szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Kormány_csinál_reform

2008.03.13. 08:27 Sárvári János

Nagyon ritkán születik olyan bejegyzés, amit személyes érzelmek motiválnak. A mostani cikkecske apropója, hogy a magyar közvélemény (és sajnos a politikai elit) a félig-meddig megvalósított, majd népszavazáson elbukott "reform"-ot követően szemmel láthatóan nem érti a lényeget. A reform nem a vizitdíj, a tandíj, a rendszerből kieső húsz hatvanmilliárd forint, vagy az egészségbiztosítók által kizsigerelt anyóka.

Néhány kilométerrel feljebb az elmúlt öt évben több-kevesebb sikerrel végbevitték a kötelező változtatásokat leküzdve a mečiari örökséget. Szlovákia mindössze tíz év alatt a posztkommunista államok fekete bárányából sikerországgá vált. Tovább árnyalja a képet, hogy az óriási, több, mint tíz százalékos gazdasági növekedést egy mindössze három éves szakasz alapozta meg 2003 és 2005 között. Ebben az időszakban a kormány gyakorlatilag az összes fontosabb szektor átalakítására kísérletet tett.
A szlovák politikus nem jobb, mint a magyar. Sikkaszt, részegen vezet és hazudik, mint a vízfolyás. A reformok ügyét ugyanakkor szakemberekre bízza, nem szól bele a munkájukba és nem próbál lobbizni valamelyik érdekcsoport ügyében (vagy ha meg is próbálkozik vele, az orrára koppintanak).

A magyar "reformok" további furcsa tulajdonsága (fogadjuk el, hogy az egészségügyet és az oktatást ténylegesen megpróbálták megreformálni), hogy egyáltalán nincsenek összehangolva. Nem elég, hogy nem sikerül kommunikálni a a változások lényegét a közvélemény felé, de a pártokon belüli civakodások aláássák az intézkedések egységét és ideológiai koherenciáját. A szlovák reformokban egységes koncepció van. Gyakorlatilag egy nagy intézkedésről beszélünk, az egységes filozófia ágazatokon belüli lecsapódásával. Ha valaki ismeri egy reform játékszabályait, akkor bizony az összessel tisztában van.

I. Reform, nem változtatás - Nem három törvényszabályhoz kell hozzácsapni egy  speciális esetekben érvényes negyediket, hanem teljesen új szabályokat alkotunk a régiek helyett
II. Minimális szolidaritás - A rendszerben alig találunk szolidáris elemeket. Helyette az egyenlő bánásmód és a mindenkire érvényes egyenlő szabályok filozófiája lép életbe, ami független a vagyoni helyzettől.
III. Egyszerűség - Közérthető megfogalmazás, a hatás és a következmények egyértelmű levezetése.
IV. Nincs kivétel - A kivétel megöli a reformot. Ha életbe lép egy intézkedés, megszűnik az összes korábban adott kivétel, korlátozás, megszüntetve ezzel a mutyizás legapróbb lehetőségét is.
V. Kölcsönösség és lavina-effektus - Mindegyik kis reform sikere erősíti a másikat a kölcsönösség jegyében. Tíz szabályt majdnem annyira könnyű megváltoztatni, mint egyet, ha megvan a közegben a szükséges politikai akarat.
VI. A következmények beható ismerete - Szakemberek bevonása a folyamatba és az összes várható következmény mérlegelése - a közvetlen pénzügyi következmények sokszor jóval kevésbé fontosak, mint a társadalmi hatás.

A fenti pontokból egyértelműen látszik, hogy a szlovák reform csőliberális. Érdekesség, hogy a konzervatív-liberális kormány közreműködésével sikerült megvalósítani - lám, létezik ilyen is. További unikum, hogy az alapkoncepció már a 2002-es választások előtt készen volt, a régi-új kormány pedig azonnal belevetette magát a munkába. Tette ezt mindezt abban a tudatban, hogy az eredményekre legfeljebb két-három év múlva lehet számítani. Ironikus, hogy a nagy lendületben egy kísérlet elvérzett a parlamentben, az oktatási reform. Pontosan a tandíj kérdésén - a többi intézkedés hatását látjuk az ország egyedülálló gazdasági mutatóin.

Ennyire egyszerű az egész. Tényleg.


A jövőben kicsit részletesebb, objektívabbnak szánt írások jönnek az egyes ágazati reformokról. Kezdetnek itt van ez:
 http://szlovenszko.blog.hu/2008/02/13/reform_szlovak_modra

75 komment

Címkék: gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr5377354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pyf325 2008.03.13. 10:51:32

"A reformok ügyét ugyanakkor szakemberekre bízza, nem szól bele a munkájukba és nem próbál lobbizni valamelyik érdekcsoport ügyében (vagy ha meg is próbálkozik vele, az orrára koppintanak)."

Mi pont itt vérzünk el. Tök mindegy, milyen színű kormány van/lesz, ez a garnitúra, a mai szereplők erre alkalmatlanok. Újak pedig még a láthatáron sincsenek.
Magyarország most ismét kiemelkedőt fog produkálni. Csak sajnos ezúttal nem elismerni fogja mindezt a nemzetközi közvélemény, hanem elrettentő példaként oktatni.
Szép siker.
És a józan eszűek, a gondolkodó emberek kénytelenek tehetetlenül végignézni, ahogy velük együtt elsüllyed a hajó.

Hal-kan 2008.03.13. 10:52:51

Te haver, ezért nagyon le fognak téged komcsizni az itthoni magyarok :)))
vagy inkább: :(((

Pyf325 2008.03.13. 10:53:12

Hm... Életemben először ELSŐ voltam egy blog-on. De semmi különöset nem érzek, mi ebben a jó? :o)

butcher51 2008.03.13. 10:55:44

Ez egy nagyonjó írás

serteperte 2008.03.13. 10:56:35

Vizitdíj meg tandíj nélkül is lehet reformot csinálni. Csak előbb abba kéne hagyni a lopást.

pan77 2008.03.13. 11:07:22

Ezt hívják józanságnak. Gratula, jó írás!

pan77 2008.03.13. 11:08:45

Ja, és maximálisan egyértek vele, hasonlóként vélekedem én is! Nem vagyunk egyedül... :-))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.13. 11:10:52

hehe

Szakértőkről beszélni Magyarországon... :)

Bakker, ha itt egy szakértő azt mondja, hogy lefelé esnek a tárgyak, akkor jön egy ellenérdekelt szakértő, és arról kezd beszélni, hogy ez csak valami trükk, és hozzánemértés, különbenis Gyurcsán hazudik, vagy Orbán náci.

is 2008.03.13. 11:11:29

hát nálunk megkérdezték az (egészségügyi) szakmát: a RET-ek javasolhattak volna kórházkapacitást. nem tették. és ez csak az utolsó lépés. Magyarországon az elmúlt 18 évben az egészségügyi szakma csak befeszülni tudott. van, amit ennek ellenére sikerült megcsinálni, és van, amit nem. többet nem, mint igen, és ezt unta meg 2006-ban a kormány.

az oktatásügyet megkérdezték: az oktatási kerekasztal, vagy mi a neve egyértelműen le is írta: a tandíjat támogatja. mi lett belőle? elsöpörtették.

