szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Hőerőmű Tőketerebesen, avagy ismét szívunk (szennyezett levegőt)

2007.07.19. 07:51 Sárvári János

Hőerőműt akarnak építeni Tőketerebesen - röppent világgá a hír pár hete, a kezdeményezés ellen - nagyon helyesen - Sólyom László magyar államfő is fellépne. A magyar fél figyelmét azért keltette fel a komplexum, mert szinte a tokaji borvidék mellé építenék. Nosza, adva van a téma: gonosz szlovákok tennék tönkre az ország büszkeségét. A helyzet ennél azért bonyolultabb, bár nem kevésbé szomorú.

Először is illik leszögezni, hogy az erőművel nem a magyar fél járna a legrosszabbul, hanem maguk a tőketerebesiek. Az államhatár húsz kilométerre esik a tervezett létesítménytől, amit kérem alássan szinte a terebesi városközpontban akarnak felhúzni. Na jó, mintegy nyolcszáz méterre onnan. A városlakóknak érthető módon nagyon nem tetszik az ötlet, össze is gyűlt hamarjában nyolcezer tiltakozó aláírás. Ha a helyieken múlik, akkor Terebesen nem lesz semmilyen építkezés, az iniciátorokat meg vasdorongokkal kergetik el a városból.

A másik fontos tény, hogy az erőművet bizony nem a szlovák állam építi és nem is a legnagyobb szlovák energiaszolgáltató - a vad kezdeményezés néhány helyi, ügyeskedő földtulajdonos fejéből pattant ki. Az urak szeretnének minél hamarabb megszabadulni a telektől és jobb híján keresnek egy engedéllyel rendelkező társaságot, ami beépítené nekik a területet.

Vajon mindezek ellenére megépülhet az erőmű? Szerintem sajnos nem lehet kizárni.

A kulcsszó a jelenlegi kormány energiapolitikája - Robert Fico többször is hangoztatta, hogy szeretné, ha az ország energetikai szempontból önellátó lenne, az uniós ukázra bezárt atomerőmű- blokkok helyett is épülnek majd újabbak. Az energiakérdés tehát a kormány vesszőparipája.

Persze vannak akadályozó tényezők, például a feldühödött helyiek, jobb (?) esetben pedig egy feldühödött Sólyom háta mögött a tokaji borászokkal. Az Unió- faktort teljességgel kizárhatjuk, Brüsszelben nem nagyon törődnek ilyen piszlicsáré ügyekkel. A fico- kormány korábban már többször is tanújelét adta, hogy az egyes kisebbségek véleményére magasról tesz (magyarok, környezetvédők, újabban a terebesiek), Sólyom tiltakozása pedig nem fogja meghatni. Mindent egybevetve a hőerőmű sorsa egy nagy rejtély, idővel majd kiderül, mi a kormány szándéka.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság fico szlovák magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr21120327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása