szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Az egész és a rész

2007.10.18. 08:04 Sárvári János

...avagy kocsmapolitizálás a parlamentben I.


A Beneš - dekrétumok kérdését hagyjuk csak a történészekre - hangzik napjaink egyik legdivatosabb álláspontja, melyet egyhangúlag oszt az egész, magát haladónak valló közvélemény Szlovákiában. Szerintem mindössze a populista kocsmapolitika egyik kulcselemét sikerült beemelni a köztudatba. A történészeken kívül ugyanis van még egy csoport, ahol különösen fontos lenne a helyére tenni a problémát - ez pedig a szlovák társadalom maga. Nem a politikusok, nem a történészek, még csak nem is az értelmiség, hanem a társadalom.

A Beneš - dekrétumok korántsem csak történelmi esemény, a hatása itt érezhető a közvetlen környezetünkben. A szenvedő alanyok itt vannak közöttünk, Jóska bácsi és Pista bácsi ugyanúgy megjárta Csehországot, a Magyarországra vittek rendszeresen találkoznak Szlovákiában maradt rokonaikkal (ez a találkozósdi a rendszerváltás után kapott lendületet, a résztvevők pedig szépen lassan kihalnak).
A Beneš - dekrétumok kérdése elsősorban társadalmi ügy - a szlovák és a magyar nemzetnek együtt kell feldolgoznia a problémát és megbékélnie a történtekkel. A szlovák -és a magyar- társadalom álláspontjának a változása nélkül mondhatnak bármit a történészek, látható eredményt nem érnek el az üres szavakkal.
Az utóbbi időben a politikusokat érte a legtöbb bírálat a dekrétumok felszínre hozásával kapcsolatban, pedig voltaképpen egy érdekes kettősségről van szól. A politikusok feladata, hogy új témákat vessenek fel a nyilvánosság előtt, hogy párbeszédet gerjesszenek a vitás kérdésekről. Nem utolsósorban pedig megvédik a választóik érdekeit. Az MKP kezdeményezése esetében mindenki fontosabbnak tartotta megmelíteni azt a vélt vagy valós tényt, hogy a kezdeményezők a saját érdekeiket tartották szem előtt, pedig kézenfekvő egy sokkal fontosabb mellékhatás - a témáról ugyanis az egész társadalomban párbeszéd kezdődött. Nincs több felelősség alól kibújás, elmúlt a kollektív amnézia lehetősége. A dekrétumok áldozatainak az ügyét, az intézkedések jogosságának a kérdését már nem lehet szőnyeg alá söpörni. Kevésnek tűnik mindez?

Furcsa, hogy a legtöbb szlovákiai magyar értelmiségi szerint a konfliktust úgy ahogy van el kellene felejteni és illene végre továbblépni. Az egészséges társadalomban a régi traumákat és sérelmeket éppenhogy fel kell dolgozni, meg kell emészteni. Ki tudta az átlagos szlovákok közül eddig, hogy miről is szólnak a dekrétumok? Érdekelt egyáltalán valakit a második köztársaság öröksége, a magyarság kollektív megbélyegezése? A magyarokon kívül aligha gondolkodott el erről valaki, a dekrétumok kérdéséhez pedig automatikusan társultak a kárpótlás- autonómia- elszakadás kulcsszavak.
Miről is van szó valójában, ha a dekrétumokról beszélünk? Kárpótlásról igen, erkölcsi és talán még anyagi elégtételről is, egy elnyomó rendszer igazságtalan döntésének a kompenzálásáról. A kollektív bünösség elvét alkalmazták a magyarság ellen, méghozzá teljesen jogtalanul - ez kétségtelen, az erkölcsi igazág egyértelműen a felvidéki magyarság oldalán áll.

Mikor tekinthetjük sikeresnek az MKP akcióját? Vagy vonatkoztassunk el végre attól a fránya pártköntöstől és kérdezzük meg azt, hogy mikor és milyen módon kapnak elégtételt a dekrétumok áldozatai? Elsősorban akkor, ha a szlovák többség egy része legalább megérti a magyarság problémáit - márpedig voltak, akik így tettek és voltak, akik bocsánatot kértek (ezúton is üdvözlöm a .týždeň szerkesztőségét). Akadtak persze olyanok is, akik nem és a szlovákság egy része soha nem fogja tudni elfogadni, hogy a magyarságot kollektíven büntették (ezúton is üdvözlöm Maďarič minisztert). A tényekkel ők is megismerkedhettek, a történelmi analfabétizmus részben legalább sikerült felszámolni. Ennél többet egyelőre nem is kívánhatunk, hosszú lesz még ez az évtized és akad tennivaló elég.

4 komment

Címkék: politika közélet szlovák magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr40198853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karmac0ma 2007.10.18. 09:17:34

Az én fejemben is ezek a gondolatok kavarogtak eddig. Örülök, hogy megfogalmaztad.

madrian 2007.10.18. 10:19:14

Udv, részben egyetértek a bejegyzéssel, de azt hiszem az MKP részérol rosszabb idozités nem is lehetett volna, pont egy Fico-Meciar-Slota kormány alatt kell ezt az egészet eroltetni, amikor mindenki tudja hogy megegyezés ugysem lesz, legalábbis amig ez a 3 alak ott van. Jó lenne már szlovákián ugy élni magyarként hogy ne kéne napi szinten arrol olvasni hogy nemzetiségi kérdésekrol vitatkoznak...én inkább az elorenézés és a jovo építésének híve vagyok...a múlt megtortént, az értelmes emberek mindkét oldalon fel tudják dolgozni ezt, a nacionalisták pedig sosem fognak engedni a másiknak...kozos europa van vagy mi a csuda, probáljunk is ugy viselkedni....

stockar 2007.10.18. 10:46:14

\"Az MKP javaslata szerint az 1918-as időszakért is bocsánat jár a magyaroknak. A HZDS elnöke szerint azonban ha ezzel az időszakkal kapcsolatban „valamiről lehet beszélni, akkor arról, hogy Szlovákiát kétszer is megszállta a magyar hadsereg.” „Először, amikor a trianoni megállapodás után nem voltak hajlandók távozni, másodszor pedig, mikor Košút (szó szerinti idézet Mečiartól – a szerk. megj.) vörös hadserege megtámadta Szlovákiát, és a magyar hadsereg segítségével elfoglalták Kelet-Szlovákia egy részét.”
\"
ezt a bumm.sk-ról nyúltam, a parlamentben miért nincs felvételi? vagy legalább egy nyamvadt IQ-teszt...

Paralell 2007.10.18. 11:06:34

Szerintem ez az egész Benes-ügy felhozatala a Szlovákoknál azért volt fontos, mert komoly erőt jelent a szlovákiai magyarok politikai ereje.
Felvetés: a szlovák T. Ház le akarja járatni a magyarokat, szlovákiai magyar képviseelőket.
Megmagyarázom: Ha a következő választásoknál kormányt akar alkítani sajna, a magyarokkal is számolni kell. Lehet, hogy csak koalícióval. Az kinek jó? Hát biztos nem a szlovákoknak! Mivel gyengíti a mindenkori szlovák kormány befolyását és döntési szabadságát. Arra biztosan számíthatott, hogy ezt mi nem hagyjuk szó nélkül. Bármit is csinálunk, abbanmeg lehet találni a kivetnuivalót.
Szerintem
süti beállítások módosítása