és aztán jönnek a lopásos szöveggel. nem az a baj vele, hogy nem lehet ezt naponta 100-szor elmondani, meg tojások dobálni, meg bárkit elkergetni. hanem hogy ezt belekeverik a reformba. és innen jön a zavaros, meg azok a poitikai erők, akik ebben halásznak. most bizony elkergetés címén jól bemutattunk Magyarországnak, itt ismét 6 évig nem lesz semmi. semmilyen, de semmilyen alternatív javaslat nincs (a benyújtott áltervezetet az önkormányzat visszaállítására most hagyjuk). ez csak rombolás, és semmi más.

sztrelnyikov 2008.03.13. 11:14:34

Hal-kan: te vagy a komcsi. Ez az írás zseniális.
Ha ti nem tartjátok mély-magyarnak vagy nácinak, akkor van közös platform.

Kruger Papa · kruger.blog.hu 2008.03.13. 11:16:26

Sajnos a magyar és a szlovák reformok különbsége = végtelen.
Nálunk nincs reform, csak taknyolás.
Addig mindenki egyetért, hogy valami változás kell, sőt abban is hogy az ne az ő területét érintse. Esetleg csak annyiban, hogy valamit gyorsan hazavihessen.
Na így nem lehet reformot csinálni - nem is sikerült.

Kellene hozzá némi politikai bátorság és a hazáért való elkötelezettség.
Meg ezt, ahogy helyesen írtad, érthetően el is kellene mondani a jónépnek.

68nyara 2008.03.13. 11:22:47

Azért Szlovákia esetében én nem lennék ennyire optimista. Mintha most kezdenének mutatkozni annak a jelei, hogy nem is annyira rózsaszín ott sem minden. Az igaz, hogy a reformhoz arra lenne szükség, hogy egy világos, tiszta koncepció mentén, legalább kis egyetértéssel tudjunk haladni egy adott cél felé. Itt a fő gondot az okozza, hogy egyik volt kgst ország esetében sem rakódik rá egy akkora adósságállomány a többi problémára mint nálunk. Ami azért jó fejség, mert mindenki emlékezhet rá, hogy mikor 1989-ben Kupa Mihály bevallotta, hogy 22mrd dollár az államadósság, az eléggé váratlanul érte az embereket. Érdekes kérdés, hogy ez az adósság akkor hogyan jött össze? Ugye azt mindenki vágja, hogy hitelekből volt jólét magyarországon...na ez részben igaz is, de. De azt is tudjuk, hogy volt még két indok, az egyik, hogy nekünk adtak kölcsönt, mi be tudtunk lépni a világbankba, de pl. a SzU nem, és érdekes módon a hitelek jó része nem is nálunk landolt, mi csak felvettük. A másik, hogy volt egy tudatos taktika is az akkori nyugat részéről, a keleti blokk eladósítására, amivel prímán lehetett gyengíteni az itteni rendszert hosszútávon. Na ezekről a dolgokról azóta kevesebb szó esik. "Könnyű", de mindenképpen könnyebb úgy fejlődni, hogy a valamikor befolyt pénzeket más fizeti vissza. Ha én felveszek egy rahedli pénzt, és a szomszéd kölcsönkéri tőlenm a nagyrészét, majd elegánsan elfelejti, nekem meg marad az adósság, akkor minimum rossz felhangajai lesznek a későbbi sikersztorinak arról, hogy a szomszéd milyen remekül tud gazdálkodni, milyen ügyesen vett új házat, kocsit, szb. magának.

serteperte 2008.03.13. 11:23:06

Ha azt mondják, hogy oké, kórházért, szakorvosiért nem kell fizetni, mert oda nem jószántából kerül az ember, de vizitdíjat kelljen fizetni (sok nyugdíjas programjának része az orvos felkeresése, feltartva a komolyabb esetekkel érkezőket) cserébe csökkentjük a TB elvonást, akkor az nem fog olyan illúziót kelteni, hogy ez csak egy lenyúlási kísérlet. Egyébként inkább a táppénzcsalókra kéne koncentrálni. Elővenni a leszázalékoltakat, hogy ténylegesen indokolt volt e.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.03.13. 11:25:17

"Addig mindenki egyetért, hogy valami változás kell, sőt abban is hogy az ne az ő területét érintse"


szerintem itt az alapveto batorsag. hogy senki nem ert ebben egyet. Vagyis van aki egyet ert, de a tobbseg nem. Nezd meg csupan az eddigi eredmenyeket, amik vasarnap szulettek...

"Kellene hozzá némi politikai bátorság és a hazáért való elkötelezettség."

Jol vagy? Ciklus kozepen? Mikor el kell kezdeni az igergetes politikajat, hogy a hatalmat megtartsak/megszerezzek? Ez a szanalom itt. A hulye ellenzeknek teljes mellszelessegel ki kellett volna allni a valtozasok mellett. Nem arrol kellett volna szolnia a ket evnek, hogy mongyonle meg csinaljunk tuntetest.

Ha az ellenzek osszefogott volna es dolgozott volna - ovodas kivonulas helyett - a kormannyal, letett volna valamit az asztalra. Nem csak mocskolodast. Azt mondhatta volna 2010-ben: igen, megcsinaltak, de VELUNK!!! Es isten bizony, rajuk szavaztam volna. De nekem egy olyan politika, ami arrol szol, hogy a masik fel mekkora egy szar, illetve, hogy ki hogy csal, es kivonulok a munkahelyemrol [en probalnam meg, masnap nem kene jonnom], az nem kell.

Ezert semelyikre nem fogok szavazni. Ha lesz valami uj politikai ero - akar magyar garda - ok kapjak a voksomat, mert ezek nem erdemelnek semmit.

Sajnos ez az orszag eluszott, le a klotyon. A romanok megeloznek, a szlovakok mar regen megeloztek. Mi jon most? Az albanok is rank vernek par kort? Csupan mert ott van osszefogas, nalunk meg csak egymasra mutogatas es hiszti van? Erosen gondolkozok, hogy felvallalom a kisebbseg sorsat, es elhuzok erdelybe, vagy felvidekre. Mert ott nagyobb az osszetartas, mint itt.

tanár úr 2008.03.13. 11:26:05

Könnyű a szlovákoknak ..nem termelt ki a a rendszerváltás ilyen kis gonosz állandóan kampányoló
Orsós törpét! ---minden arról szól mindent ,megpróbál csak őt szeresse mindenki és egy párt legyen ..aki vele van az magyar, aki meg nem,.... az nincs......nah ez a baja Magyarországnak!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.13. 11:26:39

János: itt nem reform volt, hanem pénzbehajtás. tök jó az öngondoskodás, az egyenlő szabályok, a kivételek minimalizálása, csak nálatok pl van hozzá egykulcsos adó, ami lehetővé teszi, hogy legyen miből öngondoskodni.
itt is vannak szakértők, csak a házban fogják a papírt, kitörlik vele a seggüket, és úgy fogadják el, ami aszövegből még látszik a szartól.
most mondott le a gkm egyik szakállamtitkára, nem túl burkoltan megfogalmazott véleménnyel arról, hogy mi történik egy szakmai javaslattal azután, hogy kikerül a kezükből.

kenyszerjogasz 2008.03.13. 11:27:56

csak hogy ne legyek komcsi: bárcsak megmaradt volna valahogy a horthy rendszer. (minus numerus clausus)

akkor a mai "csendes többség" abban nőtt volna fel, hogy az állam max a rászorulókon segít és minimálisan. hogyan épült akkoriban korház? egyházi vagy civil kezdeményezésből, téglajegyekből, postai dolgozók egészségpénztárából...(több "biztosító", hoppá)

gulyáskommunizmusban nőttünk, ahhoz vagyunk szokva. az állam oldja meg, az állam gondoskodjon, és ha gond van, naná hogy mert ők lopnak (orbángyurcsány, mindig mindegy)

a lopást nem lehet megszüntetni ukmukkfuck. (kriminológia). több tíz éves (félek hogy keveset írok most) kitartó nevelő munka kell hozzá, amit persze az államtól várunk el.

amit gyorsan lehetne: minél kevesebb hatáskört biztosítani a kétoldalúan lebénult elitünknek.

követelek katolikus egészségbiztosítót, meg postásat. állam által hitelezett tandíjat, amit akkor is kifizet az ember ha diplomázás után kihúz írországba dolgozni és adót fizetni, és sose látjuk többet.

le kell építeni ezt a velejéig rohadó államot ameddig csak lehet. ha pedig építeni akarunk, akkor minden tíz falu álljon össze, és építsen amit akar.

kadarnepe 2008.03.13. 11:30:30

"II. Minimális szolidaritás - A rendszerben alig találunk szolidáris elemeket. Helyette az egyenlő bánásmód és a mindenkire érvényes egyenlő szabályok filozófiája lép életbe, ami független a vagyoni helyzettől."

Erre kellene már ráeszmélni itthon is. A valóban szegény nyugdíjasokat és a munkára tényleg alkalmatlanokat segélyezni kell, ebben szerintem nincs vita. A "legyünk mindenkivel szolidárisak" elv nagyszerű eredménye a magyar gazdaság: az embek átlagosan 56 éves korukban elmennek nyugdíjba, utána persze még dolgoznak (mi motiválná őket az állásban maradásra?). A cigányság integrációja is egy szép kudarcos történet. Nem elég, hogy sokaknak nincs képzettsége és munkája, de az elkövetkező generációkat is így nevelik (pedig ebből a helyzetből csak az oktatással lehetne kitörni). A másik oldal, hogy az a néhány millió szerencsétlen aki adózik, arról a huszadik bőrt is lenyúzzák a "szolidárisnak kell lenni az elesettekkel!" szlogenükkel. Itt kérem van 13. havi nyugdíj, de sok dolgozónak nincs 13. havi fizetése. Mókás, hogy egy 70-80 kHUF-ot hazavivő tesco pénztáros is szolidarizál az esetleg 100 kHUF-ot kapó nyugdíjassal! :-(

Fel kellene már ébredni, a világban körülnézve jól látható, hogy a túlzásba vitt szolidaritásnak mi az eredménye: elég csak összehasonlítani az angolokat és a franciákat.

tanár úr 2008.03.13. 11:33:03

Akkor lesz csak igazán szar a helyzet amikor az Orsós Orbán hozzájut az EU-s pénzekhez amire vágyik és remeg érte :)))nah majd meglátjátok!!!!!!
AZ ezüsthajó, Heppy end..kismiska lopó intézmény volt ahhoz képest ami majd lesz itt!::Csak válasszátok meg!

kisbalázs 2008.03.13. 11:33:21

Kedves mindenki!

Nekem csak 1 kérdésem lenne. Nem lehet, hogy ha az OECD államok közül minket súlytanak a második legdurvább adóterhek, akkor nem még többet kéne lehúzni az emberekről, hanem esetleg strukturális változásokat eszközölni? (Természetesen ha egy ilyen folyamatot indítana el bármely kormány, akkor boldogan vállalnám az esetleges reformokkal járó állampolgári költségeket. Na de itthon mint ha nem ez menne.)

kisbalázs 2008.03.13. 11:37:11

azaz sújt... (na ez a gáz)

68nyara 2008.03.13. 11:40:12

tanár úr! ha nem vetted volna észre ez eddig, egy többé kevésbé politika mentes beszélgetés volt, normális(abb) hozzászólásokkal. Menj el egy kocsmába, azt ott oszd az észt, és akkor lehet, hogy sikered is lesz, vagy megvernek, de mindenképpen mi jobban járunk.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.03.13. 11:41:48

Igazad van. Az a baj a magyarországi reformokkal, hogy
- a kormánynak nincs átfogó koncepciója, reformmal a reformokért hangulata van az egésznek,
- totálisan az ellenkezőjét ígérte annak, amivel próbálkozik,
- s még ezt is dilettáns módon teszi: átalakít - megszív - visszaalakít.

68nyara 2008.03.13. 11:42:37

kisbalázs: dehogynem, mindenképpen struktzurális átalakítás kell, de nem csak az adózás/támogatás terén. Magyarországon egész egyszerűen rossz a gazdaság szerkezete, ezen kell először változtatni, de ez nagyrészt a mindenkori kormány elhatározásán is múlik. Pont az EU támogatási rendszer értelmes felhasználásával, akár eleinte állami megrendelésekkel lehetne ezt a folyamatot elkezdeni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.13. 11:44:15

kenyszerjogasz

Szép meg jó a többiztosító, akkor, amikor a gyógyszerek, meg a kezelések olcsók.
Amikor a diagnosztika abból áll, hogy megnézzük a torkát, megtapogatjuk a hasát, belevilágítunk a szemébe, esetleg kalapáccsal csapkodjuk a térdét, nem pedig vérképet-vizeletetröntgent, CT-t meg egyéb high-tech cuccokat használunk.
Vagy a műtés arról szól, hogy szétszedjük és összerakjuk a pácéenst és max vért adunk hozá az helyett, ami kifolyt, és nem pedig arról, hogy beleszerelünk 2 kiló titánt, shuntöt, vagy efféle dolgot.
Vagy a gyógyszereket a patikus állítja elő, és max penicilint adnak, mert az használ.

