szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Pártszakadás, földindulás

2007.11.22. 08:18 Sárvári János

Az utóbbi két hétben egyre gyakrabban olvasom a romániai magyar blogokat, a küszöbön kopogtatnak ugyanis az európai parlamenti választások. Egyfajta bónuszként a romániai magyar párt is darabokra szakadt (egy másik felfogás szerint nem is), az egyes közszereplők pedig épp az aktuális helyzethez mérten keresik a saját boldogulásukat a politika zavaros vizeiben.

Ha már egyszer megemítjük keleti sorstársainkat, nem lehet elsiklani afelett sem, hogy a romániai magyar intellektuális közeg él. Sőt, virul, ha úgy tetszik. A blog- és az internetes kultúrát tekintve az anyaországgal vetekedik a publikációk minősége. Olyan finomságok kerülnek többek között a közönség színe elé, mint a valóban használható internetes könyvtár, vagy éppen a negatív kampányt figyelő félig-meddig hírportálos önszorgalmi kezdeményezés.

A szokásos siránkozás után jöjjön maga a politika. Romániában gyakorlatilag a rendszerváltás óta működik egy egységes magyar párt. Az RMDSZ az utóbbi pár évben az MKP-hoz hasonlóan megjárta a kormánytagság bugyrait köreit, majd kiéleződtek az ellentétek a domináns politikusok között és megroggyant a csapategység. A törés okát - milyen meglepő és ismerős - az ideológiai nézetkülönbségek és a személyes sértettség sajátos keverékében kell keresni.

A romániai magyar politika helyzete más szempontból is rokonságot mutat a szlovákiai szcénával. Az RMDSZ csakis önmagában, egyetlen kisebbségi magyar pártként lehetne sikeres a választási küszöb és a magyar kisebbség létszámának aránya miatt. Két párt léte hiába felelne meg jobban a nézeteiben nem egységes magyar kisebbségnek, egynél több politikai formáció nem képes elegendő választót mozgósítani a parlamentbe kerüléshez.

Ironikus ugyanakkor, hogy ideológiai szinten teljesen ellentétes helyzetet eredményeztek a konfliktusok. Az MKP-ban az elégedetlenek jobboldali szárnya végül "palotaforradalmat csinált" és átvette a hatalmat, az RMDSZ-ben ellenben jobb kezdőpozícióik ellenére is a perifériára szorultak a jobbosok. Most pontosan a sértett közszereplők akarnak függetlenként, vagy éppen saját kötődésű szervezetekre alapozva politikai karriert csinálni, az önállóskodás első erőpróbája Tőkés László kísérlete lesz az európai parlamenti választásokon. Tőkés tehát az RMDSZ ellen indul, az eredmény november végére válik ismertté. Sanda gyanúm szerint a több éve tartó sárdobálást elsősorban a helyi magyarság, másodsorban pedig maguk a jelöltek fogják megszenvedni. A választások eredménye ugyanakkor kimeneteltől függően pedig intő vagy épp serkentő példaként szolgálhat a sértődött szlovákiai magyar politikusok számára is.

Háttérlinkek:
Egy fontos kiindulási pont
Trutyidobálás-mérő

2 komment · 1 trackback

Címkék: politika románia

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr88206185

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2007.11.24. 13:35:05

Tőkés László vs. RMDSZ - a fináléBozót.harcos kolléga témával foglalkozó posztja szép pályát futott be, de a végkifejlet és az eredményvárás bőven megér egy újabb bejegyzést. Ugyanis már csak egyet kell aludni, hogy kiderüljön, lesz-e képviselete a románi…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NORBERT · http://norbert.blog.hu 2007.11.24. 21:13:53

jó iras, bár annyit megjegyeznék, h felénk, az rmdszen kivul tortént a töres.

Trombocita 2007.11.29. 17:02:28

Hát már 4 éve volt a PÁRTSZAKADÁS, Jánosom:

Ugyanis az RMDSZ a volt PCR (Partidul comunist Roman)
magyar nemzetiségű nomenklaturistái által vezetett párt: ÉS van rajtuk kívül, régi CSAUSZ-eskiánus irodalmárokon és apparátcsikokon KÍVÜL IS erdélyi értelmiség....

Hogy pl. CSIBI MAGORT, a Liberális Párt színeiben bejutó székely politológust említsem....

Ő sem kevésbé magyar. De az RMDSZ monopolhelyzetre törekvése TASZÍTÓ!
süti beállítások módosítása