szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Mit hoz valójában a nyelvtörvény?

2009.07.06. 08:18 Sárvári János

A múlt héten elfogadott nyelvtörvényről sokan, sokféle módon írtak már. A szlovák parlament egyik leggyalázatosabb rendelkezéséről van szó, talán a Benesi dekrétumokat megerősítő rendeletet lehetne csak vele egy kategóriába sorolni. Ami viszont a rendelkezés konkrét hatásait illeti, nagyon nehezen lehet megmondani, mennyi minden fog megváltozni Dél-Szlovákiában szeptember elsejétől.

A nyelvtörvény legfontosabb üzenete nem a paragrafusokban rejlik, hanem a sorok mögött. Azt sugallja a nem szlovákul beszélőknek, hogy ajánlatos félniük. Rettegniük kell, mert ha nem az államnyelven közlik a mondandójukat és valakinek ez nem tetszik (ez a harmadik személy fontos lesz még), akkor annak bizony következményei lehetnek. A szlovákiai magyar társadalmat bontja meg, besúgókat és megalázkodókat nevel.

A nyelvtörvény lényege a szlovák nyelv törvénybe foglalt elsőbbsége a hivatalos érintkezés és dokumentáció minden területén. Akármilyen módon is nyilvánul meg bárki Szlovákiában írásban vagy szóban, először szlovákul kell azt megtenni. Először szlovákul kell szólnia a hangosbeszélőnek, államnyelven kell feltüntetni a helységneveket, elsőként csakis szlovákul lehet feltüntetni bármilyen reklámot, emlékműfeliratot, hirdetést. Nem szólíthatja meg más, mint szlovák nyelven az orvos a betegét - amennyiben a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot.

A többségi nemzet politikusai kétfajta módon védekeznek, ha szóba kerül az elfogadott szabályozás: hangsúlyozzák, hogy védeni kell a szlovák nyelvet, vagy pedig összekacsintanak és arra utalnak, hogy "talán" mégsem kellene annyira komolyan venni az elfogadott passzusokat és senkit sem fognak megbüntetni, ha "indokolt" esetben nem szlovákul beszél valakivel. Csakhogy akkor mire való a szabályozás?

Az írásos dokumentáció esetén nyilvánvaló, hogy kötelezően be kell azokat tartani. Elég egy rosszindulatú feljelentő és máris lehet átfaragni a kopjafát. Átfogalmazni az emlékművek feliratát., hogy mementóként hirdesse a többségi nemzet elsőbbségét.

A rendezvények, a kölcsönös kommunikáció terén talán még rosszabb lesz a helyzet. Minden falunap, megnyitó, összejövetel még a színmagyar közegben is kölcsönös, bizalmatlan körbetekintgetéssel fog majd kezdődni. Aztán jön egy elhadart magyar szöveg a bűnösség látszatát keltve, vagy egy bohózatba illő szlovák előadás az odaképzelt többségi nemzettársaknak. Egyszer pedig majd saját magunk is elfogadjuk ezt a most még abszurdnak tűnő helyzetet, hacsak addig nem teszünk valamit a nyelvtörvény ellen. A magyar politikusok meglepően keményen reagáltak pártállástól függetlenül, most a felvidéki magyarokon van a sor.
 

65 komment · 1 trackback

Címkék: közélet szlovák valóság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr751228699

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner 2009.07.08. 20:50:02

Slota: a magyar újfasizmus háborúba sodorhatja EurópátA szlovák nyelvtörvényről kérdezték az SNS elnökét, aki válaszában Európát veszélyeztető magyar revizionizmust és újfasizmust vizionált.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonard Zelig 2009.07.06. 12:07:51

Először szlovákul kell szólnia a hangosbeszélőnek, államnyelven kell feltüntetni a _helyiségneveket_

A WC-t én is először szlovákul írnám, csak utána azt, hogy budi

aDoayen@HWSW 2009.07.06. 12:17:29

hetvegen egerszalokon az ejszakai furdoben kimasztam a vizbol ragyujtani, egy idősebb szlovak faszi kert egy cigit, aztan azt vettem eszre hogy kedelyesen elbeszelgetunk es mar a 3. slivovicat diktaljak belem, annak ellenere, hogy ok nem beszeltek magyarul en meg nem tudok szlovakul

mondta o is, en is, nem nagyon ertettuk egymast ,de vidam volt a hangulat

nyelvtorveny ideoda, tobbszor belefutottunk mar abba, hogy a szlovakok (nem felvideki magyarok) is kedvesek voltak es jofejek, es szerintuk csak a kocsog politikusok szitjak a feszultseget
meg persze azok, akiknek letelemuk a gyulolet, es ez idealis jatszoternek tunik...

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.07.06. 12:25:24

Szörnyü. Itt kint Nemetorszagban el sem hiszik, hogy ilyen törveny megszülethetett.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.07.06. 12:31:10

@aDoayen@HWSW: Nem tartható ez az "átlagos szlovák tök jó fej, csak a politikus hülye" közhely. Hiszen Fico meg a többi féreg éppen azért basztatja a magyarságot, hogy szavazókat nyerjen magának. Mert a szlovákok sajnos erre harapnak. Persze ördögi kör, de akkor is.

Ez a nyelvtörvény szégyen, és nagyon súlyosan akadályozza a felvidéki magyarok és szlovákok békés együttélését. Alattomos, és csak növeli a felvidéki magyarok - sajnos már ma is érezhető -kirekesztettségét, másodrendűségét Szlovákiában.

Cyric 2009.07.06. 12:50:31

@G.d.Magister: Szerintem nem arra utalt hogy az átlag szlovákok jó fejek, hanem hogy mindenhol vannak kivételek és nem feltétlenül kell leírni az egész nemzetet, ezért hanem csak azokat akikről már bizonyított hogy hogyan gondolkoznak.

Ha találkozol egy szlovákkal nem kell egyszerre egy állatnak nézni viszont ha beszól a magyar mivoltad miatt, egyértelműen jelezve véleményét akkor már te is elküldheted melegebb éghajlatra. :)

Szlovákiában sajnos (több okból is) jól menő dolog a kisebbségek gyűlölete, elsősorban a politikában. Azonban ez nem feltétlenül jelenti azt hogy minden szlovák osztja ezt az álláspontot. Éppúgy mint ahogy Magyarországon is van Jobbik attól még nem mindenki osztja a nézőpontjukat. Na persze ők egyenlőre még nem is hoznak nyelvtörvényt de akkor is példának megfelel. :)

Visszatérve a nyelvtörvényre. Tényleg szégyenteljes és mérhetetlenül diszkriminatív. Sok mindent elárul a szlovák politikáról is, hasonlóan mint itthon ők is minden eszközt hajlandóak megragadni azért hogy egy kicsivel nagyobb hatalomra tehessenek szert. Mindamellett továbbra is úgy gondolom hogy ez részükről nagyobb kampányfogás mint, a valós tartalma, figyelemelterelés a világválságról stb. aljas módon de akkor is ... Kb. mint amikor Benes dekrétumokat megerősítették. Gyalázat hogy a mai világban az emberekben egyáltalán felmerül egy hasonló rendelkezés meghozása.

KopaszMercis 2009.07.06. 13:12:54

sracok, 1000 evig nem lehetett allamuk, barbar nep nem csoda hogy meg annyira sem ertenek a civilizalt emberi normakhoz mint mi...

a balkan az elmult 5 evben atkoltozott delrol eszakra

ennyi

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.07.06. 13:13:47

Pár ezer szlováknak illene felvonulnia Pozsonyban, hogy kurvára elegük van abból, hogy a politikusaik az országuk vezetése helyett a magyarok csesztetésével vannak elfoglalva. Különben nagyon el fog csúnyulni a helyzet. Amíg ők nem szólalnak fel ez ellen, addig fog szaporodni itthon "az összes szlovák kapja be" álláspont.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.07.06. 13:14:32

Ha én most magyar állampolgárként átmegyek, és magyarul rendelek mondjuk egy révkomáromi étteremben, akkor mi van? Az angolul beszélőkbe is belekötnek? Nincs ez igazán átgondolva. Vannak egyes részei, amik hasonlítanak elfogadható rendelkezésekre (pl. a magyar reklámokban is kötelező a magyarítás), de összességében egyértelmű, hogy mi a rendelkezés VALÓDI célja. És az viszont szégyenletes.

phaidros 2009.07.06. 13:14:45

@KopaszMercis: pedig onnan átjőve sok szempontból nálunk kezdődött a balkán. Úgy látszik elirigyelték.

KopaszMercis 2009.07.06. 13:20:05

@phaidros:
nem ez tenyleg ilyen faszmericskelo buta torveny, fullosan a kisebbsegi komplexus es a találtgyerek fíling jön le belőle. Nekem semmi bajom a szlovakokkal ilyen faszsagokkal azonban civilizalt berkekben lejarajak magukat.. mint mi azzal, hogy Borat-ot megszavaztuk EP kepviselonek.

Ugy latszik a jobboldal mind ket orszagban verseng europa legsetetebb fasztarisznyaja cimert...

itoh 2009.07.06. 13:21:27

A MAGYAR POLITIKUSOK GYÁVASÁGA VEZETETT IDÁIG. A KÖVETKEZŐ LÉPÉSNEK ANNAK KÉNE LENNI,HOGY FELMODJUK A KÉT ORSZÁG KÖZÖTTI ALAPSZERZŐDÉST , MIVEL AZT A TOTOK MEGSZEGTÉK. UTÁNA LEHET TÁRGYALNI. BRÜSSZELLEL ÉS A TÖBBI ÁLSZENT NYUGATI ORSZÁGGAL NEM KELL TÖRÖDNI MERT ANNYIRA ÉRDEKLI ÖKET EZ AZ EGÉSZ MINT A TOTOK MOSTANI INTÉZKEDÉSE.

KopaszMercis 2009.07.06. 13:26:15

@itoh:
teso van a tabulator alatt egy billentyu
nyomd man meg
tenksz

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.07.06. 13:40:35

Svédországban ugyanezt megcsinálják a svédek a finnekkel. Egy gyárban megtiltották az ott dolgozó finneknek hogy anyanyelvüket használják, egy kisvárosi óvódában szintén megtiltották a finn nylevhasználatot a kurvára megértö rendes felvilágosult svédek.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.07.06. 13:43:42

Európa szégyene egy ilyen törvény.
Magyarország szégyene meg az ilyen itoh féle hörgedelmek...

Bélabá01 2009.07.06. 13:49:22

Elgondolkodnék azon, hogy vajon a magyar emberek hogy reagálnának arra, ha mondjuk egy községben cigányul beszélnének egymással az emberek, a községnév is cigányul lenne kitéve elé (a magyart esetleg elfújta volna a szél).

Lenne akkor vajon közfelháborodás, hogy a magyar nyelv a magyarok országában elsőbbrendű?

SÜN 2009.07.06. 13:55:25

JAN SLOTA MUST DIE !!!

Kentetsu 2009.07.06. 13:56:24

@itoh: még mindig a hétvégi könnygázadagodat adod ki magadból.Könnyeidtől nem látod mit írsz....ostobaságot...
Primitívségre , primitíven reagálni csak a primitív ember szokott....
De ettől függetlenül a nyelvtörvény elfogadása mélységesen felháborított,de igazából az aggaszt,hogy az egész unió ül a pici kis fenekén és még senki nem küldte el a P-be az egész szlovák ( csak igy Nemecsekesen ) parlamentet.Ha ilyet lehet az unióban,akkor szerintem a Magyar Gárdának is van létjogosultsága...bár az utána következő időszak akkor eléggé aggodalommal töltene el...

states 2009.07.06. 13:57:10

Magyarország egy önmaga által leírt, lenullázott érdekérvényesítésre képtelen ország. Ennek megfelelően bánnak velünk, ennek megfelelő helyet "vívott" ki magának Európa országainak, népeinek rangsorában. Így tekintenek ránk a szomszédaink is, csak a helyünkön kezelnek...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.07.06. 13:58:12

Teljesen elképesztő. Amennyire nyugatabbra nyelvi dologokat törvény egyáltalán szabályoz, az a kisebbségi nyelvek védelmében szokott lenni, nem fordítva. Ilyen pl Nagy Britanniában, hogy az állam által föladott álláshírdetésnek velsziül is meg kell jelennie, nem csak angolul, és nem csak Walesben.

bryan 2009.07.06. 14:05:05

@Bélabá01:
A legtöbb Magyarországon élő cigány magyar anyanyelvű, de ahol mondjuk az oláh cigányok vannak többségben és igénylik, hogy cigányul is ki legyen téve a táblájuk és az legyen felül, miért ne legyen? Nekem nem fájna. Ha egy kultúra vonzóbb mint a másik, akkor törvényszerűen ahhoz fognak asszimilálódni. A nyugati országoknak az lenne a dolguk, hogy a saját kultúrájukat vonzóbbá tegyék az adott országban élők számára, nem pedig, hogy a másik kultúra/nyelv használatát szankcionálják. Ez ugyanis kontraproduktív, mert a dacot (DAC-ot :) erősíti, ami nekem mint magyarországi magyarnak ugyan előnyös, de erről az előnyről inkább lemondanék.

budapest44 2009.07.06. 14:05:08

Lehangoló!
Most ha nem teszünk ez ellen valamit két gerneráció és elveszik a felvidéki magyarság!