Szóval az, hogy majd több biztosító (ilyen postás-vasutas szintü), egyszerűen működésképtelen, mivel nem méretgazdaságos.
Vagy, ha a biztosítók árulják egymás között a szolgáltatásokat, az pedig nagyon drága lesz _nekünk_.

68nyara 2008.03.13. 11:48:49

Turul_2k2: a dolog azért is alakult így, mert van egy elég széles réteg, akiknek nagyon komolyan a zsebére megy a reform. Ez a réteg nem érdekelt abban, hogy igazi reformok legyenek. (Nem bal-jobb oldalról szól a mese). Gondoljatok bele, mekkora háttere lehet egy olyan parlamentben a komoly változtatásoknak, ami tele van polgármesterekkel, cégtulajokkal, igazgató tanácsi tagokkal. Mennyire fognak bármit támogatni, ami akár csak rövid távon megkurtítja őket?

kadarnepe 2008.03.13. 11:55:18

kisbalázs 2008.03.13. 11:33:21

A dolog érdekes, mivel ha az egész társadalmat nézzük, akkor átlagosan nem nagy az elvonás, ha a dolgozókat akkor viszont durva! Olvastad Bokros cikkét? Pont ilyeneket magyaráz benne (nekem nagyon tetszett):
www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0809&article=2008-0302-2044-38EGSP

Pont ez az, hogy a túlzott szolidaritás igazságtalan...

kisbalazs 2008.03.13. 11:56:13

68nyara: Én is abszolút így látom.
ld: A francia mezőgazdaság vajon hogyan tud évente (ilyen fejlettség mellett) ekkora EU-s agrártámogatásokat leakasztani...
És lehet fikázni a franciákat, de azt el kell ismerni, hogy olyan politikai, gazdasági infrastruktúrával rendelkeznek, amivel kevesen büszkélkedhetnek. A szlovének példája pedig tökéletesen rámutat, hogy nem csak a nagyhalak érvényesülhetnek. Csak hát kéne egy nagytakarítás itthon.. Főleg a fejekben.

kenyszerjogasz 2008.03.13. 11:58:08

@tanárúr

és ha orbán (aki ha cigány, akkor mi van? választó és választható) lop, az mennyiben igazolja hogy a mieink/tieitek lopnak?

tele a /!%"+szom azzal a mentalitással hogy "jó, lopunk és antik vagyunk de ők sokkal jobban."

szart nem lehet szarral tisztítani.

@kolbászoszsömle

már most is van több biztosító. egész pici biztosítók tudnak olyat nyújtani, hogy havi 10-20ezer pénzért a segged kinyalják ha gond van.

én szeretném, ha a járulékom egy részéből egy szolidaritási alapot finanszíroznék a RÁSZORULÓKNAK a többit pedig a személyemre szabott biztosítási feltételekkel kezelt számlámra tennék, amivel látnám, hogy mi történik.

nekem már nem lesz állami nyugdíjam, és örülök neki...

Pyf325 2008.03.13. 11:59:08

Nem lenne itt semmi baj az adókkal, és csökkenteni is lehetne őket, de csak akkor ha mindenki (aki erre kötelezve van) adózna. Bizonyára sokan tudják, hogy idehaza milyen kevés ember tart el milyen sokat. Így nem csoda, ha még ilyen magas adó- és járulékterhek mellett sem folyik be annyi a kasszába, amiből finanszírozni lehetne egy elfogadható szintű működést.
(Ez már fölvethetné, hogy csak az szavazhasson bármilyen, bevételt/kiadást érintő kérdésben, aki ténylegesen adózik, tehát pénzeli a rendszert. De ez a fajta cenzus egy utópisztikus gondolat. Sajnos.)
Így adócsökkentésről álmodni sem lehet, mert már így is túl kevés jön be. Ráadásul a közalkalkalmazottak seregeinek adója nem is igazán számít, hiszen az ő esetükben az állam a pénzt az egyik zsebéből a másikba teszi, nem igazi adóbevétel.

Tehát amíg nem vállal mindenki szerepet a rendszer finanszírozásában, addig mi a jó francról beszélünk?
És szerintetek erre mennyi esély van a következő 30 évben?

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2008.03.13. 12:00:48

68nyara:
"van egy elég széles réteg, akiknek nagyon komolyan a zsebére megy a reform."
Nos, nem. Mármint a szlovák reform egyik érdekes sajátossága, hogy a szolidaritás eltörlésével tulajdonképpen a gazdagoknak kedvez (nincs progresszív adó). Ami bizonyított, hogy ez a réteg mégiscsak rendszeresebben adózik, nem csal a tb-járulékok elszámolásánál, stb., ha tiszták a játékszabályok. Ha nincsenek kivételek. Ha nincs értelme ügyeskedni. Az adóreformról bővebben is írok majd, az egy gyönyörű példa erre.

mufurc 2008.03.13. 12:02:12

"Mókás, hogy egy 70-80 kHUF-ot hazavivő tesco pénztáros is szolidarizál az esetleg 100 kHUF-ot kapó nyugdíjassal! :-("
Ja! Ha a meg nem kapott jövedelmét nem az ilyen okosok oktatására költötték volna, hanem szépen befektethette volna, akkor most olyan nyugdíja lenne, hogy nem lenne kénytelen dolgozni.
Az meg zseniális, hogy tiltsuk meg nekik a munkát, nehogy valamennyire is beszálljanak a nyugdíjuk költségébe.
Bezzeg amikor kell a zseton, a segítség a kocsihoz, lakáshoz, akkor már nem is baj, hogy dolgozik az a dög nyugdíjas...

kenyszerjogasz 2008.03.13. 12:03:28

félreértés ne essék: EZ a kormány ne csináljon új eg.bizt. rendszert. erre a krományra a kutyámat nem bíznám egy sétáltatás erejéig, ha lenne.

le kellene ülni, és konszenzusra jutni. ez a kérdés évtzedekre meghatározó, nem lehet 4 évenként oda-vissza csinálni.

