szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Mihály és a szingalézek

2007.08.06. 07:40 Sárvári János

Nagy Mihály tragédiája abból adódott, hogy a vidéki Alsófelsődön született, érdekelte a politika, ráadásul egy szingaléz családban látta meg a napvilágot – utóbbi tulajdonságot meglehetősen kevésre becsülik a bataták országának déli részén. Mihály minden probléma nélkül elvégezte a szakközépiskolát, munkába állt a falujában, hamarosan pedig beadta tagfelvételi kérelmét a Szingaléz Koalíciós Pártba.

Nem nagyon volt választása – a bataták választói jobbára utálták a szingalézeket, a kisebbség pártjai meg pár éve összeolvadtak. Ez utóbbit a helyi alapszervezetek nem élték meg nagy tragédiaként, hiszen a Szingalézek Templomba Mozgalmat csak egy összetartó kocsmatársaság képviselte, a Progresszív Szingalézek pedig rejtélyes módon gazdag vállalkozókká váltak időközben.

Politikailag aktív maradt ugyanakkor a korábbi Szingalézekért mozgalom magva, élén Kerekes Róberttel. Róbert, aki a kommunizmusban még a Baszidok, a Batatai Szingaléz Dolgozók Közösségének helyi elnökeként működött, a falu örökös polgármestere, újabban pedig megyei képviselő is volt egyben. Rossz nyelvek ugyan sugdolóztak róla, hogy a Progresszív Szingalézek csak Kerekesnek köszönhetően privatizálták a közeli foszforbányát, de a polgármester népszerűségét komolyabban nem ingatta meg az incidens. Róbert négy év múlva is meggyőző fölénnyel győzött egy batata és egy független szingaléz jelölt ellen a helyhatósági választásokon.

A párt helyi alapszervezete tíz tagot számlált, kisebb létszám fenntartásához már járási engedélyre lett volna szükség. A valóságban az alacsony létszám nem jelentett problémát, a tagok között ugyanis olyan prominens személyiségek képviseltették magukat, mint Kerekes Tibor (Róbert testvére), Závada János (a véletlen folytán Róbert sógora), valamint Petry Bálint (a polgármester legjobb gyermekkori barátja). A nemek arányának javítása végett még az alapításkor bekerült a társaságba Rózsa (született Kerekes) Jolán. Új tag felvételére csak egyszer került sor az utóbbi öt évben – mikor az öreg Petry bácsi meghalt, a középiskolából kis híján kibukott Rózsa Tomika (rejtélyes módon a foszforbánya igazgatóhelyettese) lépett a helyébe. Az alapszervezet így egy bravúros huszárvágással a fiatalítási kérdésre is pontot tett.

Mihály tagfelvételi kérelmét elutasították – előélete ismeretében ez nem is csoda. Hősünkről a falujában már korábban elterjedt, hogy problémás személyiség - a középiskolában például ő kezelte az osztálypénztárat, egyszer pedig hirtelen felbuzdulásból aláírásgyűjtő mozgalmat indított az iraki háború ellen. Az alapszervezet tagjai – nagyon helyesen – úgy ítélték meg, hogy egy hasonló bajkeverő nagy veszélyt jelent a Párt egységére, ha Mihály megjelenik a taggyűléseken, és betekint a zárszámadásba, vagy éppen ellenőrzi a választási ígéretek teljesítését.

Mihály politikai karrierje gyors és szomorú véget ért. A következő választásokon már az egyik batata párt színeiben indult, de nem vitte sokra, a derék szingalézok nem szavaztak az árulóra. Elkeseredésében hátat fordított a politikának és megfogadta, hogy urnát legközelebb csak a halála napján fog látni.

1 komment

Címkék: mkp fikció reakció magyar nyomorúság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr58133012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polák · http://bumm.sk/blog/poli 2007.08.06. 15:22:01

Jó az analógia, alul valóban valahogy így nézhet ki az MKP. Sőt, sokkal rosszabb, ha a nagyszerű polgármester el sem végezte a 8 elemit, és a képviselők is hasonló szinten vannak, és rájuk telepszik egy betelepült szlovák vállalkozó, némi jogi tapasztalattal... Halálos ölelés egy kiöregedő magyar falu számára.
süti beállítások módosítása