szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Földet rá

2007.11.19. 08:47 Sárvári János

Távollétemben került sor az első igazán komolynak mondható botrányra, ami az illetékesek hozzáállása miatt kis híján kormányválságba is fulladt egyben. Na persze a "jobboldali" média örömmel szállt rá a incidensre, de az tény, hogy nagyon szemérmetlenük loptak el több száz millió koronát az államkasszából.

Mi is történt? Kiderült, hogy áprilisban a Szlovák Földalap igazgatóhelyettese, Branislav Bríza jóváhagyott néhány restitúciós kérelmet a Magas-Tátra attraktív földterületeire vonatkozólag. A boldog tulajdonosok rövid időn belül 13 millió koronáért szabadultak meg a telektől, a reális ár értéke ugyanakkor másfél milliárd korona körül mozgott. A föld néhány HZDS-közeli személy tulajdonába került, a dolgos vállalkozók hotelt akarnak építeni a térségben.
Mit ád az ég, a különös véletlenek összejátszása folytán Brízát a HZDS delegálta a funkciójába (ráadásul alapesetben nem is ő hagyja jóvá a kérelmeket, az illetékes igazgató éppen szabadságolt). Az összefüggések tehát nyilvánvalóak, az ügy folytatása már korántsem látszott ennyire evidensnek.

A földművelésügyi miniszter - érdekes módon szintén a HZDS színeiben - szerint minden rendben és transzparensen zajlott le, nem látott okot Bríza visszahívására. Robert Fico miniszterelnök ugyanakkor nagyon szívesen játssza el az igazságosztó népvezért, ráadásul ezúttal komoly joga volt a fölháborodásra. Fico Bríza fejét követelte, míg Vladimír Mečiar, a HZDS elnöke szerint inkább a Földalap vezetőségének összes tagját kellett volna visszahívni. Utóbbi társaság tele van smeres jelöltekkel, akik a nép Vladója szerint csalnak, lopnak.
Mint az tehát kiderült, a kormány két meghatározó pártjának elnöke nem kimondottan csapatjátékos alkat. Egy viszonylag evidens ügyből azonnal a koalíció létét fenyegető incidens keletkezett, egyik fél sem akart engedni az álláspontjából.

A "válság" végül tipikusan közép-európai módra oldódott meg. Bríza csütörtökön saját elhatározásából lemondott a tisztségéről, elmondása szerint nem tett semmi rosszat. A földművelésügyi minisztert az ellenzék próbálja meg leváltani, amiből nem lesz semmi. Fico pedig megígérte, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak a földek visszavételére. Állítólag.

UPDATE: Azért a helyzet mégsem ennyire egyszerű, a mai koalíciós tanács állítólag veszekedésbe fulladt. Alszunk rá még párat, aztán meglátjuk.

1 komment

Címkék: meciar fico smer hzds

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr73232508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hattyú 2007.11.19. 09:27:52

Ez a tipikus Meciari időkre emlékeztető módszer...ilyenekből kismillió volt és lehetett a kilencvenes években. Persze elsusmutolva, elsimítva. Létrehozták bűnözőkből a szlovákiai felső osztályt...és egy országot is. Úgy látszik újra kezdődik...bravó. Persze "nehéz bizonyítani" - mondják. És persze nehéz az összefonódásokat észrevenni. És persze milliárdokat lopni az üzlet és nem lopás. És persze ez ma sem érdekli azokat akik a jelenlegi kormányr tagjaira szavaztak, ahogyan a Meciari időkben sem érdekelte. Mert erős kéz, igazi szlovák, tanult emberek és mégiscsak az övék...hősök lesznek a bűnözőkből, szentek a tolvajokból és történelmi alakok a legerősebb akarnok zsarnokokból. Tapsot nekik és éljen a határok nélküli emberi ostobaság!

süti beállítások módosítása