ki kéne vonni a mindenkori kormány hatásköréből....valahogy :(

68nyara 2008.03.13. 12:04:31

kadarnepe: olyan nincs, hogy ha a dolgozókat nézzük, magyarországon, az előírt elvonás hatalmas, nagyobb mint bárhol máshol (tessen békénhagyni a kivételekkel, tudom, tudom Svédország, de az kicsit más tészta). A kibújások jó része pont e miatt keletkezik. A másik része meg a miatt, hogy Magyarországon a munka alóli kibújás hatalmas méreteket öltött. A legalacsonyabb foglalkoztatási mutatóink vannak. EZ félelmetes. Nem a korai nyugdíjbamenetellel van a gond. Azzal, hogy van egy hatalmas réteg aki soha nem dolgozott, és ez a réteg újratermeli magát. Mert megteheti, mert kap olyan támogatásokat, amelyekből ezt megteheti. Vannak értelmes támogatások, pl. támogatom a családokat (a hogyanon lehet vitatkozni persze), vagy támogatom az elmaradott térségek cégalapításait. De nem támogatom az otthoni döglést, a feketemunkát+munkanélkülit. Na ha valamire, akkor én ezekre szállnék rá. (Meg persze kapásból a nagy fekete autóban ücsörgő, láthatóan "vállalkozó" huszon-harmincon éves emberkékre, azoknálk kapásból vagyonvizsgálat évente, öt évre visszamenőleg, az utolsó gyűrű szintjéig)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.13. 12:08:26

kenyszerjogasz

Azok az egész kicsi biztosítók azért tudnak indenféle dolgokat nyujtani Neked, mert kapacitást vásárolnak a szolidáris alapból beruházott cuccokból.

Hányszor kell évi 100-200e forint befizetésést elérni ahhoz, hogy egy felszerelt kórházad legyen, személyzetestől, és közben ne csökkenjen a tőkéd?
Magyarán ami fedezi ennek a többmilliárdos beruházásnak a törlesztőrészletét, kamatait?

A nyudíj egészen más dolog, annak a korszerű szinvonalu biztosítása reálértéken nem változott sokat azóta, amióta kitalálták.

68nyara 2008.03.13. 12:18:33

mufurc kire gondolsz amikor azt írod, hogy ilyen okosok?

aTony 2008.03.13. 12:18:39

Néhány eltérés

1. Azért mi nagyobb ország vagyunk
2. Mindenkit utálunk
3. A kommunistákat is, meg nem is
4. Minden szakértő a szociknak árt

Nem szakértői javaslatom:
Mindenki menjen haza, szépen csendbe és dögöljön meg (ez ócsó és hatékony, nyugdíjasoknak + kötelező).

Várom a díjjazás!

68nyara 2008.03.13. 12:20:08

Sárvári János: Azt hiszem félreétettél, én nem a Szlovák, hanem a Magyar parlamentről beszéltem

kadarnepe 2008.03.13. 12:20:43

mufurc 2008.03.13. 12:02:12

Én csak azt mondom, hogy ami jelenleg van, az köszönő viszonyban sincs sokszor a rászorultsággal. Ha valaki nyugdíjas, attól kaphat még 100 kHUF feletti nyugdíjat is (ez jó, várhatóan megdolgozott érte). A helyzet iróniája az, hogy pl. attól, hogy nyugdíjas, már egy csomó szolgáltatás igénybevételére ingyenesen vagy nagy kedvezménnyel jogosult lesz, miközben a nála rosszabb anyagi helyzetben levőknek fizetni kell érte (pl. utazás). Azt pedig ne nézzük már le, aki nem tanult, de legalább dolgozik (sokszor elég kevés fizetésért), ugyanúgy adófizető állampolgár, mint bárki más.

Szépen sikerült egyébként kiforgatnod azt, amit a dolgozó nyugdíjasokról írtam. A gáz nem az, hogy dolgozik, hanem az, hogy korkedvezménnyel ment nyugdíjba. Ha valaki korkedvezményesen megy nyugdíjba és utána a tényleges nyugdíjas kora előtt munkát vállal, akkor szerintem ugyanúgy kellene kezelni, mint minden más dolgozót (vonjanak tőle TB-t, SZJA-t, _nyugdíjjárulékor_!). Az így pluszban vont nyugdíjjárulékkal persze kompenzálhatnák a későbbi nyugdíját.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2008.03.13. 12:23:24

68nyara: tudom, de gondoltam tanulságos :-)

Mindenki: Moderál gombot látok a kezelőfelületen és nem félek használni. Szóval megkérném a kommentelőket a tárgyilagos párbeszédre.

kadarnepe 2008.03.13. 12:27:55

68nyara 2008.03.13. 12:04:31

Olvastad Bokros cikkét? (néhány hozzászólással ezelőtt linkeltem). Ő pl. azt javasolja, hogy mindenki (beleértve a munkanélkülit, nyugdíjast stb.) fizessen valamennyi TB-t, plusz jól átszabná az adózást is. Az átlagos elvonás így is megmaradna, de teljesen megváltozna a szerkezete. A véleményünk szerintem nem is annyira különbözik, én is a "szolidaritásnak" csúfolt igazságtalanágot ostorozom. Mivel a rászoruló az, aki önhibáján kívül nem képes dolgozni (pl öreg, súlyosan beteg stb.), nem pedig az, aki képtelen 30 km-t utazni egy munkáért.


tanár úr 2008.03.13. 12:16:21

A tótawé blogon trolloztál már eleget, kérlek ne folytasd itt! Én sem szeretem OV-t, de legyen egy szint ami alá nem megyünk le.

kenyszerjogasz 2008.03.13. 12:30:19

@zsömle

azt a pénzt akkor is elő kell teremteni, ha az állam a "gondoskodó". járulékból, hitelből, adóból. most is te és én finanszírozzuk. csak nem épül semmi. és nem látom mire megy el a pénzem.

ha "saját biztosításom" van, és rossz a szolgáltatás, tudok keresni jobbat. és a kis biztosítók is össze tudják dobni a pénzt, ha modern kórházzal tudják csalogatni az ügyfelet.

hidd el, nem azért találták ki a biztosítást és működik kb. 4-500 éve mert baromság vagy gonosz dolog.

tanár úr 2008.03.13. 12:33:04

Kadarnépe azt teszem amit akarok!

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2008.03.13. 12:35:31

"tanár úr 2008.03.13. 12:33:04
Kadarnépe azt teszem amit akarok! "

De nem itt. Szia.

kenyszerjogasz 2008.03.13. 12:35:31

@tanar ur

ahá, te itt ironizálsz.
kicsit sokáig tartott rájönni, mert szarul és gusztustalanul csinálod.

mér kel szét%!+baszni valamit csak mer nem azt írja amit a pravda? a hozzád hasonló hívei miatt utálják a kincsedet.
miattad.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.13. 12:43:31

kenyszerjogasz

van 1-2-3 kurvadrága gép az országban.

Ezt megvette, kibérelte, lízingeli a tb alapból egy kórház.