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.07.06. 14:06:33

Az milyen gáz lesz, hogy az EU rá se fog bagózni erre a törvényre.

bryan 2009.07.06. 14:07:05

@bryan:
cigányul="cigányul"
Mielőtt valaki belekötne és elmondaná, hogy nincs cigány nyelv.

céerem 2009.07.06. 14:08:16

Alapjáraton nem vagyok "szlovák-utáló ember", de lassan kezd nagyon tele lenni a tudatom velük.
Az a baj, hogy mindig az kiabál, akinek a háza ég. Ha nekünk nem lett volna semmit nem érő picsányi kis országocskánk se 1000 éven keresztül, akkor mi is FÉLNÉNK, hogy ha VÉLETLENÜL lett, akkor azt esetleg elveszik. Bárakárkik. Pedig nem fogják, mert demokrácia van, meg EU, meg minden. Nem vesz senki semmit vissza, azok sem, akiktől erőszakkal csatoltak el olyan területeket, melyek hosszú ávszázadok óta az övék voltak és magyarlakta, magyar nevű, magyar kultúrájú települések. Mert ezen már túlvagyunk.
Nem vagyok híve a nacionalista mozgalmaknak sem, de az EU illetékesei mi a qrva ....ért nem tesznek valamit egy ilyen ügyben, ami alapvetően NEM "EU konform"???? Akkor kellett volna lépniük, amikor a magyar tanárt Pozsonyban letartóztatták, mert magyarul beszélt a diákoknak a várról, ahol a magyar ország-és rendi gyűléseket tartották évszázadoon keresztül...
A magyar politikusok fellépése sztem jó volt,én még ennyit sem néztem volna ki belőlük.
Jó reggelt EU!

gastro vazze 2009.07.06. 14:11:53

@Bélabá01: ki a szart érdekli, hogy mit karattyolnak a cigányok lováriul (mert amelyik beszéli, az hidd el használja is, de tényleg nem zavar senkit)?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.07.06. 14:12:45

@Bélabá01:
Legjobb tudomásom szerint a jelenlegi magyar törvények előírják, hogy vmilyen kisebbség által lakott régiókban az ügyintézésnek elérhetőnek kell lenni az adott kisebbség nyelvén is. Pl. lováriul, vagy beásul is.
Aztán a tv. végrehajtása meg már teljesen más tészta, nemtom igényelte-e ezt a lehetőséget bármelyik kisebbség is.
Szóval Mo-n egyáltalán nem korlátozzák a kisebbségi nyelvhasználatot, nem akarják megmondani, hogy pl. egy horvát nyelvű általános iskolában milyen nyelven szerepeljenek a földrajzi helyek megnevezései.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.07.06. 14:14:29

@Blassius:

Hogyan pontosan? Merthogy akadnak olyan munkaadók, cégek akik effélét csinálnak, semmit sem mond arra nézve ami a tárgyalt úgyben a kérdés. Az államról van szó, elnyomó törvény hozásáról. Létezik, hogy ne látnád a különbséget? A szlovák intézkedést igazolni igyekvő bejegyzésed egyszerűen nem idetartozó.

Miért akarsz megkeverni embereket? Te magad vagy megkevert?

céerem 2009.07.06. 14:19:18

Mit bánom én, ha cigányul, lováriul, akárhogyan ki van írva egy település neve, vagy ha használják a nyelvüket.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.07.06. 14:24:20

@Bélabá01: szerinted ma hogy beszélnek a cigányok egymás között? És miért is kéne, hogy ez zavarjon minket??

