szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Subbára való - Egy zászló metamorfózisa

2007.08.02. 08:20 Sárvári János

A Commora Aula nevű társaságot kritizálni olyan, mintha az ember egy ártatlan, nyíltszívű kiskutyát rugdosna vasbakanccsal. Mégis, olyan baklövéseket követnek el sorozatban, amit muszáj megörökíteni az utókornak. Nem utolsósorban a szlovák média úgy állítja be a kezdeményezést, mint minden szlovákiai magyar álmát.

A jövendőbeli dicső "Dél- Fölvidék" zászlajáról szóló vitára egy napja akadtam rá a kukacportálon, az eszement konstrukciókat muszáj lehoznom itt is.

Az korábbi elképzelést közöltem az első commorás cikkben, az eredeti verziót úgy látszik túl egyszerűnek találták és kibővítették, imigyen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na, ez valami förmedvény. Ha lenne heraldikus ellenségem, akkor úgy kínoznám, hogy kikötözött fejjel beállítanám a zászló elé pár órácskára - ha szerencsém van, túl is éli. További verziók hajtás után.

 

 

 

 

 

 

 

Ez egy meglepően letisztult változat, miután a szerző figyelmét felhívták az eredeti koncepció... hmmm... hiányosságaira. A lobogó komoly reflekció a magyar- japán rokonságra, egyben szimbolikusan közvetíti a szlovákiai magyarság sanyarú sorsát is - mindenki azonosulhat vele, aki csak ránéz.

 

 

 

 

 

 

 

Ez a hármas (illetve sokadik, de mindegy) számú verzió, avagy hogyan ne csináljunk autonómiát. A középső kettős keresztet a magyar címerből lopták, a teteje továbbra is a kék egy olyan árnyalata, ami legfeljebb ezen a blogon mutat úgy- ahogy (meg a szlovák zászlón, ahol... ehhagyjuk).

 

 

 

 

 

 

 

 

A területnek legyen kabalája - gondolhatta a társaság, íme a "fölvidék" tipikus állata, a túzok. Figyeljük meg a címerállat naturalisztikus ábrázolását, ahogy felszegett fejjel tekint a távoli, dicső jövőbe.

 

 

 

 

 

 

 

A túzok valahol mélyen megfogta a készítőket, akik ezúttal a háttérbe szorították a hagyományos színeket és úgy gondolták, hogy Dánia lesz az az ország, amire hasonlítani akarunk. Egyelőre itt tart a kis közösség, további fejlemények a jövőben. 

32 komment

Címkék: autonómia magyar nyomorúság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr71127402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wing · http://wing.crpl.hu 2007.08.02. 11:56:14

Vehehe, marhajó. Most találtam ezt a blogot, tetszik. Én is a Felvidékről származok, bár őseim már régen letelepültek itt, Dél-Alföldön.

Amúgy mi a halál azaz DFÖT JRZS?

nekem nem 2007.08.02. 12:28:58

közöm nincs a felvidékhez de kötelező olvasmány ez a blog

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.08.02. 12:50:37

Köszönöm a bátorító megjegyzéseket.

A DFÖT JRZS jelentése egyébként Dél- Fölvidéki Önrendelkezési Tanács/ Južanská rada za sebaurčenie (az előző kifejezés szlovák tükörfordítása)

gloire · http://www.saulwilliams.hu 2007.08.02. 13:21:19


Komoly!
Kár, hogy az eredeti oldalt nem linkelted, de
majd megkeresem.

abraka 2007.08.02. 13:59:30

A zászló körüli herce-hurca, csupán egy vita, hogy erről is lehet, szabad beszélni.
Többet a www.commora.hu oldalon

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2007.08.02. 14:34:36

azért ez viccnek elég durva, rise up magyar

ezzel a produkcióval lehagyják a kanadai magyarokat, azok megrekedtek 1944-nél, ez sokkal progesszívebb

esetleg hozzátenném én is a magamét: föl, pozsony! föl, vidék!

1punk 2007.08.02. 14:49:36

Látom egyeseknek nehezére esik úgy hozzászólni, hogy közben ne a saját weboldalukat reklámozzák ... na nem baj, majd kinőjük eztet is :o)

lehethogy egy egyszinű fehér zászló kellene

vagy fekete

mébaj 2007.08.02. 15:33:17

te punk, mélennebaj, hogy beteszik a saját oldalukat: legalább van valami más is az újszón kívül

polak · http://bumm.sk/blog/poli 2007.08.02. 15:34:30

1punk, egyrészt eleve adott a lehetőség, hogy az ablakocska fölött beírd az oldalad címét, másrészt ésszerűbbnek láttam ha belinkelem az írásomat, mint hogy az egészet bemásoljam. Hol itt a probléma?

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.08.02. 15:42:09

Nyugalom, emberek...
polak, ha nem zavar, akkor berakom a blogodat a gyűjteményembe

polak · http://bumm.sk/blog/poli 2007.08.02. 16:05:58

Egész nyugodtan, ha megengeded és is kicsapom majd oldalra a linket rád, csak előbb megvárom a rendszergazdát hogy hazajöjjön a szabadságáról, és rendbeteszi az oldalt, mert kissé össze van kuszálódva :(
Amúgy gratula a blogodhoz.

po · http://bumm.sk/blog/poli 2007.08.02. 16:08:14

Ja, és kösz szépen. Látom a Zirig-gyerekét is figyeled:) Szabad tudni egyébként hogy merről vagy?

paulus001 · http://felvidek.blog.hu 2007.08.02. 16:08:30

Polak. Belestem a blogodba, jó sőtt. 

Egyébként meg: én azért Bósza helyében elgondolkoznék ezen az „autonómiásdin” (hopp bocs ő már elgondolkozott, vagy mégsem törte eleget a dolgon koponyáját??? ). Egyébként is mi a francos fenét kezdenénk azzal a fene nagy autonómiával, mikor a munkanélküliség, meg a szociális helyzet, stb. stb.

1punk 2007.08.02. 16:16:42

probléma? sehol ... sőt, egész jól felvidítottatok, ezért toltam oda a szmájlit is a végére :)

A sort meg illene folytatni: a zászló meg a himnusz mellé lassan el lehet kezdeni tervezni a DFÖT JRZS (kicsit CSKP KB hangulatú rövidítés, nehogymár túl sok magánhangzó legyen benne, hogy esetleg olvasható legyen) mindenkori vezetőjének a koronáját, a jogart, a palástot nameg az országalmát is. Vagy autonómiaalmát. Esetleg citromot.

Hiszen szükségünk van szimbólumokra...

Ez az egész zászló dolog is teljesen fölösleges, csak akkor talán nem lenne min rágódniuk (hasonló mint az atomerőmű és a bicikliállvány este, lásd pl.: hup.hu/node/6634 , ami egy picit más téma, de azért talán érthető lesz)

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.08.02. 16:48:41

Polak: innen- onnan vagyok, ez a látszatfüggetlenség itt a szlovenszkón nekem pont megfelel.
A blogokat meg azért jó gyűjteni, hogy az idetévedt indexes látogatók tovább tudjanak kattintani, ha érdekli őket a téma. Ezért örültem nagyon, mikor megtaláltam a felvidékblogot, most meg a tiedet - van rajtuk mit olvasni.
A bummra nem biztos, hogy a legjobb ötlet feldobni az én linkemet, plíz ne

1punk: ez egy nagyon érdekes cikk, nekem újat mondott.