Jön egy kispöcs biztosító, amelyik ad a tb támogatás mellé a kórháznak 10-50k forintot, hogy azt az eljárást, ami alanyi jogon jár _mindenkinek_ az ő biztosítottján végezzék el először.

Ez tud működni, így ebben a formájában, de az a kicsi biztosító soha a kurva életbe nem tud venni egy PETCT-t, sőt a villanyszámláját sem tudja kifizetni.

Elparazitáskodni a nagy mellett tud sok kicsi, -gerjesztve a lobbitevékenységnek álcázott korrupciót- de valódi komplex működésre nem képes egy bizonyos méret alatt.

kenyszerjogasz 2008.03.13. 12:45:39

off off.
témához vissza.

biztosítót alapítani nem kevés pénz, de a karvalytőkétől rettegő 3-4millió ember elég lenne hozzá, hogy pár jobb-közeli vállalkozóval karöltve létrehozzák a nagy nemzeti szolidaritási biztosítót, vagy hívható akárhogy. akár "közadakozásból", részvényesek lehetnének a saját biztosítójukban. és akkor nem a komcsik lopnák a pénzüket, és nem az idegenszívűek híznának a magyar vérükön, hanem tudnák, hogy jó kezekben vannak az eü szolgáltatásaik.

nem volna jobb úgy?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.13. 12:51:44

kenyszerjogasz

Én nem vagyok többiztosító ellenes!

Sőt!

Én igazából szolidaritásellenes vagyok.
Csak azt próbálom magyarázni, hog ysok biztosító azt jelenti, hogy kevés ügyfél, így felosztottak a kompetenciák (egyik bizosító nyaktól felfelé fasza, a másik, nyaktól csípőig, a harmadik a végtagokhoz ért, a negyedik a keringéshez, stb) és egymás között ezek veszegetni fogják a szolgáltatásokat az általuk kitökölt áron.
És ezt az árat tőlünk fogják beszedni.

kenyszerjogasz 2008.03.13. 12:56:02

@zsömle

ponmpásan leírtad, hogyan megy ma a mutyizás. igen, ez van most. maradjon?

mert amíg ugyanarra a (nem)kezelésre "jogosult" az 500ezres kereset után járulékot fizető, mint aki segélyből tartja a cigit a kocsmapult mellett, addig meg fogja keresni és találni a kiskaput..

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.13. 12:59:45

kenyszerjogasz

A többiztosítós rendszer ezt a mutyit konzerválja egy ilyen kicsi országban.

Szolidaritásellnes pedig azért vagyok, mert azzal kell szolidárisnak lennem, aki segélyből tartja a cigit a kocsmapult mellett.

Semmi baj nem lenne, ha az, aki nem fizet biztosítást, nem nyugger, nem kiskorú, nem tanuló nem kapna ellátást, ha valami baja van.

kenyszerjogasz 2008.03.13. 13:02:16

@zsömle

vicces...kábé ugyanarról beszélünk..

mondom, a 4millós "nemzeti" biztosító elég nagy ügyfélkör lenne.
amúgy a biztosító csak finanszíroz és alapot kezel, nem ő fogja a sztetoszkópot nyomogatni. kis biztosítóból összeáll 5, és a kevés ügyfelüket közös szerződött korházba nyomja.

amúgy jelenleg is van biztosításfelügyelet, 30-40-100 jogalany szigorú monitorozása nem megoldhatatlan feladat.

most sem adhatnak a bankok pl uzsorahitelt, mert rájuk szól a pszáf, és sajtóbotrány lesz belőle. (amellett hogy nyilván jól keresnek vele. de én találtam olyan bankot, ami ingyen vezeti a számlámat, lekötés nélkül 5%ot ad, és nincs átutalási díj. ha CSAK az állami lótépé volna, hát bizony anyáznék.)

68nyara 2008.03.13. 13:04:08

A sokbiztosítós modell és a közt ami itt bevezetésre kerül ég és föld a különbség. Először is, itt megyénként (elsőre) csak egy biztosító lesz. Namost Náncsi néni szerintetek el fog menni egy másik megyébe, mert nem tetszik neki a kórházi kiszolgálás? Márpedig a nagy tömeg aki igénybe is veszi a szolgáltatásokat, az náncsi nénikből áll. Nem is fogja tudni, hogy rossz a aszolgáltatás, mert nincs rálátása erre a területre. Van aki látja, hogy pl. egy szemészeti beavatkozás jobb mint egy másik, de pl. én is bajban lennék, ha megkérdeznék tőlem, hogy melyik a legkorszerűbb, legkisebb kockázattal, legtöbb eredményt elérő kardio eljárás. Na itt kezdődik a baj. A másik fele, hogy nem fog a magyar tömegközlekedéssel elutazni 100 km-t, csak mert ott állítólag (és csak állítólag, mert ugye tapasztalata még nincs) jobb az ellátás. Másrészt a biztosítók is szívni fognak, mert azokon a területeken, ahol sok a náncsi néni, ott rá fognak fizetni, ha megfeszülnek akkor is. Míg máshol, ahol meg kevés, ott akkor is nyereségesek lesznek, ha nem tesznek ezért semmit. A csúcs az volt, amikor H.Á. meglátogatott egy hollandiai kórházat, ahol azon gyönyörködött, hogy lám a több biztosító milyen jó, mert bőr fotelek vannak a kórházban, és milyen luxus az egész. (Egy dolog nem jött át, az egy db "minta" kórház volt, ami ráadásul egy gazdag környéken van, és a gazdag emberek, gazdag biztosítója finanszírozza.

nagydrazsé 2008.03.13. 13:07:20

Nem kétlem, hogy a szlovák reformok részben vagy egészben hatásosak, de:

- 90-100 ezer szlovák vendégmunkás Csehországban
- kb. 20-30 ezer "szlovák" vendégmunkás Magyarországon
- kb. 50 ezer szlovák vendégmunkás Nyugat-Európában
-15-20 ezer szlovák diák Csehországban (ingyen, a két ország közti megállapodás révén, viszonzásképpen "néhány" cseh diák Szlovákiában)
- 3 autógyár és beszállítói, kassai vasmű, és kassa környéki autóipari beszállítók
- Kb. 8-10 ezer Szlovákiában bejegyzett (ott adózó) magyar tulajdonú vállalkozás (remélem egyszer visszajönnek, és nem oda adóznak majd + visszatérésükkel újra növelik a csodaország munkanélküliségét.)

Az alacsony közterhek miatt vonzó Szlovákia. Még. Néhány év, és kisebb lesz az orca odafönt.