Ha neked is úgy kéne beszélni, akkor jogosan felháborodhatnál. És képzeld, sok helyen nem csak magyarul van kiírva most sem a helységnév, hanem horvátul, németül, szlovákul is. Sopronban most volt a német nemzetiségek hete és nem zavart senkit se, ahogy egy horvát bál se.

budapest44 2009.07.06. 14:26:22

A nagy MAGYARORSZÁG hagyta elveszni a területeit, szavazott a kisebbség "sorsáról", végignézi ahogy sárba tiporják leszármazottaikat, megalázzák Őket, és végül elszlovákosítsák az egész felvidéket!

a\' ördög 2009.07.06. 14:35:24

@Bélabá01: Te egy rettentő sötét ember vagy és addig nem kellene megszólalnod, amíg nem tanultál egy kis történelmet. Messze nem ugyanaz a két dolog. Ne hidd magad olyan nagyon okosnak szerintem!

srácz 2009.07.06. 14:39:53

Elkeserítő, hogy az ember azt hiszi (reméli), hogy ennél lejjebb a szlovák vezetők nem tudnak menni, és mindig tévedek. Most is szeretném ezt hinni, de félek, lesz ez ennél rosszabb is, bár rossz ebbe belegondolni is...

Mi lesz a következő: korlátozzák a munkavállalást, hogy bizonyos munkakörökben csak a magyarság számarányának megfelelő arányú dolgozó lehet magyar? Piros-fehér-zöld megkülönböztető jelztést kell majd hordaniuk a kabátjukon? A magyarok csak hátra ülhetnek a buszon? Munkatáborba zárják őket, majd jöhet a gázkamra?

Ne kerülgessük már a szót, miért nem meri kimondani egyetlen magyar vezető sem nagy nyilvánosság előtt: ez a SZLOVÁK APARTHEID!

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.07.06. 14:46:43

@srácz:

Ne haragudj, ez hülyeség! Ez a nyelvtörvény antidemokratikus, diszkriminatív, elnyomó, elfogadhatalan, de nem apartheid. Sőt. Nagyon örülnének ha az összes magyar átmenne szolvákba. Lelkesen ölelnék őket a keblükre. Úgy látszik átvetted az Izraelt gyalázóktól ezt az esetében is értelmetlenül használt kifejezést.

itoh 2009.07.06. 14:47:23

KENTETSU Te annyira hülye vagy, hogy még egy ilyen egyszerü szöveget sem tudsz értelmezni.

budapest44 2009.07.06. 14:48:44

@srácz: Ez az igazság! Már előre látom ahogy a hároméves kisfiammal pozsonyba sétálok és magyarul beszélgetünk, vagy véletlenül orvoshoz megyek majd úgy néznek ránk mint a véresrongyra!
Így volt ez gyerekkoromba is, aztán jött egy picit jobb és most úgy érzem itt a vég. Ilyen mélyről már nem tudom fel lehet-e állni segítség, összefogás nélkül.

bordi 2009.07.06. 14:57:32

A nyelv törvény olyan a szlovák nacionalistáknak mint bizonyos helyen kis mértekkel rendelkező gazdag férfiaknak a 7-es BMW. Kompenzál. Egyiknél a méret hiányokat másnál meg az ész hiányát kompenzálja. A határ mentén lakva gyakran találkozom (hol itthon hol a határ másik oldalán) szolvákokkal. Semmi baj, természetesen vagyuk egymás mellett. Kérdés, hogy a törvény változtat e ezen, szerintem (remélem) nem.

Pinainas 2009.07.06. 14:58:33

Én már rég nyaraltatnám a honvédséget a határon revíziós nótákat énekeltetve.

itoh 2009.07.06. 15:06:19

@KopaszMercis: Azért irtam csupa nagybetüvel, hogy az olyan fél analfabéták is megértsék mint te aki az ékezeteket sem ismeri.

itoh 2009.07.06. 15:14:40

@Kentetsu: Ha egy kétoldalú szerződést az egyi fél megszeg akkor a másiknak is joga van felmondani a szerződést.Ez egyszerü jogi tény. Ha te ezt primitivségnek tartod az a te bajod.

Silent Bob 2009.07.06. 15:14:58

@KopaszMercis: Azért mond valamit a tesó...

Bélabá01 2009.07.06. 15:15:26

@a\' ördög:
Köszönöm az elismerő szavakat a szellemi felvilágosultságom kapcsán.
A kérdésem az érzelmi hozzáállásra vonatkozott, nem pedig a történelmi indokoltságra.

