szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Bratyiszlava

2007.07.04. 10:45 Sárvári János

Még a TV2-be is bekerült a szlovák kulturális minisztérium legutóbbi nagystílű húzása - egy kiküldött levél szerint érdemes lenne az újságíróknak leszoknia arról, hogy magyaros módra írják a szlovák város- és faluneveket. Csak semmi Pozsony a szlovákiai magyar sajtóban. Vagy Eperjes, Besztercebánya, Zsolna... Az illetékesek szerint veszélyeztetjük az állam integritását, ha "nyilvános érintkezésben" a magyar alakjukban használjuk a helységneveket.

A bökkenő ott rejlik, hogy a hivatalos az nem nyilvános. Egy állami szervezetnek, hivatalnak a törvények értelmében nem kötelessége biztosítania a kisebbségi nyelv használatát azokban a településeken, ahol számarányuk húsz százalék alatt marad. Bratislava határánál nem lesz kiírva a városjelző tábla alá, hogy Pozsony (bár a Wilkommen in Pressburg táblára látok némi esélyt...) De hogy jön ide a sajtó? Semmi köze sincs a hivatali érintkezéshez. A fejleményeket kíváncsian várom - vajon meddig megy majd el a minisztérium?

 Ez meg egy stílusos tesztkép, ha szerencsém van...

Szólj hozzá!

Címkék: politika nyelvhasználat

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr87111379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása