál jobban igyekszünk kiküszöbölni, több-kevesebb sikerrel. Persze ha ezt másként látod, tiszteletben tartom.
Egyébként meg telán így kerek az egész, mindenki megtalálja a saját szájíze szerint valót, azt hiszem ez a mai sajtószabadság mércéje. Olyasmit elvárni hogy egy lap teljesen független vagy objektyv legyen, naivság.

seboka 2007.11.21. 18:59:39

:D
jo iras, tobb ilyet.

poli: nem hiszem, hogy a sajtoszabadsag merceje az, ha valaki megtalalja a sajat szajize szerinti hireket.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.11.21. 22:37:41

A sajtószabadság meghatározásában van valami - tényleg jó, ha az olvasó előtt vannak alternatívák, mert egyáltalán létezhetnek. Az elfogultsággal kapcsolatban már lehetne vitázni. Szerintem nincs "elfogult" és "elfogultabb" termék, egyszerűen csak megvannak azok a témák, amelyekkel kapcsolatban szinte biztosan pozitív vagy negatív hírek jelennek majd meg az adott médiumban. A bumm egyáltalán nem számít kivételnek. Ha valakit jobban zavar, hogy egy portál helyet ad a radikálisabb jobboldali véleményeknek, akkor biztosan korrektebbnek tartja a bummot, mint például a felvidek.ma - t. Ha valamilyen oknál fogva nem szereti Csákyt, akkor már nem feltétlenül.

seboka 2007.11.22. 01:44:41

a sajtoszabadsag meghatarozasat en inkabb az iras/velemenykifejezes szabadsaga felol kozelitem meg, de ne hasogassuk a szorszalat. az alternativa megletenek fontossagaval egyetertek.

ha abbol indulunk ki, hogy minden hirforras elfogult, akkor egy jol es foleg kiegyensulyozottan tajekozott embernek mindent el kell olvasnia? es a begyujtott informaciobol dontenie?

nem mindenki lat a szinfalak moge es hidd el, hogy a bumm (vagy akarmelyik fent emlitett termek) olvasoinak nagy resze nem tudja, hogy milyen elfogultsaggal "szoktak vadolni" a napi betevo hiradagot szolgaltato oldalt/ujsagot. legyen hir, egy kis bulvarral fuszerezve es tudjak mirol beszelgetni hazafele a buszon. :/

polak · http://bumm.sk/blog/poli 2007.11.22. 15:31:42

Ez egy jó téma. Szerintem egyáltalán nem gon az ilyen leosztás. Nyugaton is ez van, még osse hallottam úgy jellemezni nyugati lapot, hogy "a független.." , mindig hozzáteszik hogy a liberális, a baloldali, vagy a jobboldali. Ha ott így alakult ki többszáz évnyi fejlődés után, kötve hiszem, hogy nálunk találják fel az abszolút objektív újságot. És szerintem ez nem is lehetséges, mivel az ember (újságíró) nem lehet független. Mindenki függ valakitől, mindenki hisz valamiben, így hát olyan sincs hogy független újságírás, mivel azt is emberek csinálják. A probléma az elfogultság mértéke, ha az újságíró nem képes a "sajátjait" kritikus szemmel szemlélni, és folyton csak a másik oldalban keresi a hibát.
Seboka, a válaszom tehát igen, a tájékozott ember ezt is, azt is elolvassa, aki csak a saját pártlapját olvassa, az az a szavazó, aki megelégszik az "igen, megcsináltuk" és a "rosszabbul élünk mint négy éve" szlogenekkel, és ezek alapján szavaz.

seboka 2007.11.22. 16:39:49

poli: a kerdes koltoi volt... ;)

jevi · http://jevgenyij.blog.hu 2007.11.23. 10:38:23

poli: annak ellenére, h azt írod nincs objektív/független újságírás, mégis ezzel indítasz, h "a bumm a legkevésbé elfogult, középre tendál". általában mindenki elfogulatlanként hirdeti magát nálunk. a nyugati példáddal is bizonyítod, ott megértek arra, h felmerik vállalni önmagukat...
süti beállítások módosítása