szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Médiakörkép - az elmélet

2007.11.20. 08:22 Sárvári János

Miután szerencsésen kétfelé szakadt a szlovákiai magyar politikai elit, érdemes számot vetni azzal, hogy a helyi sajtótermékek és portálok miként helyezkednek próbálnak meg az egyik vagy a másik oldal kedvében járni.

A felvidéki magyar sajtótermék szinonimáját nagyon sokáig egyetlen név jelentette, ez pedig az Új Szó. A napilap még a világháború után indult pártlapként, majd a bársonyos forradalom után megérintette a kapitalizmus szele. Az Új Szó mára már intézménynek számít, révén már hosszú ideje az egyetlen országos magyar nyelvű napilap. A modern világ változásai persze éreztetik hatásukat az újságon belül is, egyre nehezebb megszólítani a fiatalabb, újságpapírt csak az uzsonnásdobozban látó rétegeket. Az MKP ideológiai irányváltása szintén feladta a leckét a szerkesztőknek. Az Új Szó és a magyar párt viszonya az utóbbi években akár kollégiálisnak is nevezhető (hogy az MKP mikor, mennyire és milyen úton volt hatással magára az újságra az már egy másik kérdés). Az elnökváltás után jelentősen eldurvult a helyzet és kimondatlanul is hidegháború alakult ki a Csáky- szárny meg az Új Szó között. A szerkesztők többnyire a liberális MPP-hez, vagy a Bugár-Simon vonalhoz köthetőek, ez a tény a cikkek témáján és minőségén egyaránt meglátszik.

Az Új Szón kívül több magyar nyelvű napilap nem jelenik meg a Felvidéken. A véleményalkotó hetilapok között egyetlen említésre méltó termékként ott vegetál a Szabad Újság, amit én személy szerint utoljára nagyjából tíz éve vettem a kezembe, az internetes önprezentációra meg nem vesztegetik a drága biteket. Hallomásból csak annyit lehet róluk mondani, hogy jobboldalibb, mint az Új Szó. Pont.

A utóbbi időben berobbantak a köztudatba az internetes portálok. Egy ilyen  jellegű kezdeményezést beizzítani és fenntartani jóval kevésbé igényes, mint egy rendes újságot, ráadásul a fiatalabb generáció is a netről tájékozódik inkább (az Új Szó dominanciája bizonyos mértékben azért jelen van, bár a saját weblapjukra ráférne egy alapos koncepcióváltás).

Az MKP-val bratyizós irányvonal örököse a bumm.sk. Ezen a portálon jelennek meg a barátságos hangnemű, magyarázzuk a bizonyítványunkat jelleggel íródott párbeszédek a jelenlegi vezetés tagjaival, itt kapják meg a kemény kritikát a Bugár-Simon szárny képviselői. A bummot nevezzük jobboldali médiumnak, bár az egyértelmű besoroláshoz jóval kiterjedtebb szerkesztőgárdára és több politikai kommentárra lenne szükség.

A felvidek.ma a legrégebben működő hírportál, ideológiai állásfoglalásaiban már-már radikális jobboldalinak számító termék. Különös ismertetőjegye, hogy rengeteg teret ad Duray Miklósnak és az ő agymenéseinek. A felvidek.ma hírgyűjtő portálként is működik, publicisztikai téren viszont még jócskán lenne rajta mit javítani.

Csak nagy fenntartásokkal lehet besorolni a véleményformáló portálok közé -lokális jellegű projekt révén- a parameter.sk-t. Voltaképpen egy regionális lapot, a Csallóközt mentenek át az internetre, némi politikai publicisztikával feldúsítva. A paraméter oldalán mindig lesz hely egy szaftos kirohanásra Csáky és/vagy Duray ellen. 

Ezzel voltaképpen át is tekintettünk minden többé-kevésbé mérvadó hírcsatornát. Ami különösen aggasztó, hogy a jelenlegi közegben csak nagyon kevés újságíró kap rendszeres lehetőséget a publikálásra. Talán az érdeklődés, a tudás, vagy a megfelelő közeg hiányzik (nincs például baloldali sajtótermék). Másképpen nehezen magyarázható, hogy miért csak két- három szerző aktívkodik minden portálon. Beleértve sajnos az egyetlen nyomtatott lapot, az Új Szót is.

Háttérlinkek:
Új Szó
Bumm
Felvidék ma
Paraméter

7 komment

Címkék: közélet magyar nyomorúság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr56232593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JI · http://jalso.com 2007.11.20. 09:53:51

hat az ujszo online strategiaja bezony eleg szomoru. az ember reggel elolvasna a cikket, persze nem lehet. delre viszont mar el is felejtem, hogy ott valami erdekes cikk volt. - beszerzem az informaciokat mashol (termeszetesen NEM rohanok megvenni emiatt az ujsagosbodeba mint azt ahogy a szerkesztoseg szeretne). Peldat vehetnenek a sme online filozofiajarol... annal inkabb mert azonos a kiadojuk. Minel elobb mozdulnak el onlajn iranyba, annal kisebb a valoszinusege, hogy tonkremegy az ujszo.

jevi · http://jevgenyij.blog.hu 2007.11.20. 10:38:32

szabad újság online :D lol
sztem párhuzamot lehet vonni a szabad újság és a felvidek.ma között... mind stílusban, mind pedig a szerkesztőgárdában egyaránt.

seboka 2007.11.20. 11:11:35

a dunataj kimaradt. :D
egyebkent jo osszefoglalo. erdekes lenne osszehasonlitani - meg ha csak erzes szintjen is - hogy ki mennyire gyors a hirkozlesben az online portalok kozul. nem kell kulon post, a kommentekben is johet, hogy ki mit gondol.

jevi · http://jevgenyij.blog.hu 2007.11.20. 11:32:18

sztem a parameter a leggyorsabb, esetleg a bumm. az ujszó... ...hehe, hát ők nem nagyon törik össze magukat.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.11.20. 13:13:01

Holnap még jön egy komment a témában, csak annyira eltért stílusban és szerkezetben az eredetitől, hogy nem akartam egyberakni.

hattyú 2007.11.21. 08:56:56

Ez a kettészakadás dolog nekem picit gyanús, nem nagyon tudom értelmezni. Nem látok ilyet a valóságban. Szerintem nem szakadt ketté, egyszerűen innen-onnan spriccel elő az elsusmutolt trutyi. Ami eddig rejtve volt, most jobban látszik. Már ideje volt ennek, de ez semmiség mondhatni: természetes. Egyelőre még ugyanazok a butus politikus arcok lesnek vissza rám még mindig, esetleg morgolódnak, meg taktikáznak - mint mindig, csak most más a konc, más a cél, máshol a pénz és a jobb pozíció. De ez még közel sem változás vagy tisztulás, egyszerűen csak...kaka.

Az általad említett folyóiratokat nem szeretném külön-külön kiemelni, számomra az a lényeg, hogy egyetlen sincs köztük amit érdemes lenne olvasni.

:)

jevi · http://jevgenyij.blog.hu 2007.11.21. 11:23:50

hattyú: te honnan szerzed az infóidat, ha egyetlen lapot/portált/miegymást sem tartasz arra érdemesnek, hogy elolvasd?

süti beállítások módosítása