szlovenszko

Furcsa ország ott fenn, érdekes szokásokkal és beidegződésekkel. Még a magyarjai is furcsábbak. Szemszögből, rólunk - politika, társadalom, foci és minden más aktuális téma.

sok címke

Szlovénia- szindróma

2007.09.03. 08:56 Sárvári János

Közép- Európa nemzeteinél minden adott ahhoz, hogy szépen lassan kialakuljon bennük a frusztráció. Kevesen vannak, alig láthatóak a világban, egy átlagos földlakó pedig jó esetben be tudja azonosítani a szűkebb régiót ("ott kommunizmus volt, ugye?"), az országot ("igen, mikor elugrottam Magyarországra, jártam Bukaresten"), jobb esetben pedig néhány helyi jellegzetességet is ismer ("tsikoschgulasch").

Szlovákia ebből a szempontból jóval rosszabbul áll egy átlagos közép- európai országnál. Történelme nincs nagyon, világpolitikai súlya pedig Egyenlítői Guineával vetekedik. Van tehát ok a frusztrációra elég, csak éppen kicsit másként deformálódott a nemzeti lelkület, mint Magyarországon.

Szlovákia soha nem akart nagy lenni. éppen ezért a nagy nemzeti legendákban sem szerepel a fél világot uraló birodalom (a görcsös ragaszkodást a Nagymorva birodalomhoz hagyjuk, ezt az államot - a nevéből is adódóan - nem érzi magáénak a rendes honpolgár).
Továbbgondolva a problémát, Szlovákia előtt mindig egy nagy dilemma állt: létezni, vagy nem létezni. Az ország korábban csak egyszer - a fasizmus idején - volt önálló, amúgy pedig vagy a csehek, vagy a magyarok számítottak az alfanemzetnek országon belül. A szlovák nacionalizmusra és a nemzeti gondolkodásra az örökös háttérbeszorítottság volt a legnagyobb hatással. Szlovákia célja a láthatóvá válás, legfőbb félelme pedig az, hogy ismét elveszíti az önállóságát.
Részben ezzel magyarázhatjuk, miért fél annyira a szlovák többség a meglehetősen nagyszámú (tíz százaléknyi) magyar kisebbségtől és hogy miért utasítják el annyira görcsösen az autonómia gondolatát. Ez a fogalom a számukra már egyenlő az országellenes szabotázzsal. A két legnagyobb ellenség nyilvánvaló - a csehek és a magyarok, a két korábbi "megszálló", a fennhéjazó, lenéző hódítók. Egy kicsit kézenfekvőbb analógiát használva a csehek és a magyarok szlovákia zsidói.
Érdekes ugyanakkor belegondolni, hogy a magyar és a cseh nacionalisták nem nagyon veszik fel a kesztyűt. Szlovákia továbbra is csak egy kis országocska marad valahol északon (keleten), a méltó ellenfelek pedig továbbra is a románok (németek) maradnak. Ennek az országnak még ellenfélként sincs nagyon rangja - nem egy erőkategória.
Mi öregbíti Szlovákia hírnevét a világban? Nem sok dolog - ott van a brindza, a Jánošík, a gonosz Mečiar, a hokiválogatott meg a Tátra. Nyugati pénztárcához olcsó sörözők és szép lányok várják az angol turistákat. Hosszú távon nem valami vonzó lehetőségek, Szlovákia egy darabig továbbra is Szlovénia marad a közepesen tájékozott nyugatiak szemében.

17 komment

Címkék: szubjektív slavicum

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenszko.blog.hu/api/trackback/id/tr50154529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shabba17 2007.09.03. 11:31:28

...ezenkivul kogazdag nyugatiak ide jarnak kevesbe szerencses nyugati turistakat kinozni, lsd Motel c. dolgozat...:)

Andris · http://www.ace11.sk 2007.09.03. 11:35:31

Udv"
Nem nagyon értem mégis mért írodott ez a cikk.
öszintén szólva egy teljesen értelmetlen cikk a semmirol.
Óvatóságbol figyelmeztetem a kedves szerzöt, hogy lehet hogy Szlovákianak nincs múltja, de lesz jövöje mint egy kis állam az EU ban ahol lehet majd normálisan meglenni.Jelen pillantban talán már jobb is Szlovákiában élni, mint "odahaza".

úgy néz ki, hogy jelenleg talán ez számít....

Ami azt illeti Magyarország politika súllya ugyanolyan nagy nulla mint Szlovákiáé.

A cseheket nem ellenségnek, inkább testvéreinek érzi a szlovák .. még a nagy "hoki" csata ellenére is.

Egy testhezálló kérdés a kedves szerzöhoz
Ön saját értékeit a nyugati turistákhoz méri ??

