szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Mítoszok és tények

2007.10.10. 08:19 Sárvári János

Különös nemzeti sportnak hódoltak az utóbbi pár hétben kis hazánkban. Szlovák és magyar, értelmiségi és egyszerű honpolgár napi rutinja, hogy kölcsönösen szidja a saját nemzetét, a másik nemzetét, a kisebbségeket, a politikusokat és általában véve mindenkit, aki egy kicsit is más véleményen van, mint saját maga.
A konfliktusok érdekes velejárója, hogy teljesen másként tekintünk a tényekre a vita előtt és után. A jobbosból náci lesz, a balosból kommunista, megosztó személyiségből hős, elismert államférfiból pedig politikai hulla. Pedig nem a tények változtak, hanem a tálalásuk. Jöjjön néhány népszerű téveszme a magyar - szlovák ügyekkel kapcsolatban:

Első mítosz: Az MKP kezdte
Az MKP stratégiája kétségbe vonható, de racionális. Először a dekrétumok áldozatainak kárpótlásának ügyével jöttek elő, majd a reakciók hatására a kissé összecsapottnak ható kölcsönös megbékélési dokumentummal. Addigra azonban már a törvényhozás előtt volt a dekrétumok érinthetetlenségéről szóló javaslat.
Az első lépést kétségtelenül az MKP tette meg, de vajon ellenséges cselekedetnek számíthat a kárpótlás követelése? És ha mindössze erkölcsi kárpótlásról van szó? A szlovákiai viszonyok között úgy néz ki igen, Európában viszont a válasz: nem.

Második mítosz: Csáky szélsőséges irredenta
Végigböngészve a szlovák fórumokat, Csáky Pál neve az utóbbi hetekben nagyjából a legszélsőségesebb terroristákkal került egy szintre. Csakhogy a dolgok nem ilyen egyszerűek - a pártvezér a konfliktus során meglepően higgadtan viselkedett és továbbra is ezt a taktikát követi. Félúton még az arrogáns, lekezelő stílusát is elhagyta, igaz, az Új Szó azóta nem készített vele interjút. Persze adódhat a kérdés, hogy Bugár Béla miként viselkedett volna válsághelyzetben - nos ez az, amit soha nem fogunk megtudni.

Harmadik mítosz: A szlovák parlament mindössze védekezett
Meglehetősen érdekes formája a védekezésnek, hogy egy javaslat leszavazása után két párt egymással versengve nyújt be egy "hazafias" tervezetet. Amely arról szól, hogy a javaslat kiváltó oka -egy dekrétum- jogilag megkérdőjelezhetetlen. És az is marad örökkön-örökké. Mindez persze jogi képtelenség, a nemzeti tudat fitogtatására (valamint a dekrétumok áldozatainak közvetlen leköpésére) azonban tökéletesen alkalmas.

Negyedik mítosz: Miért nem huzakodott elő korábban a dekrétumokkal az MKP?
A szlovák pártok hagyományosan nagy paranoiával viselkedtek a dekrétumok valamint a benesi áldozatok kárpótlásának kapcsán. Az MKP még 1998-ban kötelezte magát írásban  arra, hogy nem huzakodik elő a két témával a következő négy évben -cserébe pedig bekerülhet a kormányba. Érdekes, hogy a biztosítékokat leginkább a baloldali (!) SDL követelte,  a párton belül pedig egy bizonyos Robert Fico felvetette, hogy az MKP helyett inkább a nacionalista SNS-t kellene bevenni a kormányba. Hasonló dokumentumot négy év múlva már nem írtak alá, az MKP a második Dzurinda- kormányban azonban mindig is stabilizáló szerepet töltött be (és ennek köszönhette népszerűségét a szlovákok körében). Ellenzéki pártként ezek az írott, majd íratlan kötelezettségek egyszerűen az érvényüket vesztették.

