szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

A második pofon

2007.11.07. 08:14 Sárvári János

Ma reggel számomra véget ért a szlovák elnökválasztási kampány. Megértem már néhány hasonló eseményt, de ezúttal még azelőtt elment a kedvem az egész cirkusztól, mielőtt egyáltalán kiválasztották volna a megfelelő jelöltet. A KDH és az SDKÚ - a két szlovák ellenzéki párt - úgy látszik az MKP bevonása nélkül próbál majd meg egyezkedni a közös jelölt személyéről. A hírt Daniel Lipšic kürtölte szét, róla pedig csak igen nagy rosszindulattal lehetne feltételezni, hogy magyarellenes lenne. Mi is az oka a KDH újabb keménykedésének? Nos, a magyar párt utóbbi időben kifejtett tevékenysége és "radikalizációja".
Lipšic mondott még mást is - azt, hogy örülnek majd, ha a magyarok támogatják a közös jelöltet. A magyarokkal való közösködés tehát büdös, a kisebbségi szavazatok meg már nem is annyira...
Az MKP régi- új garnitúráját  korábban kétkedéssel vegyes reménykedéssel fogadtam. Követtek el hibákat, előhuzakodtak  jó és rossz kezdeményezésekkel egyaránt, de furcsa szembesülni azzal, hogy mindezekkel együtt szalonképtelenné váltak az egyik legfőbb potencionális szövetségesük szemében. Az általam annyira rühellt Durayra sikerült szájkosarat kötni, a benesi dekrétumok megnyitásával, az uniós fórumok fokozott kihasználásával, valamint a magyarokat érintő leépítések elleni tiltakozással mindenképp a magyar kisebbség nagy részének érdekeit védik - se több, se kevesebb.
A KDH ismét bizonyította, hogy igaz szlovák pártként gondolkodik. Vagy ha úgy tetszik, ismét adott egy taslit a "magyarkodóknak", azaz azoknak a magyaroknak, akiknek fontos a magyar oktatásügy, vagy éppen a dekrétumok ügye. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a jobboldali keresztény értékrendbe simán belefér Slota csernovái gyűlöletbeszédének hallgatag tolerálása. Az MKP ugrálni kezdett és hirtelen elvesztette a szalonképességét a szlovák jobboldal körében (is).
Az egész tekervényes ügyben az a legszebb, hogy az MKP továbbra is az ellenzéki elnökjelölt egyik fantomtámogatója, legalábbis úgy tűnik, hogy a láthatatlan szövetéges szerepét szánják neki. Ha a pártban van egy kis kurázsi, akkor ebbe a megalázó alkuba nem megy bele.
Kezdjük azzal, hogy az elnökválasztási kampány - jelöltektől függetlenül - nagyon furcsán fog kinézni. Az összes szóba jöhető jelölt ellőtte már a nacionalista frázisokat. Kétség sem merülhet fel az átlagos szavazóban afelől, hogy minden lehetséges kandidáns kívülről tudja a szlovák himnuszt támogatja a szlovák kultúrát szívvel- lélekkel a benesi dekrétumok mellett áll. A gazdasági, netalán nemzetiségtől független ideológiai kérdések egész egyszerűen nem tudják tömegesen megmozgatni a szavazókat. Igazi "issue" hiányában pedig a magyar szavazatok átkozottul fognak mindenkinek hiányozni, ilyenkor kerül majd sor a "mi a lojális magyarokat szívből szeretjük, de tényleg" mantrára. Az MKP meg, ha tényleg vissza akarja adni a pofont, a szavazás bojkottálására hívhatja fel a választók figyelmét - kivéve ha sikerül egyértelműen magyarpárti álláspontot, horribile dictu bocsánatkérést kierőltetnie valamelyik jelöltből. Az már teljesen biztos, hogy én a kiskertben fogok kapálgatni, este pedig majd kárörömmel vegyes somolygással nézem végig, ahogy a KDH jelöltje éppen csúfosan orra bukik.

5 komment

Címkék: politika mkp kdh

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr97220990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hattyú 2007.11.07. 12:33:34

Szia,

Lipšic valóban nem "magyarellenes", illetve nem tipikus példa a sovinizmusra, nem az ő neve jut az ember eszébe közvetlenül Slota után. Ez tény. De. Ha visszaemlékszel a megboldogult MKPKDHSDKÚ-s, 8 évnyi szerelmeskedésre, akkor azért eszedbe fognak jutni olyan dolgok amitől a kedvenc politikusoddá (ha van ilyen, nekem pl. nincs) sem fog válni Daniel Lipšic. Szerintem ez a téma körülbelül addig tart (jelenleg), hogy akármiről van szó, akármilyen kontextusban - Szlovákiában a magyarok ellen bárki, bármikor, bármilyen cél érdekében összefoghat - bármilyen ürüggyel (sapkás vicc). Véletlenszerűen. Ugyanakkor mint eszközt (közhely:"magyar kártya") is bármikor előkaphatja bárki a zsebéből. Egyszerűen ezen nem szabad meglepődni. Lehet az a volt koalíciós partner, vagy a jelenlegi kormányerők közül bármelyik díszpinty - ebből a szemszögből nézve: mindegy. Talán ha Kusy prof.-nak lenne egy egyszemélyes magánpártja, akkor érhetnének meglepik. Ez vicc.

Egy párt programjában nem szabadna a "sovinizmust" a választók megnyerésére használni...ez íratlan szabály. Itt most nem a kimondott és vállalt dolgokról, hanem a rejtett, burkolt utalásokról és az összekacsintásokról beszélek, amikor mindenki tudja miről van szó, nem kell azt kimondani, hogy: "kurvamagyar". A holokauszttal sem kampányol senki, pedig a sovinizmusnak köze van hozzá...pedig erre is lennének szavazók és vevők. De egyszerűen nem etikus, illetve: undorító. Persze etikáról beszélni politikával kapcsolatban vicces, mint ahogyan vicces lenne emberségről beszélni a Tesco-val kapcsolatban. Undorító dolog a nacionalizmus, szomorú, hogy még mindig ekkora a félelem mindentől ami picit is idegen. Talán sose nő ki az ember ebből...

Bocsánat, ez már nem kötődik szorosan a témához, be is fejezem.

seboka 2007.11.07. 18:12:47

egyetértek, jó írás. Duray utálatodat nem tartom okosnak így kimutatni, mert ez elszínez(het)i a többi írást. eddig - számomra - ez nem volt ennyire egyértelmű, mindenhova odacsaptál. :)

borzz 2007.11.08. 05:27:14

Én azért nem látom ennyire sötétnek a helyzetet. Gondoljatok Malina Hedvigre, az ő ügyének napirenden tartásáért ezerszer többet tett a független szlovák sajtó, mint Gyurcsány és Toroczkai együttvéve. Nem adok még egy ciklust a Fico-Slota-Meciar triónak.

aranyhaj.blogspot.com 2007.11.08. 06:41:50

Malina Hedvignek nem kevés baja volt már azzal is, hogy ne őt állítsák elő hamis tanúzásért...

aranyhaj.blogspot.com

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.11.08. 09:10:26

seboka: valóban odafért volna elé a "többek között" kifejezés...

aranyhaj: pedig az eljárás még folyik, nem állították le
süti beállítások módosítása