Megjegyzés utólag: itt megmoderáltam magam, mert valami nagyon bután hangzó dolgot említettem meg. De inkább hagyjuk.

abraka 2007.08.02. 17:13:41

Paulusz001 nek
Mi polgári elvű autonómiát akarunk, igen sokat gondolkodunk, éppen azért, amit te is leírtál, tehát ezért akarjuk a ter. aut, mert a gazd.probl is szeretnénk megoldani. Ezt csak akkor lehet, ha saját konyhánkban mi és a saját elképzelésünk szerint főzünk.

abraka 2007.08.02. 17:24:04

Nem tudom, nem értem miért ragadt le mindenki a zászlónál és a himnusznál. az csupán egy kis körítés, hogy erről is szabad beszélni, lényeg a DFÖT alapszabályzata (STANOVY), mit és hogyan tervez. Tűkeresés közben a gerendákat is meg lehet számolni.
Szerintem erről kéne vitázni, nem pedig jó magyar szokásként a sárba taposni azokat, akik legalább próbálkoznak. Hogy a Bószára és családjára fejpénzt tűztek ki a hejszlovákok, ez ugye senkit se érdekel, ja igen amit főzöt hát egye is meg.

abraka 2007.08.02. 17:27:42

Egyébként, hogy pontos legyek
a DFÖT - Dél-Fölvidéki Önrendelkezésért Tanács
JRZS - Južanská rada za sebaurčenie

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.08.02. 17:48:25

abraka: a szervezet nevét a hivatalos oldalról, az alapszabályzatból vettem. De ezek szerint az is plasztikusan változik, mint a zászló. Senki sem vitatja, hogy a DFÖT-nek joga van azt csinálni, amit csak akar - ha jobb dolga nincs, akkor éppen autonómiát követelni. Ugyanúgy semmi sem tiltja viszont, hogy egy nyilvános fórumról felrakjam és a saját véleményemmel ellássam a zászlóterveket. A következtetéseket mindenki vonja le maga.

polák · http://bumm.sk/blog/poli/ 2007.08.02. 18:33:50

Ok, János, azért a saját könyvjelzőim közé beteszem, azt hiszem gyakori vendég leszek itt.

abraka 2007.08.02. 18:55:27

Ez nem igaz, mert a commora honlapján csak az "önrendelkezésért" verzió található hivatalos verzió gyanánt. Az igaz egyes újságírok az önrendelkezési verziót használják hibásan.
A kezdeményező bizottság az "Önrendelkezésért" szavazta meg.
Természetesen erre jogod van, de gondolom a valós tények is lényegesek.
Polák cikkét egyszer feltettem a commorára, parancsára le kellett vennem, mint magántulajdont.
Szerintem a képek megnevezését se szabadna megváltoztatni, másolni más név alatt, de nyugodtam, engemet polákkal ellentétesen ez nem zavar.

abraka 2007.08.02. 19:26:53

Melyek azok a baklövések?
Egyáltalán olvastad DFÖT és commora céljait, eredményeit, vagy csak megint más újságok féligazságaira, vagy hazugságaira hivatkozol és azt szeretnéd megörökíteni hazugság gyanánt.
Nézd mielőtt effajta véleményt megírsz, janiskodás gyanánt, korrektül azokat is meg kellett volna kérdezned akik a magyarság ügyéért megmaradásáért igyekeznek szabad idejükben, saját pénzből valamit tenni. Lehet, hogy hibákat is követünk el nem tagadom, de ismered a közmondást csak az hibázhat aki cselekszik is.

polák · http://www.bumm.sk/blog/poli/ 2007.08.03. 00:09:44

Abraka, sosincs gondom azzal, ha az írásaimat népszerűsítik, de: utálom, ha célt tulajdonítanak neki, és megpróbálják kihasználni. Erre allergiás vagyok, márpedig Te ezt próbáltad, azt hitted, a "koncepciódat" támogatom vele. A honlapodról azért vetettem le, mivel teljesen úúgy tűnhetett az odatévedő számára, hogy támogatom a tevékenységedet, vagy egyenesen oda írtam. Holott erről szó sincs.
Emlékeim szerint a képeidet nem neveztem át, legföljebb a cikk elejéhez csatolt kis képről lehet szó, de azt automatikusan csinálja a rendsezr, semmi befolyásom sincs rá.