Honnan tudja mit gondolnak a nyugatiak a szlovákokról vagy magyarokról ???

tiszteletem
Andris

Pepe 2007.09.03. 12:06:40

Az hogy egy operettkirályság tízegynéhány éves történellem mit gondol, lényegtelen.
A magyarok lakta részeket vissza kéne csatolni az anyaországhoz a töbi területről meg lemondani a csehek javára. Akkor tartós békesség lehetne északon.

yyocsi 2007.09.03. 12:17:24

Csatlakozom Andrishoz. Nem nagyon látok konklúziót. Ha lehet kérnék egy kis kommentet!
Pepe! Hiányolom az iróniára utaló smájlit! Mert ez így egy marhaság!

mark 2007.09.03. 12:32:59


Yyocsi! Remélem nem a magyar lakta részek visszacsatolását találod marhaságnak. Egyébként a csehekez csatolás tényleg az.Bár ha jobban belegondolunk nincs szlovák állam nincs probléma sem:)
Szerintem a kelet-közép európai államok nagy része félgyarmati státusban leledzik a szocialista rendszer összeomlása óta, előtte meg simán gyarmat volt.

Attila 2007.09.03. 12:57:22

Nekem tetszik a cikk. Igaz, hogy Magyarorszag is a beka segge alatt van es Szlovakia gazdasaga jobban duborog, mint Mo-é, de fasza ez a szoveg. Big up

G.d.Magister 2007.09.03. 12:59:30

Ó, ó,

a magyarság mint megszálló? Ja, ezer éve, amikor még a szlovák nemzet de facto nem is létezett - volt egy morva állam, s persze voltak szlávok a Kárpátokban, de a szlovákság - ezt a szlovák történészek állítják - a magyar államon belül fejlődött önálló nemzetté.
De nem is ez a lényeg, hanem arra kellene végre rájönni, hogy a közös ezer év, sokban közös kultúra, és részben közös vallás miatt őrültség így egymásnak esni: mintha a testvéreinket gyűlölnénk. Igaz ez a magyarfóbiás szlovákokra, és a bunkó, hőzöngő magyarokra is, akik volt szolgáiknak tekintik a szlovákokat. Agyrém!

rogeryoung 2007.09.03. 13:10:19

Hogy egy cseh viccet idézzek - vagy inkább mégse, mert letiltanak :-) A lényeg az, hogy a csehek borzasztóan lenézik a szlovákokat, talán még jobban, mint a magyarok. Azt nem tudom, a cseheket cserébe ezért utálják e, de hogy minket igen, az tuti. Ami meg az ismertséget illeti: hát van nekik az ősi Tokaji bor, a griffes indás fokos tipical slovak art, Frantyisek Rákócihu, az Andrásiovcovok, Távárisom Hadikom Andrásom ...Az ősi Bratószagáról meg annyit, hogy szlovák fővárosként tizenéves, magyar fővárosként évszázados volt, de a városnézésen sikerült kihagyniuk ezt az apró tényt. Szlovákia egy szánalmas erőlködés, amin jót lehetne röhögni, ha nem a mi kontónkra menne.

seboka 2007.09.03. 14:15:39

Andris!

"Óvatóságbol figyelmeztetem a kedves szerzöt, hogy lehet hogy Szlovákianak nincs múltja, de lesz jövöje mint egy kis állam az EU ban ahol lehet majd normálisan meglenni.Jelen pillantban talán már jobb is Szlovákiában élni, mint "odahaza"."
szerintem nem erdemes itt szembeallitani a MO vs SR dolgot.

"A cseheket nem ellenségnek, inkább testvéreinek érzi a szlovák .. még a nagy "hoki" csata ellenére is."
ismerek szlovakokat, akik a magyarokat kozelebb erzik magukhoz, mint a cseheket es hidd el, ismerik mindket nepet (nem csak feluletes egy-ket napos latogatasbol itelnek). amirol meg a blog szol, az nem az "atlagember", de sokak erzeseivel megegyezik - szvsz.


"Egy testhezálló kérdés a kedves szerzöhoz
Ön saját értékeit a nyugati turistákhoz méri ??"
nem hiszem, hogy meg kellene vedeni a szerzot, de erre utalas hol hangzott el?