Nem a "vendégmunkázással" van gondom, mert ők a befogadó országnak hasznot (is) hoznak (meg visznek), de ha csak ezt a 200 ezer szlovák vendégmunkást nézzük az 5 milliós teljes lélekszámhoz, és az összes foglalkoztatotthoz képest sok. Ez is a szlovák "csoda" része.

Most az általam amúgy nagyon szeretett, és sokszor mindennapos (szlovák vagy magyarországi) megaláztásoknak kitett felvidéki magyarok előrszeretettel ócsárolják Mo-ot (részben érthető is: 2004. dec. 5.), no meg okoskodnak, de azért gondolkodjanak el, hogy az elmúlt 1-1,5 évtizedben hol dolgoztak volna, ha nincs Suzuki, Nokia, Hartmann, Audi, Sanyo, rétsági ipari park és így tovább. (F)el lehet ám menni dolgozni Zsolnára a Slota-fan közegbe. Hm?

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Szlovákia - még Magyarországhoz képest is - reménytelenül kettészakított ország kelet-nyugat felosztásban. Kellemes szocio-kirándulást kívánok mindenkinek Eperjestől keletre.

Persze mindezzel nem azt akarom mondani, hogy Mo az bezzeg. Nincs bezzeg. Nagy szarban vagyunk, viszont ezen nem keseregni kell, hanem pl. az idei nyáron nem külföldön kell nyaralni, hanem itthon. Meg kell nézni, hogy a boltok polcáról hazai előállítású terméket emelünk-e le stb. Persze ez nehéz ott, ahol 100-200e forint megtakarításért sokakat nem zavar, hogy egy olyan állam rendszáma van az autóján (magyar állampolgárén), amely hivatalosan és nyíltan magyarellenes.

68nyara 2008.03.13. 13:09:50

kolbászoszsömle: a szolidaritás jó dolog, csak nem mindegy kivel/mivel? Szolidáris vagyok a munkaképtelen beteggel, mert különben aljutnánk oda, hogy tajgetosz, de nem vagyok szolidáris azzal a munkanélkülivel, aki csak azért munkanélküli, mert a minimál igényszintjét így is hozza. De, szolidáris vagyok azzal a munkanélkülivel, aki egy olyan megyében, olyan faluban munkanélküli, ahol a legnagyobb jószándékkal sem lehetne más. Itt jön az a jellegű szolidaritás, hogy nem segélyt adok neki, hanem munkahelyet, persze nem én személyesen, hanem pl. az én adómból az állambácsi segíthetne ebben. Ha pedig már megvan a munkahely, akkor kö keményen bevasalni a munkát ezeken az embereken is. Nincs tovább munkanélküli juttatás...

68nyara 2008.03.13. 13:11:58

nagydrazsé: alapvetően igazad van, erre értettem én is az elején, hogy nem minden olyan rózsaszín mint ahogy most látszik.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.13. 13:12:13

kenyszerjogasz

Megmondom őszintén, én arra számítottm, hogy amikor győz a népszavazás IGEN, akkor a kormán yokkal cinikusabban viszonyul a kérdéshez, és nem sértett lesz, hanem vigyorogva elkezdi felgöngyölíteni a közgyógy cuccokat, _tényleg_ utánanéz a biztosítások meglétének, hoz valami olyan törvényt, hogy a rokkantosításban az életmód okozta kockázatot a rokkant viseli (magyarán ha iszol meg bagózol és lerokkansz, az a te bajod) stb.

Ebből több marad volna a kasszában, mint a vizitdíj, amit nagykegyesen akár kompenzálni is lehett volna az év végén.

Persze ehhez kell az is, hogy a kedves ellenzékünk bázisát képező eufemisztikusan elesett réteg (magyarul: elletett részeg) ne kezdjen el ágálni, hülyeségeket beszélve.

Erre mondjuk nem tudom, hogy mi esély lenne.

kenyszerjogasz 2008.03.13. 13:15:55

@68nyara

abban egyetértünk, hogy ez, ami lett, nem többiztosítás és nem reform. mert nem mertek többet, mert nem tudnak jobbat, mert inkompetens szar banda. és mert nincs konszenzus nyomokban sem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.13. 13:19:30

68nyara

Próbálj meg elmenni egy baranyai vagy szabolcsi faluba, és munkát adni az ott lakóknak. :)
Mindegy, hogy magyarok, cigányok, tótok, vagy svábok lakják azt a falut, reménytelen.

Azok az emberek gyakorlatilag nem értenek semmihez, és ahhoz is lusták, hogy felássák a kertjüket, és répát ültessenek bele.
Várják a segélyt, abból vesznek kenyeret meg tojást a boltban, otthon meg nincs 5-6 tyúkjuk, nyuluk.
Kaszálatlan az útszéle, a rét, az árokpart, és nem legel rajta liba, kacsa, nincs a falunak 20 tehene, hogy legalább tejből önellátóak legyenek.

68nyara 2008.03.13. 13:38:28

kolbászoszsömle, ez nem ellenkezik azzal amit én mondtam...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.13. 13:41:40

Hogyan ösztönzöd azok munkárafogását, akik nem akarnak dolgozni?
Hogyan különbözteted meg azt, aki dolgozna, de a faluban nincs munka attól, aki azért van falun, mert ott nincs munka?

68nyara 2008.03.13. 13:42:57

(na jó, pont azért ilyenek, mert megtehetik, nem az fog levezetni valakit erről az életmódról, hogy majd jól példátmutatunk nekik. Ezt csak egyes körök gondolják így. Az emberek többségét a kényszerek vezetik előre. A legtöbben szarnk bele, ha a minimális létszükségletek ki vannak elégítve . Itt Pesten is...ezeken a dolgokon, meg csak iskolákkal, munkával, és ezekre való kényszerítéssel lehet javítani. Persze, most ne arra gondoljunk, hogy ha nem mész el dolgozni, majd jól leverlek...)

68nyara 2008.03.13. 13:44:56

Hogyan ösztönzöm? Pl.: ha van munkahely, és nem mész el dolgozni, akkor nincs munkanélküli segély, nincs ingyenes gyógyellátás, sőt, adózni is fogsz, hiszen akkor ezek szerint fekete munkából eltartod magad. Az, hogy van e munkahely, alég jól mérhető, és jól körülhatárolható.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.13. 13:53:59

68nyara

Bmeg!
Milyen munkahely?
Az aprófalvakban NINCS munkahely.

Tényleg! Az nemolyan, mint a városban, hogy mindig hirdetnek valamit, hanemkonkrétan NINCS.
Teljesen nincs.
Senki nem olyan hülye, hogy olyan helyen akarjon dolgoztatni, ahol nem akarnak dolgozni/nem értenek semmihez.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2008.03.13. 13:58:35

Szlovákiában ezt úgy oldották meg, hogy államilag dotálták a községek körül végzett közhasznú munkákat. Tehát településenként mintegy 30-40 munkahely "nyílt" és az állástalanok munkamorálja is növekedett egy kicsit. Ráadásul ki lettek tisztítva a közutak, felszámolva a szemétlerakatok. Nem végleges és tökéletes megoldás, de pár évre megteszi.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.13. 14:09:37

János!