Előtted szóltak igen konstruktív kritikával is rendelkező emberek, akiknek a véleményével maximálisan egyetértek, s építőnek tartom a beszélgetés szemszögéből ezen érvek megjelenését is. A tiédet nem annyira. Respekt bryan-nek, gatro-nak, vérszegény-nek és nyomasek-nek.

a\' ördög 2009.07.06. 15:27:58

Akkor is rossz példát hoztál, a két kisebbség helyzete és azok történelmi okai teljesen mások és hülyeség teljesen más természetű összehasonlításokkal vakítani a népet és azt sugallni, hogy aki nem ért egyet a nyelvtörvénnyel az véresszájú irredenta vagy csak simán hülye.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2009.07.06. 15:39:51

Megkérnék mindenkit a higgadt vitatkozásra mindenféle más kisebbségek emlegetése és személyeskedés nélkül. Köszönöm. :)

viks 2009.07.06. 15:48:48

Tudom, hogy pusztába kiáltott szó de soha nem felejtem el Magyarországnak, amilyen megalázó módon bánt velünk az idegenrendészeti évek alatt.

Nem az a szégyen, hogy Szlovákia hogy bánik a kisebbségekkel, hanem az, hogy Magyarország nem tudja megvédeni azokat.

Ki jönne egy olyan országból, mint Szlovákia élni egy olyan helyre ahol a primitivizmus és a gyűlölet uralkodik, akkor inkább az asszimiláció.
A szlovákok a világ legkedvesebb emberei és politikai szinten lépnek fel a jogaikért - egyszerű de kedves emberek, akik mindig jól bántak velünk.

Évekkel ezelőtt ezt adtam elő a kisebbségeknek, hogy ez így alakulhat, akkor is leszarták és most is leszarják, mert az emberek csak élni akarnak és talán Magyarországnak is le kéne szarnia, hogy mit csinál Szlovákia:

Ha már az elmúlt 40 évben leszarta az ott maradtakat !


Legközelebb 68ról írjál cikket - meglátjuk az hogy tetszik majd a nagyérdeműnek.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2009.07.06. 16:05:38

@viks: "Ki jönne egy olyan országból, mint Szlovákia élni egy olyan helyre ahol a primitivizmus és a gyűlölet uralkodik, akkor inkább az asszimiláció."

Ez ennél sokkal bonyolultabb, rengeteg szlovákiai magyar telepedik le Magyarországon - és sokan asszimilálódnak is. Az, hogy éppen milyen hangulat uralkodik Budapesten ebből a szempontból közömbös. Az már nem, hogy mennyire van gazdasági perspektívája a letelepedésnek.

"A szlovákok a világ legkedvesebb emberei és politikai szinten lépnek fel a jogaikért - egyszerű de kedves emberek, akik mindig jól bántak velünk."

Tisztelettel megjegyezném, hogy egy párhuzamos világban élhetünk. Anélkül, hogy nacionalistának tartanám magam.

"Legközelebb 68ról írjál cikket"

Ez egy jó ötlet, előbb-utóbb sor kerül rá.

guy 2009.07.06. 16:18:07

Még mindig nem látni egyetlenegy cikket sem arról, hogy konkrétan miről is szól a most elfogadott nyelvtörvény, de mindenki szidja. Persze, a 21. században ne lehessen nyelvtörvényt hozni, mert az csak a politikai "elitet" minősíti. Az embereknek a nehéz gazdasági helyzetben mindig kell egy ellenség, akit a pártok tálcán kínálnak - általában egy olyan kisebbséget, akit lehet szívatni.

viks 2009.07.06. 16:19:37

@Sárvári János: Talán kicsit személyesre sikerült ez a hozzászólásom - ezért elnézést.

Én itt élek Pesten - a világ minden kincséért sem mennék haza. Ez a történet harmadik szála.

Egyszerűen ha már arról van szó - hogy kisebbség, kiráz a hideg, annyi megoldatlan kérdés van - annyi tabutéma - dolgok, amikről nem beszélnek ott, dolgok amiről nem beszélnek itt.

Ha ezt a blogot ennek a témának szenteled, bizony életünk végéig lesz miről írni, mert gyakorlatilag olyan mint kisebbségi magyar politikai élet nem létezik megfelelő, objektív és pragmatikus keretek közt.

Tudod, amikor meglátom ezt a cimet, hogy szlovákiai nyelvtörvény, attól kezdek el rettegni, amit az ittlétem 10 en éve alatt tapasztaltam, hogy majd néznek birka szemekkel a magyarok és azt mondják: na nembaj a knédli ku*va jó és majd visszacsatolunk benneteket - ne féljetek.

Ez reflektálódik a magyar közéletben (de nem a politikában) - mint valami közösségi retardációs program, a magyar nemzet úgy éli meg a kisebbségi kérdést.