abraka 2007.08.03. 06:46:02

Látod poli mennyire nem ismersz, nem mersz velem találkozni, mert ez nem igaz, azért tettem fel egyes írásaidat, mert igen beleillettek a témába és jók voltak.
A commora hírportál is, tehát ami az autonómiával összefügg azokat felteszem. Több mint 1000 írás az aut.kapcsolatos, törvények, gondolatok, tört. összefüggések találhatóak meg. Egyenlőre gyűjtöm és igyekszem azokat elemezni. Ezeknek az írásoknak, történéseknek a segítségével felépíteni, tökéletesíteni a saját autonómia-tervezetünket. Nézd én már az idősebb generációhoz tartozok, te még megéleheted az autonómiát, de azért tenni is kell valamit, egy újságíró sokat tehet, ha akar.

polak · http://bumm.sk/blog/poli 2007.08.03. 06:59:05

Miért ne mernék veled találkozni? Egyszerűen nem akarok, nem látom értelmét, teljesen hidegen hagy ez a téma ebben a formában. Látod, ebben különbözünk, de ezt előbb is leírtam, csak valahogy nem akarod megérteni: NEM akarok tenni ezért semmit, mint ahogy semmilyen más írásom sem azért születik, mert valamilyen célt szolgál. Tudom, Felvidéken ezt nehéz megérteni, de nálam így működik. Látok-hallok valamit, leírom róla a véleményemet és kész. Saját megrendelésre sem írok. Vili?

Ede H. Bomber 2007.08.03. 12:45:31

OK.

Nem egyedi ez "Slovensko"-bul, mert:

az "Öztürklerről" én is kaptak MAGYAR NYELVŰ anyagot, magyar és /FŐLEG/ Árpádsávos címer-szerőséggel, amin egy UZI is van!

Érthetőség kedvéért: Istanbultól keletre, Ulan Batorig és Ürümcsi-ig, vagy Biskek-ig minket rokon, ŐSTÜRK, ogur, ONOGUR népnek tartanak.

Ennek vannak hazai hívei.

A "köktürkler" és "öztürkler" a NAGYTÜRK, össztürk mozgalom portáljai, az eszme cca 1922-23-tól létezik.
Mi, mint hun és avar utódok, szerintük, az ún, proto-türkök közé tartozunk.

Megkeresem, belinkelem.

1punk 2007.08.04. 10:43:05

polak:
Ennél a "saját megrendelésre sem írok"-nál majdem leestem a székről :)
azt hiszem elkezdem olvasni a blogodat...

nyomkereso · http://korkep.blogspot.com 2007.08.14. 15:27:14

Kedves Janos,
regota figyelem a blogodat, es gratulalok hozza. Figyelmedbe ajanlanek egy masikat, melyen DFOT temajaba is talalhato iras.
korkep.blogspot.com

Udv,
nyomkereso

racius 2007.08.17. 02:29:59

Nikdy v živote nechceme nijaku autonomiu.Ani nijaka nebude.Nikto nebude rozrušovať suverenitu a zvrchovanosť republiky.republiku si rozvracať nedáme !!!

Nagymaros 2007.10.08. 18:25:18

Nem találok szavakat, szégyen és egyszerűen borzalmas! Én bisztosan jobban megtudnám tervezni, mert hosszú ideje foglalkozom a vexillológiával és már a témán is jó párszor gondolkodtam szeritem : a zászló szinei vörös,kék és zöld. A vörös az erőt, a kék a szabadságot, a zöld pedig a reményt jelképezi. A zászló sávjainak aránya szerint vizszintesen, egyenletesen harmadolva közepén a magyar címer pajzs része az Árpád sávval, mellete a zöld hármas halommal és kettős keresztel. Remélem valaki felfigyel erre a gondolatra!
süti beállítások módosítása