Nekem ezzel az a bajom, hogy ha valakivel munkát végeztetsz, akkor azt ki is kell fizetni.
Minimálbérrel legalább.
30-40 ember gerebélyési minimálbérét pedig falunként én nem szeretném fizetni.
Az egy abszolút látszatmunka, amit azért adunk neki, hogy csináljon valamit, nem azért, mert szükség van arra, hogy az a munka el legyen végezve.
Ha segélyt csak akkor kapna valaki, ha kap a könyvecskéjébe pecsétet, hogy dolgozott a köz érdekében akkor, amikor éppen nem munkát keresett, akkor az faja lenne, de konkrétan _munkát_ állami dotációval nem adnék senkinek.

A jelenlegi rendszerben az a gáz, hogy a segély és a minimálbér közötti különbség olyan kicsit, hogy nem éri meg nyolc órát gebegni érte.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2008.03.13. 14:16:52

Bocsánat, nem voltam teljesen világos: nem számít teljes állású munkahelynek, nem is fizetnek érte annyit, hanem a segély mellé, egyfajta bónuszként kapja a munkavállaló. Tehát sokkal jobban megéri munkanélküliként közhasznú munkát vállalni (ez a hivatalos neve), mint tengődni csak úgy.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.13. 14:23:55

János

A segély, és a minimálbér között annyira kicsi a különbség, hogy nem éri meg elmenni dolgozni.

Ha a segélyre kapsz még valami fizut, de az kevesebb lesz, mint a minimálbér, akkor miért éri meg elmenni gebegni?

Valamilyen szinten segélyből is meg lehet élni.

Ha segélyt nem kapsz munka nélkül, akkor fogsz dolgozni, nem pedig akkor, ha több pénztkapsz munkával, mint munka nélkül.

Itt Magyarországon faszkorbács kell, nem mézesmadzag. :)

68nyara 2008.03.13. 14:26:12

kolbászoszsömle, úgy látom nem értetteél meg. Most valóban NINCS munkahely. Tudom, ismerem a problémát. De, az állambácsi feladata is lenne, hogy olyan munkahelyeket vonzzon ezekre a helyekre, amikhez nem kell szaktudás. Amíg így áll az szakképzettség aránya ezeken a helyeken, addig igenis, azokat az üzemeket kell idevonzani, amik nekik is megfelelnek. Igen van ilyen is, pl. Kínában, ahol mint tudjuk rengetegen dolgoznak olyan munkahelyeken, ahol a feladat csak annyi, hogy két biszbaszt összepasszítsanak. Betanított munkának hívják, és itthon is van/volt tucatjával. Hogy ez keveset fizet, lehet, de visszavezeti az embereket a munkára. Ráadásul, rákényszeríti őket arra is, hogy a gyerekeiket iskolába járassák, mert különben ők is ennyi pénzért fognak dolgozni. Az iskoláztatást is lehet kötni a munkanélküli/családi stb segélyhez. Szóval lehetne mit kezdeni velük, csak nem arra kellene figyelni, hogyha megsértjük őket akkor nem lesz aki megválaszzon minket. Na ehhez kellene az összefogás a két oldal részéről.

kenyszerjogasz 2008.03.13. 14:34:26

köszönjuk szépen a mai postát, jó volt okoskodni picit.

bárcsak a gyurbán is olvasná a blogod. ^_^

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.13. 14:48:32

68nyara

Mennyiségi kérdésekről beszélünk.

Ha valahova telepítesz egy üzemet, amiben betanított munkát végeznek a dolgozók, akkor ott termelni akarsz, nem pedig azon gondolkodni, hogy a falunap alkalmából berugott összes dolgozóddal mit csinálsz.

Nem telepíthetsz ipari parkot 40 munkaképes emberre, mert nem stabil, túl kockázatos.

Egyszerűen nem működik.

Kínában sem olyan, hogy elviszik a kisfaluba a gyárat, és papucsot gyártanak.
A vidéki kisvárosnál lejjebb ott sincs élet.
És ott a vidéki kisváros 100-200ezer fős.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.03.13. 14:52:18

68nyara

Mellesleg a többivel simán egyetértek.

Az szerintem elég, ha a segély munkához van kötve, nem kell olyan, hogy munkahelyteremtési támogatás alsógöröngyösön.

Abból csak a mutyi lesz.

Meg megyek alsógöröngyösre céget csinálni, és távmunkában dolgoztatom magam, meg mindenki mást, és bezsebelem a támogatást, miközben őslakosnak nem lesz munkája.

A statisztika szépen fog mutatni, de nem történik semmi.

galagonya 2008.03.13. 21:00:04

Ha már a szlovák "csodáról" van szó amit állandóan lehet hallani nálunk: kisebb adókulcsok, kisebbk a munkáltatói adóterhek vannak nálatok , engem a kiadási oldal is érdekelne:

- a munkanélküli meddig, és mekkora segélyt kap
- milyen szociális segélyt kap egy huzamosabb ideje munka nélkül lévő / aki már nem kap munkanélküli segélyt/
- családi pótlék? egyáltalán milyen szociális juttatások lehetnek egy családnak
- a közmunkáért mennyit fizetnek
- mennyibe kerül a helyi közlekedésnél a teljesárú, a tanuló bérlet, milyen vasúti kedvezmények járnak, munkábajárók közlekedésének támogatása
-gyógyszerár támogatás

TD223 2008.03.17. 11:17:23

Egyszerűen az kéne itthon, hogy ne jusson be az Szdsz és a jobboldalnak 2/3-a legyen.

nagydrazsé 2008.03.23. 21:00:30

www.nol.hu/cikk/486033/

segély, munka, ilyesmi. csak egy cikk.

Norbert Jaroslav Kiš · http://eszakifeny.freeblog.hu 2008.04.05. 22:47:03

Ahoj!

Azt szeretném csak megkérdezni, hogy hova valósi vagy? Pozsony, Komárom, Szerdahely, stb? Én egy olyan magyar vagyok, akiben most jött ki a rég elfeledett szlovák (vagy inkább szláv) gén. Épp most megyek 20-án Pozsonyba előadni az egyetemen, aztán ki tudja, talán még állásom is lesz ott 2 év múlva. Tetszik a blogod, így be is tettem a kedvenceim közé.
Pozdrav: N.J.K. (A Jaroslavot már én tettem hozzá)
süti beállítások módosítása