"Honnan tudja mit gondolnak a nyugatiak a szlovákokról vagy magyarokról ???"
volt szerencsem a vendeglatoiparban dolgozni es biztosithatlak, sok kulfoldi igy gondolkodik, azaz nem gondolkodik sehogy, mert csak az utikonyv alapjan jon ide, mert azt irtak, hogy szep. es 2 nap alatt megnezheto Pozsony es 3 alatt Budapest. termeszetesen ez a nagy atlag es tisztelet a kivetelnek, de hat ugye ok a tobbseg...

udv,

seboka

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.09.03. 15:24:56

Andris, yyocsi:

Konklúzió az nincs igazán. Magam is Szlovákiában élek és a cikkel mindössze megpróbáltam kicsit mélyebb betekintést nyújtani a szlovák gondolkozásmódba (természetesen a saját szubjektív szemszögömből).
Nem akartam sorrendet felállítani Mo. és Szlovákia között, ennek nem is lenne túlzottan sok értelme. Magyarországról szintén fel lehetne állítani egy tökéletes kórképet, de ez már nem az én feladatom...

paulus001 · http://felvidek.blog.hu 2007.09.03. 15:41:46

Van egy régi mondás, aszongya:
„A székely szarta a magyart”

Hmm. Akkor azt is mondhatnánk, hogy:
„A cseh szarta szlovákot” ???

Elgondolkodtató.
Mindenesetre a helyzet mégsem olyan rózsás, mint azt egyesek gondolják (talán kettesek, vagy több). Mert bár dübörög a gazdaság (?), de a Fico kormány, valahogy mégis azon van hogy amit tönkre lehet tenni, amibe bele lehet piszkálni, abba bizony bele is rondít. Mi felvidéki magyarok meg lassan örüljünk ha egyáltalán megtűrnek valahogy. Mert ami jogunk van arra úgy vigyázzunk, mint a szemünk fényére, mert többet egy bolhahajszálnyival sem kapunk, még ha meggebedünk se. Behódolni lehet pl. szlovák iskolába iratom a gyerekem „hogy jobban boldoguljon” (na ja persze álmodj …), meg el is lehet menni hmm mondjuk pl. Magyarországra. Mer ott jó (valami merész, naiv tájékozatlan, azt mondta) ja persze mert ott van Fletó, Fidesz, meg Gárda, meg tavaszi árvíz, meg vizitdíj, meg hasonló finomságok. Na de itt maradni, erre kevesen gondolnak. Pedig a felvidéknek pont ez kell, hogy maradjon itt magyar, hogy maradjon olyan aki beszéli a nyelvet, ismeri a kultúrát és még büszke is egy kicsit arra hogy Felvidéki. Ez kell ide. Szerintem.

TisztaForras 2007.09.03. 17:51:23

Nekünk van irodánk Pozsonyban, immáron 3. éve lassan. Az elején bevallom félve mentem ki kocsival, hallva korábbról különféle rémtörténeteket magyarverésekről, autó leköpködésekről, stb., de aztán fokozatosan eltűntek a félelmeim, sőt, rengeteg pozitív tapasztalattal gazdagodtam az idők folyamán.

Rendszámomat látván folyamatosan vidám köszöngetésbe ütközök pozsonyi magyarok részéről, de a szlovákok részéről sincs semmi undor, vagy kirekesztő pillantás. Mindenki barátságos, a lányoknak ugyanolyan ekzotikumnak számítunk, mint itthogy egy bármilyen (inkább nyugati) túrista a helyi honleányoknak.
Komolyabbra fordítva a szót, szlovákiában a legnagyobb a cigány kisebbség aránya. Most ők a legnagyobb gond a nemzet számára. Elhűlve hallgatták beszámolómat a magyar cigány kisebbség viszonylagos érdekvédelmi szervezettségéről, különféle nevelő, támogató, beilleszkedést, elhelyezkedést segítő programjainkról, azt meg egyenesen hihetetlennek találták, hogy parlamenti képviselőik is vannak, sőt! Magyarország egy roma képviselőnőt delegált az EU parlamentbe. Ott ezek a dolgok sokkal jobban le vannak maradva, kvázi a kisebbséggel kapcsolatos problémák is sokkal nagyobbak fajlagosan mérve, mint nálunk.

Magyarokkal kapcsolatosan a legnagyobb gondjuk, hogy némelykük egyáltalán nem beszél - számomra döbbenetes módon - szlovákul. Pedig több nyelv, több ember, tartja a mondás. A csehek egyébként tényleg gyarmatuknak tekintik még mindig a szlovákokat, ezért velük sokkal óvatosabbak és tartózkodóbbak, de ez inkáb az üzleti világban érezhető, nem a hétköznapi emberek közt.
Az átlag embernek néha nem tetszik a néha már arrogáns magyar lobby, de ez még nem eszkalálódott túlságosan...
Egyébként engem még egyszer sem dudáltak le, mégha siettem esetleg és kicsit tolakodni voltam kénytelen, csökkentve késésemet. Nem vagyok biztos benne, hogy Pesten egy szlovák rendszámú autóval ugyanezt tapasztalnám-e. Ezért nem is tartunk szlovák cégautókat a pesti irodánknak fent pl.