Én nagyon ki vagyok ábrándulva Magyarországból és ne haragudj de nem értek egyet azzal, hogy pusztán gazdasági okok miatt jönnek vagy mennek emberek. (Ez egy másik hatalmas téma - hol a haza, hol a szívem - ha van egyáltalán).

Én személyes tragédiaként élem meg ami itt történik és én ennyi év után már ámulattal nézek a magyar parlament épületére, mint a köztársaság szivére és ezért bizony megvetnek csallóközben (másik téma).

Ropogósabb lesz ez mint a pléboj blog - drukkolok János.

A dizájn esetleg lehetne piros csik helyett fenn fehér kék piros - egyszerű, emblematikus, ütős.

68 - gondolom találunk elég embert erre, édesapám komáromi srác volt - eleget emlegeti.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2009.07.06. 16:33:19

@guy: Sajnos nem volt időm pontosabban szétírni, itt van egy hosszú link: karpatiharsona.info/index.php?option=com_content&view=article&id=4901:mit-hoz-az-uj-nyelvtoerveny--&catid=41:publikaciok&Itemid=65

@viks: Ez a blog már létezik egy ideje, nem újonnan indult. Kinézetre toldozott-foltozott, olyan, mint a magyar narancs. Egy grafikus váltás tényleg jól jönne neki, ez a jövő zenéje.

Azzal a céllal indult, hogy a magyarországi magyarok is minél többet megtudjanak a Felvidékről, lehetőleg minél korrektebb információk alapján. Ha valakinek az jut az eszébe Szlovákiáról vagy a nyelvtörvényről, hogy határvisszacsatolás, vagy idióta szlovákok, akkor azzal nem értek egyet - de ez attól még egy vélemény marad.

Ami a népességmozgást illeti, nekem nincs olyan ismerősöm, aki pusztán érzelmi okokból települt volna át.

srácz 2009.07.06. 16:46:34

@A Nép - Te vagy!: Lehet igazad van még nem apartheid, de aféle tartunk... Eszem ágában nincs semmit a szélsőjobbtól átvenni, az izraeli-arab helyzethez még csak véletlenül sem hasonlítanám a Szlovákiában történteket, mert Izraelben például hivatalos nyelv az arab...

nem nemsiker_s 2009.07.06. 16:51:17

Trianon Trianon Trianon.
Ez azért történik velünk, mert akkor hagytuk magunkat . Defetista, individualista nemzet vagyunk. Megérdemeljük a sorsunkat.
Nem a szomszédaink viselkednek természetellenesen, hanem mi, a kis kultúrált, nem nacionalista, és nem irredenta gondolkodásunkkal. A seggüket fogják a szomszédaink kitörölni velünk.

bryan 2009.07.06. 16:54:50

@viks:
Mintha te sem tudnád hová tenni az identitásodat, ellentmondásokba keveredsz, nem csak sok magyarországi szlovákiai magyarokkal kapcsolatos hozzáállásával van baj, hanem a ti önképetekkel is sokszor. Amikor szlovákiaiakkal beszélek, mintha azok a sémák köszönnének vissza, amik a vidék-Budapest ellentétben szoktak. Legtöbbször az a hiba, hogy nem ismerjük egymást eléggé. Sokszor egységes tömbként látjuk a másik felet, ami hiba. Tényleg vannak ilyenek akik "majd néznek birka szemekkel (...) és azt mondják: na nembaj a knédli ku*va jó és majd visszacsatolunk benneteket - ne féljetek." De akinek kicsit több rálátása van a dolgokra az nem ilyen.

kacsa. 2009.07.06. 16:57:19

@Fedor: Voltunk a révkomáromi piacon. Csak a kínai boltos nem tudott magyarul, de egy (az akcentusából ítélve) szlovák fordított nekünk. A dédanyám magyar létére tudott tótul, mert a falujában (ami ma is Mo-hoz tartozik) több szlovák is élt. Egyiküknek sem derogált, hogy a másik nyelvén szólalt meg. Szerintem régen gáz, ha meg akarják szabni, hogy ki, milyen nyelven szólalhat meg... A lényeg, hogy megértsék egymást.

Chrysippos 2009.07.06. 16:57:48

Valaki írhatna több konkrétumot erről a törvényről.
Mi van most?
Például egy német turista köteles szlovákul intézni a hivatalos ügyei?

Chrysippos 2009.07.06. 17:40:42

@Sárvári János: Elolvastam a linket, de még van egy csomó megválaszolatlan kérdésem.
Pl ha a VW egyik német főnöke németül jelentést ír a központba akkor a Pressburg mellé szlovákul is ki kell írni hogy Bratislava?