14 komment · 1 trackback

Címkék: politika mkp csáky

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr28190915

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: click here 2018.03.13. 11:37:39

legiaobrasileira.com.br - tucano

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mezövárosi liberalis 2007.10.10. 14:51:43

csak egy erdekes eszmefuttatas: a nagy lakossagcserelo szlovakokkal cserelni kene felmillio szlovakiai magyart felmillio magyarorszagi romaval, akkor naluk mar tobb, mint egymillio lenne,.... szoval ebben az esetben a bermunkara epulo csodalatos szlovak gazdasagi csoda ugy esne ossze mint az a piskota, amit hideg sutobe tesznek.....
fico: x^10-en-edik politikus, aki a hatalomert barmire hajlando....

mezövárosi liberalis 2007.10.10. 14:55:09

masreszrol meg egy frissen alakolt orszagban egy nem nacionalista part 2%nal tobbet soha nem szerez, meg a dzurindaeknak is igennel kellett erre a torvenyre szavazni a parlamentben, igaz tompitottak az elet egy a torvenyt magat ellentmondasba kevero paragrafussal, miszerint azert elitelik a kollektiv bunosseget, mint olyat....

polakgabor · http://www.bumm.sk/blog/poli/ 2007.10.10. 15:18:23

Te János, feldobhatnánk az írást a bumm nézőpont rovatába, linkkel együtt?

Patreides · patreides.blog.hu 2007.10.10. 16:51:59

Nyilván most kellett ezt a kérdést felvetni, amikor Slota kormánytényező. Nyilván most kellett, amikor Fico az ő kegyeit keresi. Nyilván nem volt előre kiszámítható ez a szélsőséges reakció. Nyilván ezzel marhára használtak a magyarság ügyének. Szokás szerint, ha az elmúlt száz-kétszáz évre visszatekintünk, Kossuth, Tőkés, Duray, Orbán, és az összes "nagy hazafi", akiknek az a lényeg, hogy a tetteiknek nemzeti színű füstje legyen, nem pedig az, hogy a végeredmény legyen jó a magyarságnak. Aztán lehet sírva-dalolva borongani a mi fatálisan szerencsétlen sorsunkon.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.10.10. 17:08:49

Poli: ahogy gondolod

Patreides: Egzakt vélemény, csak éppen ugyanennyire logikusan le lehet vezetni az ellenkezőjét is.

"Nyilván most kellett ezt a kérdést felvetni, amikor Slota kormánytényező." - A kormány összetételére akad néhány variáció, a támogatottságok és kölcsönös kapcsolatok azonban úgy alakultak, hogy vagy az SNS, vagy az MKP kerül bele. Az MKP kötelezettségeiről az előző nyolc évben írtam a cikkben.

"Nyilván most kellett, amikor Fico az ő kegyeit keresi." - A nép kedvenc miniszterelnöke még a kormányzása legelején ígért valamit. Hogy nem fogja.

"Nyilván nem volt előre kiszámítható ez a szélsőséges reakció." - Bármilyen meglepő is, nem volt. Az MKP javaslatának lesöprése igen, az ellenjavaslat egyhangú elfogadása nem.

"Nyilván ezzel marhára használtak a magyarság ügyének." - Egyelőre úgy látom, hogy az MKP előző nyolc évének konfliktuskerülő politikája sajnos nem használt a magyarság ügyének. Ez a lépés tehát nem rontott a dolgon.

A hazafiság fogalmát ne sajátítasd ki velem. Lehet hazafinak lenni tettekkel, aktívan (az általad felsorolt személyek) és "passzívan", fontolva haladva is (a párhuzamokkal élve Széchenyi, Markó, Bugár). A második módszer a véleményem szerint - az adott körülmények között- nem célszerű. Az új kormány valóban rengeteg apró kis lépéssel fúrja meg a felvidéki magyarságot, akkor pedig inkább az össznépi felháborodás és a politikai háború, mint a csendes siránkozás és a háttérben morgolódás. Mert az utóbbi meggyengít és bomlaszt.