Végeredményben még annyit le kell szögezni szlovákiával kapcs, hogy gazdaságilag jobban érezhető a nyugat szlovákiai dominancia mint nálunk. A gazdaságuk azonban sokkal letisztultabb. Az adófizetési morál is sokkal (összemérhetetlenül) jobb mint nálunk. Ott nincs olyan pl. hogy minimálbérre bejelentve valaki, stb. Az utakon tisztaság van, és viszonylagos jólét, elégedettség érezhető az embereknél...a nyugati turisták tényleg nem mérvadóak szerintem...nem hiszem hogy a prágaiaknak is nincs herótjuk tőlük néha :) A síparadicsomjaik némely helyen az ausztriai színvonalt is túlszárnyalják (árak dettó néhol), autópályáik vannak, nem túl sok, de azért nem rossz az arány pl. románokéhoz képest (ahol sokkal balkánibb körülmények uralkodnak...ott is van irodánk, de hát ég és föld...).
Szerintem érdemes kiruccanni körülnézni egyszer mindenkinek, akinek van ráérős pár napja...

Én nem vagyok ilyen revizionista hívő, csak a problémát növelnénk vele, az ezer százalék. Legyen kint pártunk, érdekképviseletünk, kulturális dolgaink, stb. Egyébként meg EU, peace, meg friendship. Tényleg legyenek inkább testvéreink mint ellenségeink. Szívtak ők is eleget (talán még többet) az elmúlt ezer évben. Nem hiszem hogy ezt fokoznunk kellene egymás rovására. A két hőzöngő tábort lehetne esetleg egymásnak engedni (a magyar és a szlovák gárdát), hogy csináljanak egy massive attackot egymással, de utolsó emberig. Akkor lenne az igazi kánaán...

seboka 2007.09.03. 22:05:06

TF: Pozsony teljesen mas. a kozlekedesi kultura is mas, a varos pedig autoval is elheto (ellentetben BPel). ez a nyugatszlovakiai dominancia dominanciajanak a csucsa.

ha te ott _elnel_ es nem csak dolgoznal, akkor nem biztos, hogy azt mondanad, amit igy: "Szívtak ők is eleget (talán még többet) az elmúlt ezer évben." ez engem per pillanat nem erdekel, mert ha en _most_ valamit szivatasnak erzek, akkor hadd mondjam meg, hogy nem tetszik.

menj egy kicsit tobbet eszakra es keletre es ne csak az autopalyan, elj ott mondjuk 10 evig es beszelj ne csak egyetemistakkal meg erettsegizettekkel (akik sose fogjak a szemedbe mondani, amit tenyleg gondolnak, mert azok kozott is vannak gyulolkodok), hanem a hetkoznapi emberrel. tanulj meg szlovakul es ha hibasan beszeled akkor majd nezd meg, mit mondanak (pedig nem az anyanyelved es oket miert erdekelje, hogy te kulfoldi vagy, nekik csak rosszul beszeled es _raadasul_ magyar akcentussal). na akkor majd meglatod, milye is a "narod". persze nekem is vannak nagyon normalis szlovak barataim, de nem _mindenki_ ilyen, ez nem orszagimazs kozpont, ne fenyezzuk a dolgokat. van az eremnek masik oldalal is, ahogy mindenhol...

paulus001 · http://felvidek.blog.hu 2007.09.03. 22:22:12

Na ez az!!! Ez itt a lényeg. Jó nem végzetes a helyzet, de rózsásnak sem mondható. A Magyarországiak nemtudhatják milyen itt élni, míg ide bem költöztek. A hétköznapok szürke valóságába az is beletartozik, hogy magyar fejjel gondolkodva, úgy hogy közben itt szlovákiában nősz fel, idegennek érzed magad. Nekem a szülőföldem haldoklik, ez nemétheti csak az aki ugy így él. Nem nyomorgok, nem vernek, de akkor is mint idegn, kell hogy érezd magad, mert sokan, sajnos nagyon sokan ezt akarják.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2007.09.05. 08:57:39

Tiszta Forrás: örülök, hogy ilyen jó tapasztalataid vannak és hogy megosztottad velünk, de az utcán vígan köszöngető magyarok hallatán azért elkapott a csuklás.
A bejegyzésem természetesen sarkít, egyáltalán nem állítom, hogy minden szlovák tele lenne komplexusokkal.

r1 2007.09.19. 17:52:13

Ez nagyon tetszett... Akkor is, bárki bármit mondjon (utalok ezzel az előzőekre).

gurkaserpa 2007.10.13. 20:51:32

,,nem állítom, hogy minden szlovák tele lenne komplexusokkal,,
én viszont állítom, hogy ti igen (lásd pepe, meg rogeryoung bejegyzéseit). ez a cikk egy tökéletesen felszínes, beszűkült írás, nemtom mi értelme ilyenekkel fárasztani egymást.
süti beállítások módosítása