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2009.07.06. 18:02:09

@Chrysippos: Ez a legjobb része az egésznek. Nem tudni. A törvény értelmében a "nyilvános érintkezésben" kötelező a szlovák nyelv használata, ugyanakkor senki sem tudja, mit is jelent ez. A szlovák jogrendben nincs pontosítva, mi számít nyilvánosnak.

Ettől kezdve jóindulat kérdése az egész. Ha egy orvos idegen nyelven beszél egy turistához, ha egy cég idegen nyelven vezeti a belső dokumentációját, az jogi értelmezés kérdése, mennyire nyilvános.

Hivatalosan semmi akadálya nincs annak, hogy megbüntessék a németül jelentést író céget, persze valószínűbb, hogy senki nem találja majd "irritálónak" ezt a gyakorlatot és feljelentés sem lesz. Az már más kérdés, hogy egy magyar dokumentációt vezető cégnek mennyi haragosa van és vajon születik-e feljelentés...

bryan 2009.07.06. 19:11:18

@Sárvári János:
Az alkotmánybíróság már átengedte a törvényt? Nem tudom ez hogy működik Szlovákiában. Ha igen, akkor tök jó kis próbapereket lehetne indítani. Biztos van valami szlovák TASZ-szerű szervezet ami felvállalna valami ilyesmit. Jó lenne többet hallani a magyar sajtóban a szlovák liberális jogvédő szervezetekről, mert ide Magyarországra mindig csak a Slota féle barmok híre jut el, ami szerintem elég gáz.

viks 2009.07.06. 22:03:02

@bryan: Nyilván - kiolvashatod az írásomból, hogy egyáltalán nem vagyok elragadtatva kisebbségektől. Mindenféle pesti tyuxar x nek elmondanak és köpdösik előttem a Magyarságot, fel sem fogják, hogy a sajátjuk. Eltévelyedve, még mindig kapom, hogy a kettős állampolgárság - bezzeg (holdkór).

Tudod, azt utóbbi idők nagy divatja lett azt mondani, hogy áh hát ez nem minden magyar mert van más is.
Hát Bryan - nyilván van más is - nem ma jöttem le. Egyszerűen egy országban - ahol előretör a szélsőjobb - egy kényelmes többség pedig a demagóg jobbközép felé húz mert képtelen kitermelni egy felelős politikai réteget (stb nincs vége), igenis lehet általánosítani.

Sztem ez a de nem mindenki ám, elég gyengécske bárhol. Nem mindenki de elég sokan. Így megfelel?

Identitászavarhoz pedig nem kell külföldig menni - ma minden második magyar elgondolkodik rajta, hogy szégyellje-e, hogy ebben az országban él.

@Sárvári János: Csak remélem, hogy humorból kezel le itt mindenki engem ;) Hát elég visszanézni az írásokon a dátumokat - nem mai gyerek a blog. Bár nem igazán tudom, hogy ennek mi köze a tényhez, hogy 3 csik kerüljön fel (öreg blog lehet ronda?) ;)

Grafikus vagyok, ezért mondom - nem kell oda sok - a trikolórban segítek szívesen.

Egy tény közléséhez a marketing is kapcsolódik - a ronda de informatív az egy téveszme. Ami jól néz ki, az jól működik.

KopaszMercis 2009.07.07. 12:09:25

@budapest44:

" Őket, és végül elszlovákosítsák az egész felvidéket!"

*facepalm*

*headdesk*
*headdesk*
*headdesk*
*headdesk*

szolvákosíCSÁK

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2009.07.07. 16:36:00

@viks: Ha lekezeltelek, nem szándékosan - mindössze úgy értelmeztem a hozzászólásodat, hogy először találkozol a bloggal és újnak véled. Bocs.

bryan: az elnöki aláírás és a bírósági körök csak most következnek

KopaszMercis: sárga lap

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.07.07. 18:18:41

@Blassius: a finn-svéddel kapcsolatban, noha nem ez a téma, de ugyanúgy Skandinávia. Norvégiában a lappoknak külön parlamentjük van, szóval van jó példa is nyugaton.

Kentetsu 2009.08.12. 20:38:43

ITOH:
A helyzet az,hogy nem a szövegedet tartom primitívnek,hanem te magadat ....
ennyi
süti beállítások módosítása