Patreides · patreides.blog.hu 2007.10.10. 18:00:22

Aktívan és passzívan hazafinak lenni?
Inkább konfrontatívan vagy párbeszédet szorgalmazóan, megegyezést keresően. Akkor van baj, amikor konfrontatívak vagyunk akkor, amikor a szemben álló fél szélsőséges, viszont nem vagyunk elég bátrak, amikor ott a lehetőség. Orbán 1989-ben a híres beszédében konfrontatív volt, de akkor az ott célravezető volt, bár kissé ízléstelen, tekintve, hogy temetés volt. Én azt kifogásolom, hogy sokszor a politikusok nem az adott helyzetnek megfelelően politizálnak, nem az optimális végeredmény elérése van a szemük előtt, hanem a meggondolás nélküli érzelmek, vagy a saját érdekekik vezetik őket.
Hiába van nekem amúgy igazam, hiába szólok a szívemből, ha a végeredmény, amit ezzel elérek, rosszabb, mint ha nem tettem volna semmit.
Ez a tipikus magyar virtus sokszor nem a legjobb politika, néha rövid időre a csúcsra jutunk vele, aztán jön az elkerülhetetlen bukás, és utána a "balsors" emlegetése szomorú ünnepségeken.
Ésszel és szívvel! Nem pedig ész nélkül, ahogy szoktuk!

Egry G. 2007.10.10. 21:34:15

Azért, főként kívülállóként mégis csak érdekelne, hogy ha az MKP előző nyolc éves konfliktuskerülése nem használt a magyarság ügyének, akkor ugyan mit fúrhat még a kormány kis lépésekkel?
Aztán: milyen startégia az, amelynek a második lépése a "kissé összecsapottnak ható" (tehát jó eséllyel pillanatnyilag jó ötletnek tűnt, de igazából nem tudjuk, hogy mit is kezdjünk majd utána) megbékélési nyilatkozat?

gyuri2012 2007.10.11. 02:25:08

Egry G. nem vagy kívülálló, magyar vagy. Csak most épp rád nem tudják érvényesíteni.
Amúgy én két éve azon gondolkodom, hogy az érvényben lévő Benes-dekrétumokkal hogyan csatlakozhatott Szlovákia az EU.-hoz!?
Ezt kifejthetné valaki hozzáértő!

gyuri2012 2007.10.11. 02:26:52

ja hogy "főként"! igaz, bocs!

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.10.11. 08:42:29

Patreides: Úgy látom magad is érzed, hogy nem lehet egyértelműen megítélni, mikor kell konfrontatívnak lenni és mikor nem. Saját, szuverén jogod azt mondani, hogy szerinted most nem - az én véleményem pedig ennek az ellenkezője. Szerintem a felvidéki magyarság morális és gazdasági helyzete egyaránt szükségessé teszi a bekeményítést. Lehet, hogy nincs igazam, ezt majd egy- két év múlva lehet majd a legkorábban megítélni.

Egry G.: Lássuk csak: veszélyben az egyetlen magyar egyetem egyetemi státusza, a magyar kisebbségi rádióadó, a magyar községekbe kevesebb pénz áramlik egy érdekes döntés miatt (tengerszint feletti magasság arányában súlyozott támogatás), miniszteri szintről terrorizálják levelekben a magyar intézményeket, szlovák részről tovább tolódik a létfontosságú Kassa-Miskolc gyorsút, állami szinten szabotálják Malina Hedvig ügyét. Mindez csak az első év hozadéka.

gyuri2012: A nem konfrontatív magyar politika miatt.

gurkaserpa 2007.10.13. 21:32:51

,,Persze adódhat a kérdés, hogy Bugár Béla miként viselkedett volna válsághelyzetben - nos ez az, amit soha nem fogunk megtudni.,,
perszehogy nem, mivel Bugár megfontoltabb és tapasztaltabb politikus annál, mintsem hogy belemenjen egy ilyen hülyeségbe. ez az egész kárpótlás, meg kölcsönös bocsánatkérés dolog egy tökéletes plitikai öngyilkosság volt, tekintve, hogy az SNS a második legerősebb kormánypárt, ráadásul az ellenzék nem hogy nem sorakozott fel az MKP mögé, de még jól ellene is szavazott. és aki szerint az ellenlépés nem volt várható, az vagy vak, vagy nem ért hozzá.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.10.14. 20:38:52

gurkaserpa: Üzent a Béla, méghozzá olyat, hogy meglepetésemben félrenyeltem a brindzás sztrapacskát.
www.sme.sk/c/3535412/Bugar-SMK-nie-je-radikalnejsia-ako-za-mojho-vedenia.html
Korrekt kijelentés.
süti beállítások módosítása