szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Tanuljunk szlovákul! - kiejtés

2007.07.07. 08:00 Sárvári János

Miután senki sem akarhatja, hogy kitalálja, szlovák nácik verték meg, érdemes megtanulni néhány szlovák hangzót. Magyar klaviatúrával írva jónéhány szlovák politikus vagy helyiség nevéről lemaradnak a jellegzetes jelek, így máshogy kell kiejteni. Szóval akkor lássuk a szlovák hangzókat. Nem vagyok egy nagy lingvisztikus, az ismeretek mélyebb elsajátítása végett érdemes felütni egy szótárat:

ľ - Ez elméletileg egy lágy l. Mintha az l betű után elharapnánk egy ü-t.

š - A szlovák s. Hasonlóképpen, az s az sz megfelelője. (Bratislava - Bratyiszlava, de még mindig inkább Pozsony)

č - A szlovák cs. (Mečiar - Mecsiar)

ť - A szlovák ty.

ž -A szlovák zs.

ď - A szlovák gy.

ä - Ez a hang leginkább egy furcsán ejtett e-re emlékeztet.

y, ý - Az i, í megfelelője. Kiejtésben semmiben sem különbözik a szintén előforduló i, í párostól. Érdemes megjegyezni, hogy amennyibe i vagy í van a d, t, n, vagy éppen l hangok után, akkor azok gy, ty, ny vagy "ľ" hangra lágyulnak. Ez a funkciója.

ô - Uó. Vagy vó. Ha csillogni akarunk.

ň - A szlovák ny.

A következő kettő mazochistáknak:

ŕ -Hosszan ejtett "r" hang.

ĺ -hosszan ejtett "l"

7 komment

Címkék: nyelvlecke

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr61112731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stockar 2007.09.10. 12:53:19

hehehe...ez a felvidéki ártalom...\"č- a szlovák cs\"
pedig a \"č\" valójában a szlovák, nemde? :)
Tehát akkor elméletileg helyesen: \"č-a magyar cs\"
És igy tovább a többinél is.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.09.10. 16:56:14

Értelmezés kérdése. Ahogy én eredetileg gondoltam: č - a szlovák cs, avagy a "cs" betű szlovák megfelelője.
vesd össze például a
"Kabát, a cseh Motorhead" hasonlattal.

hier maria 2008.11.01. 10:05:11

ŰDVÖZLÖM. HÓNAPOK OTA KERESEK AZ INTERNETEN SZOLVAK MAGYAR ALAPFOKKÚ,KÖZÉPFOKÚ,VAGY TÁRSALGÁSI SZINTŰ, VAGY BESZÉDFORDULATOKAT,NINCS.....TALÁLTAM MÉREGDRÁGA TANFOLYAMOKAT,ELÖJEGYEZHETÖ KÖNYVEKET. NEKEM CSAK EGYSZERÜ A HÉTKÖZNAPBAN HASZNÁLATOS BESZÉD FORDULATOKRA LENNE SZÜKSÉGEM,PL:KÖSZÖNOM A SEGITSÉGED,további szép napot kivánok.mit csináltál tegnap délután? igen,tudok segiteni neked,stb SZERETNÉK EGY PÁROLDALT IGY ÁTOLVASGATNI,TUDNA NEKEM SEGITENI EBBEN?

tundi 2008.12.06. 16:18:38

hello.segitenel nekem ugy hogy egessz szlovak-magyar abc-t pontos kiejtesel elküldeni mert nem mindent tudok es megszeretnem tanulni.köszönöm

Yadwiga 2009.02.20. 16:41:00

Ezzel csak az a baj, hogy az š a magyar s és az s a magyar sz. A példa viszont kiejtésileg stimmel. De pl. a študent-et (diák) student-nek kell olvasni és NEM sztudent-nek. A "lágyítás" pedig kicsit szélesebb körű: de, te, ne, le, di, ti, ni, li, dí, tí, ní, lí. Szóval ezek mind lágyulnak... A dé, té, né, lé viszont nem. A furcsán ejtett e pedig magyar fonetikában ë, amit már csak néhány tájszólásban beszélünk pl. a szigetköziek. Amelyik magánhangzón ékezet van (á, é, í, ó, ú, ý), annak az ejtésmódja nem változik meg, csak az időtartama lesz hosszabb. Pl. az a-t is á-nak ejti a szlovák, de az á olyan, mintha mi pl. két á-t ejtenénk. A szlovák é nem felel meg a mi é betűnknek, ugyanúgy e, csak hosszabban van ejtve. És még kimaradt a ch, ami egy "kemény" mélyen képzett h betű, köze nincs a c-hez vagy a cs-hez. Azt hiszem, nagyjából ennyi. :)

Tamás95 2010.12.22. 11:01:23

Szia. Lenne egy kérdésem:D hátha tudsz nekem segíteni:D Liska Tamás vagyok és elméletileg Szlovák származású:D hogy kellene kiejteni helyesen? Ha jól tudom rókát jelent, a fordítók ezt írják: líška vagy valami hasonlót:D
kérlek segíts:)

piadex2 2011.10.18. 12:53:00

Kedves Blogíró!

Egy kérdésem lenne:
vannak a lágyító betűk (i,e...).
Ezek mikor nem lágyítanak?
Köszönöm:

piadex2
süti beállítások módosítása